Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Inovovaná sklízecí mlátička Palesse GS12 A1

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Běloruský výrobce zemědělské techniky nedávno představil vylepšenou verzi oblíbeného kombajnu. Stroj, nesoucí označení Palesse GS12 A1, přichází s novou konstrukcí šikmého dopravníku, s větším zásobníkem na zrno a je celkově výkonnější. Nezapomnělo se ani na pohodlí obsluhy.

Kombajny Palesse GS12 [1] se při sklizních s úspěchem používají již 10 let. Jedná se o cenově dostupné stroje se snadným ovládáním, solidním výkonem a nízkými provozními náklady. Číslo 12 v názvu označuje propustnost činící 12 kg/s, které je dosahováno díky použití výkonného motoru, dvoububnovému mláticímu systému s předběžným zrychlením přísunu obilní hmoty a zvětšené ploše separace a systému čištění zrna. Urychlovací buben má průměr 600 mm, velký mláticí buben 800 mm. Vytřásadlo je pětiklávesové, plocha sít dosahuje 5 m2.

Obvyklou (a zároveň základní) výbavou pro sklizeň tuzemských polí jsou sedmimetrové žací adaptéry. Pro případy nižších výnosů lze na přání osadit i adaptéry se záběrem 9 m.

V nabídce je také výbava obilního adaptéru pro sklizeň řepky, sběrací adaptér pro dvoufázovou sklizeň, šesti nebo osmiřádkový adaptér pro sklizeň kukuřice a osmi nebo dvanáctiřádek na sklizeň slunečnice. Sklízecí mlátičky GS12 jsou osazeny šestiválcovými motory Mercedes Benz s výkonem 240 kW (326 k), splňujícími emisní normu EU Stage IIIB. Snížení emisí je docíleno za pomoci selektivní katalytické redukce (SCR), a proto vyžadují také aditivum AdBlue.

Palesse GS12 A1

U nového modelu GS12 A1 byla změněna konstrukce šikmého dopravníku, který je nově o něco výkonnější a především spolehlivější. Instalován byl též odsavač prachu na šikmém dopravníku, který obsluze zajišťuje dobrý výhled z kabiny. Velkoobjemový zásobník zrna narostl o kubík na 9 m3. Kromě delších intervalů sklízení se navíc díky vyprazdňovacímu vibračnímu mechanismu dna nemusíme obávat ulpívání zrn, a to ani u vlhkého zrna. Ke spolehlivosti sklizně vlhkých plodin dále přispívá zesílená třepačka a závěsné spoje. Ve standardu je montován i metač plev.

Také v kabině došlo k několika změnám, díky nimž je modernější a pohodlnější. Řadící páka převodových stupnů byla z levé části kabiny přesunuta na ovládací pult obsluhy. V rámci faceliftu bylo použito více plastových částí. Hezké a zároveň funkční jsou třeba plastové blatníky. Změnily se též světlomety, nárazníky a masky na pomocném rámu kabiny.

OAO „GOMSELMAŠ” odštěpný závod

Jedno z prodejních a servisních středisek tohoto tradičního běloruského výrobce se od roku 2012 nachází také v České republice. Pobočka sídlící ve Smidarech nedaleko Nového Bydžova je určena nejen pro český a slovenský trh, nýbrž i pro další evropské země a nachází se zde i centrální sklad náhradních dílů (cca 6–7 tisíc skladových položek). Prvními stroji, které získaly na našem trhu homologace, byly sklízecí mlátičky Palesse GS12 a GS812. Od té doby se rozrostl počet nabízených mlátiček (GS12, GS812, GS16, GS12 A1), přibyly samojízdné i tažené řezačky a další technika.

Většina techniky je po celý rok k dispozici skladem a takřka okamžitě může být připravena pro zákazníky. Bez objednávek do výroby si lze si vybírat z cca 20 strojů (sklízecích mlátiček a řezaček) za výhodné ceny.

Profesionální servis

Na středisku ve Smidarech je trvale zabezpečena technická a servisní podpora, přičemž v průběhu roku přijíždějí dle potřeby servisní technici přímo z výrobního závodu. To znamená, na předsezónní údržby, na celou sklizňovou sezónu a na prohlídky posezónní. Díky tomu probíhají opravy rychle a bez zbytečných prostojů. Vedlejším efektem jsou perfektně zaškolení tuzemští technici.

Metač plev
Metač plev

Literatura a zdroje

[1] Sklízecí mlátičky Palesse od běloruského výrobce Gomselmash, www.agrojournal.cz.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: New Holland

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek