Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Sklízecí mlátičky Palesse od běloruského výrobce Gomselmash

Zveřejněno: 20. 12. 2015

Zemědělská technika běloruského výrobce Gomselmash má dlouholetou tradici. Jedná se o kvalitní výkonné stroje s dobrým potenciálem pro použití při pěstování a sklizni základních zemědělských plodin. Za zmínku stojí především dvojice současně provávaných sklízecích mlátiček Palesse GS12 a GS812.

Historie společnosti Gomselmash [1] se píše od roku 1930, kdy se začaly v licenci vyrábět první sklízecí řezačky. Zpočátku šlo o jednoduché stroje, které se samozřejmě vyvíjely a stávaly se efektivnějšími a zároveň také více univerzálními. Přibýval nový sortiment pro sklízení brambor, řepy a dalších základních zemědělských plodin.

Úspěchy vlastního vývoje a kvalitu inženýrství společnosti Gomselmash dokládá patentování některých technologií v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Belgii a Švýcarsku ještě v dobách SSSR. Milník zároveň představuje rok 1977, kdy byla zahájena výroba samojízdné sklízecí řezačky KSK-100, která se stala prvním samohybným zemědělským strojem v zemi. O sedm let později se Gomselmash s roční produkcí řezaček s vlastním pohonem dostal na první místo na světě.

Sklízecí mlátičky

První prototyp moderní sklízecí mlátičky – jak ji známe dnes – vznikl v roce 1998 a do sériové výroby přišel o tři roky později. Vývoj pokračoval a v roce 2008 se společnost mohla pochlubit již šesti modely kombajnů vlastní konstrukce. V současné době Gomselmash prodala 29 kusů sklízecích mlátiček, z nichž první dvě, Palesse GS12 a GS812, získaly na našem trhu homologaci. Ostatní modely by měly být také brzy dostupné na českém trhu a navíc k nim přibudou i další sklizňové stroje, viz závěr článku.

Palesse GS12 a GS812

Kombajny Palesse GS12 [2] efektivně fungují v širokém rozsahu úrodnosti obilnin. Vysoké propustnosti je dosahováno díky použití výkonného motoru, dvoububnovému mláticímu systému s předběžným zrychlením přísunu obilní hmoty a zvětšené ploše separace a systému čištění zrna. Urychlovací buben má průměr 600 mm, velký mláticí buben 800 mm. Vytřásadlo je pětiklávesové, plocha sít dosahuje 5 m2, zásobník pojme až 8 000 l zrna. Obvyklou (a zároveň základní) výbavou pro sklizeň tuzemských polí jsou sedmimetrové žací adaptéry. Pro případy nižších výnosů lze na přání osadit i adaptéry se záběrem 9 m. V nabídce je také výbava obilního adaptéru pro sklizeň řepky, sběrací adaptér pro dvoufázovou sklizeň, šesti nebo osmiřádkový adaptér pro sklizeň kukuřice a osmi nebo dvanáctiřádek na sklizeň slunečnice. Sklízecí mlátičky GS12 jsou osazeny šestiválcovými motory Mercedes Benz s výkonem 240 kW (326 k), splňujícími emisní normu EU Stage IIIB. Snížení emisí je docíleno za pomoci selektivní katalytické redukce (SCR), a proto vyžadují také aditivum AdBlue.

Sklízecí mlátička střední třídy Palesse GS812 [3] je zkonstruována pro široké použití. Tento kompaktní a velmi obratný kombajn s propustností větší nebo rovnou 8 kg/s dodává nejméně 12 tun skladového zrna za hodinu. Patří k široce uznávanému typu kombajnů s jedním mláticím bubnem (urychlovací buben není osazen), výběhovým roštem a klapkovým čtyřklávesovým vytřásadlem. Plocha sít činí 3,9 m2 a zásobník pojme až 5 500 l zrna. Pro tyto střední kombajny jsou vhodné pěti nebo šestimetrové obilní žací adaptéry. Stejně jako u většího modelu GS12 jsou v nabídce i šestiřádkové adaptéry pro sklizeň kukuřice. Motor je s větším modelem také shodný, pouze u něho byl omezen výkon na 175 kW (238 k).

Oba modely sklízecích mlátiček Gomselmash Palesse se vyznačují jednoduchým intuitivním ovládáním, což ale neznamená absenci elektrických a elektronických asistenčních prvků. Zmiňme například ovládání nastavení mezery mezi bubnem a košem nebo ovládání otáček ventilátoru čistícího ústrojí. Také zvedání žacího adaptéru a ovládání polohy přiháněče se děje pomocí tlačítek na pojezdové páce tak, jak to známe i z jiných kombajnů.

Další sklizňové stroje

Společnost Gomselmash vyrábí nejen samostatné stroje či kombajny, ale také ucelená zařízení pro nejrůznější účely. Zákazník tak má možnost pořídit si kompletní systém od jednoho výrobce a vyhnout se problémy s kompatibilitou.

V současné době probíhá homologace nových modelů s motory Tier 4 Final / EU Stage IV, kterými je osazena i připravovaná novinka pro rok 2016, a to samojízdná řezačka PALESSE FS8060. Uživatelsky atraktivní jsou bezesporu také samojízdné žací stroje s devítimetrovou prstovou žací lištou s příčným dopravníkem, který vytváří jeden objemný řádek na pravé či levé straně stroje. Alternativně je lze osadit také žací lištou diskovou. V sortimentu nalezneme také závěsné a tažené řezačky, samojízdné sekačky a další techniku.

Zastoupení v ČR

V roce 2012 byla ve Smidarech, nedaleko Nového Bydžova, založena pobočka určená pro český a slovenský trh a též pro další evropské země. Značka tím u nás získala zázemí. Zákazníkům je tak k dispozici mix zhruba 20 skladových strojů (především sklízecích mlátiček, řezaček ...) nových i předváděcích za výhodné ceny. Ty stojí v areálu ve Smidarech a jsou okamžitě připraveny pro potenciální zákazníky. Není tedy třeba žádných objednávek do výroby.

Literatura a zdroje

[1]www.gomselmash.by

[2] Palesse GS12 IIIB samojízdná sklízecí mlátička, www.gomselmash.eu

[3] Palesse GS812 IIIB samojízdná sklízecí mlátička, www.gomselmash.eu

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv školy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek