Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno: 21. 8. 2018

Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v následujících.

Lesní traktor Kotschenreuther 175R

Kotschenreuther 175R

Německá společnost Kotschenreuther provádí úpravy a přestavby traktorů pro použití v lesnictví. Na volné ploše veletrhu Silva Regina byl k vidění lesní traktor Kotschenreuther 175R. Jako základ je použit traktor John Deere. Pod jeho kapotou se ukrývá osvědčený šestiválcový motor John Deere PowerTech o maximálním výkonu 125 kW / 171 k. Na výběr je ze tří druhů převodovek. Stroj vystavený na veletrhu měl ve výbavě hydraulickou ruku a navijáky na místo klasického tříbodového závěsu. Jak je z pohledu na traktor patrné, kabina byla kvůli větší bezpečnosti upravena a též má kompletní ochranu podvozku a citlivých částí, a to proti průrazu.

Sennebogen 735 E

Do nebes se před pavilony tyčila nová generace mobilního manipulačního stroje Sennebogen 735 E. Stroj je vybaven úspornějším motorem a nově navrženým robustním podvozkem. Uplatnění nalezne na pilách a v dřevozpracujícím průmyslu. Díky kompaktním rozměrům o šířce 3,68 m a zadních partií 2,93 m se může stroj bezpečně pohybovat v úzkých uličkách. Model 735 může být dokonce nasazen v těžkém terénu, na svazích a na nezpevněném podkladu.

Pásová jednotka Zuidberg pro polopásové traktory

Zajímavý exponát vystavila na veletrhu Techagro společnost Agrotrans Otice s.r.o. Jednalo se o demonstrační traktor Zetor Forterra. Nejen že byl traktor v netradičním zbarvení, ale také osazen čelním nakladačem Stoll, na němž byla upevněna pila Elkaer. Přední ramena traktoru dodala nizozemská společnost Zuidberg, systém dofukování kol PTG a tažné závěsy rakouský výrobce Scharmüller. Co ale poutalo největší pozornost, byla pásová jednotka Zuidberg pro polopásové traktory (vpředu kola, vzadu pásy). „Aby byl zachován správný poměr v pohonu přední nápravy, Zuidberg vyvinul přídavnou převodovku, která je integrovaná v pásové jednotce. Jsme tedy velmi blízko tomu, že běžné traktory budou moci jezdit jako polopásy a to dokonce plnou svou konstrukční rychlostí,” informovala společnost Agrotrans Otice s.r.o

Valtra X Red Bull Crashed ICE

Společnost Topagri s.r.o si vždy na Techagro připraví pro návštěvníky specialitu. Minulý ročník to byl zlatý traktor, nyní se ukázal speciál Valtra X Red Bull Crashed ICE na pásových jednotkách. Traktor byl speciálně vyroben ve studiu Unlimited pro závody Red Bull Crashed, kde traktor prováděl údržbu tratí, ale také sloužil jako atrakce pro diváky. V pásové verzi se též účastnil soutěže Valtra Master Cup pořádnou samotným výrobcem. Poté zamířil přímo do Brna. Jedná se o model série T, která zahrnuje sedm modelů s motory AGCO Power.

Ve znamení jubilea

Čtyřicet let. Toto jubileum na veletrhu Techagro oslavovalo jak JCB, tak Krone. Na výstavní ploše JCB bylo možné vidět teleskopický manipulátor Loadall v limitované edici. Manipulátor měl charakteristickou žlutou barvu, ale černý kryt motoru a černou zadní část podvozku. Nechyběl odkaz na výročí v podobě emblémů „JCB Loadall 40” na rameni a krytu motoru. Minulý rok Krone oslavilo 40 let vývoje lisů a do Brna byl přivezen lis na kulaté balíky s polepem odkazujícím na toto výročí.

Zemědělská dopravní technika

Stále rozvíjející se automobilová zemědělská doprava vyžaduje efektivní soupravy. Na stánku společnosti ZDT Nové Veselí bylo možné zhlédnout velkoobjemovou korbu GIGA40 pro přepravu objemných krmiv zejména siláží, senáží a dalších lehčích materiálů na podvozku vozidla Tatra Phoenix s konfigurací náprav 8 × 8. Nástavba má bohatou výbavu (elektronicky ovládaný dvourychlostní podlahový dopravník, hydraulicky ovládané zadní čelo, hydraulicky ovládaná výsuvná bočnice pro snazší plnění pomocí manipulátoru, boční dvířka pro čištění a údržbu uvnitř nástavby, automatická zakrývací plachta proti úletu, LED osvětlení, kamerový systém a pracovní osvětlení). Představil se i zcela nový překládací vůz GIGANT s delším výložníkem, který je vybaven roztahovací nápravou pro větší stabilitu v pracovním nasazení, tenzometrickým vážícím systémem, pracovním osvětlením a kamerovým systémem vnitřního prostoru násypky a vyústění výložníku. Dále se vystavoval modernizovaný přepravník živých zvířat PZ7 a jednoúčelový návěs NS23.2 sklápěný do dvou stran s celkovou hmotností 23 tun. Zajímavý je tím, že má jako první v České republice tzv. globální homologaci.

Traktor o výkonu 90 koní

Na výstavní ploše společnosti ZEMI BUILDING MACHINES a.s., oficiálního distributora traktorů SOLIS pro Českou a Slovenskou republiku, se prezentoval traktor o výkonu 90 koní, model Solis 90. Ten již v základu nabízí poměrně bohatou výbavu, kterou lze rozšířit o příplatkové položky. Traktor využívá komponenty od renomovaných výrobců, jako je hydraulika MITA, vstřikování BOSCH, převodovka s nápravami od firmy Carraro a čtyřválcový motor od výrobce Yanmar. K dispozici je také ve verzi s pohonem všech kol nebo bez předního náhonu a ve verzi bez kabiny.

Traktorový nosič nářadí Merlo TRE EMME MM350X

Teleskopické manipulátory Merlo zná každý, co je ale méně známe je, že Merlo má ve svém výrobním programu speciální traktorový nosič. Společnost CIME, s.r.o. vystavovala model TRE EMME MM350X ve spojení s lesní frézou AHWI M650h. Stroj je osazen šestiválcovým motorem Deutz o výkonu 260 kW / 350 k plnící emisní normu Tier 4f. Elektronicky řízený hydrostatický pohon nabízí dva jízdní režimy (pracovní a silniční). Nápravy dodal výrobce DANA a je zabezpečen permanentní pohon na všechna čtyři kola.

Sladit techniku do červené

Kdo navštívil výstavní plochu společnost AGRI CS a.s. viděl nejen traktory v červené barvě, ale také nově půdozpracující techniku. AGRI CS a.s. má nově ve svém portfoliu techniku od výrobce SUMO, jež své stroje vyrábí pro společnost pod jejím zbarvením. Techniku na zpracování půdy a setí AGRI CS a.s. prezentuje pod názvem AGRI FARMING SOLUTIONS. Z techniky na zpracování půdy a setí jsou v nabídce následující stroje – kypřiče, talířové podmítače, podrýváky, univerzální secí stroje, výsevní jednotky a secí botky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek