Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zajímavosti z Agritechniky 2017

Zveřejněno: 1. 12. 2017

Ve dnech 12. až 18. listopadu otevřel své brány největší zemědělský veletrh Agritechnica, který se konal v Hannoveru. Mezi stovkami inovací, novinek a nepřeberném množství vystavených strojů se našlo několik zajímavých exponátů. Pár z nich představuje tato krátká fotoreportáž.

Pneumatika PneuTrac

Díky úspěchu předešlé generace traktoru na plyn přichází New Holland s novým konceptem. Šestiválcový metanový motor NEF z produkce FPT Industrial dodává 180 koní a točivý moment 740 Nm – stejný výkon a točivý moment jako standardní dieselový motor se stejnou životností a servisními intervaly. Úspora provozních nákladů dosahuje až 60 %. Koncept traktoru produkuje minimálně o 10 % méně emisí CO2 a snižuje celkové emise o 80 % ve srovnání se standardním dieselovým traktorem.

Švédský Trelleborg pokračuje ve vývoji pneumatiky PneuTrac. Zatím bude testována pouze u malých vinařských a sadařských speciálů. PneuTrac kombinuje výhody tradičních pneumatik a pásových jednotek. Je-li tlak v pneumatice nízký, pneumatika se stává plochou, takže kontaktní plocha připomíná povrch pásů. Podle výrobce má pneumatika větší trakci a větší běhoun.

Fliegl Buffel je nový stroj na sklizeň pícnin. Složen je ze sběrače, zásobníku a vykládacího dopravníku. Myšlenka spočívá v tom, že stroj může neustále sklízet i v době, kdy je už odvozní prostředek mimo pole, například na jámě.

Stroj na sklizeň pícnin Fliegl Buffel
Stroj na sklizeň pícnin Fliegl Buffel

Společnost ReboRack vystavila plně obrněný traktor postavený na základě modelu John Deere 6R. Traktor bude sloužit ve výcvikových vojenských oblastech. Díky pancéřování a neprůstřelným skleněným tabulím splňuje kabina standardy NATO.

Paul Nutzfahrzeuge GmbH představil průkopnickou premiéru ve svém programu řešení pro zemědělské stroje na míru. Na traktoru Deutz TTV 9340 Agrotron může být celá kabina řidiče hydraulicky zdvižena, spuštěna a otočena ve směru hodinových ručiček až o 200 stupňů. To znamená značnou úlevu pro práci s velkými předními a zadními přídavnými zařízeními, jako jsou štěpkovače.

Paul Nutzfahrzeuge GmbH
Paul Nutzfahrzeuge GmbH

Společnost Vermande se specializuje na výrobu a prodej nosičů nářadí všech kategorií, pro révu, tabák, kukuřici a další specifické plodiny.

Americký postřikovač Apache AS1230 XP je určen pěstitelům, kteří chtějí mít k dispozici nejvyšší výkon. Apache nabízí výkon 300 koní, převodovku z produkce ZF či objem nádrže 4 540 litrů.

Postřikovač Apache
Postřikovač Apache

Po převzetí brazilského výrobce Montana v roce 2014, specializujícího se na konstrukci samojízdných postřikovačů, získala společnost Kuhn technologii potřebnou pro vývoj tohoto modelu Stronger 4036. Postřikovač má hydrostatickou převodovku, hliníková ramena o záběru 36 metrů s 9 sekcemi a nádrž z nerezové oceli o objemu 4 000 litrů. K dispozici bude zatím pouze pro Ukrajinu a Rusko.

Na Agritechnice se objevil i John Deere CP690 pro strojní sklizeň bavlny. Toto zařízení je poprvé vybaveno čidly, která přesně monitorují sklízenou bavlnu a poskytují informace o balíku – jeho vlhkosti, hmotnosti. Integrovaný měřič vlhkosti například nepřetržitě zobrazuje obsah vlhkosti během jízdy. To umožňuje řidiči okamžitě zastavit sklizeň v hodnotě 12 %, aby nedošlo k ohrožení kvality bavlny.

Na Agritechnice měl vlastní výstavní plochu MacDon. Zvýšená evropská poptávka po samojízdných strojcích MacDon nebo lišt umožnilo MacDonu oficiální vstup do Evropy. Na fotografii řádkovač s motorem Cummins, který poskytuje výkon 155 koní. Stroj má nový větší chladič a ventilátor.

Samojízdný stroj MacDon
Samojízdný stroj MacDon

Stříbrnou medaili získal koncept prvního polopásového traktoru Claas Axion 900 TerraTrac. Claas rovněž představil polopásovou řezačku Jaguar TerraTrac. Díky pásovým jednotkám disponuje traktor výhodami pásového traktoru z hlediska trakce a ochrany půdy a komfortními jízdními vlastnostmi běžného standardního traktoru. S traktorem lze jezdit až 40 km/h.

Polopásový traktoru Claas Axion 900 TerraTrac
Polopásový traktoru Claas Axion 900 TerraTrac

Velkoplošný žací stroj SIP 1500 T v kombinaci se systémem Silvercut Disc 340 F S-Flow nabízí maximální pracovní šířku 14,55 m. V zadní části jsou čtyři žací lišty a jedna vpředu.

Třínápravový překládací vůz Cross o objemu 46 kubických metrů, vybavený dvojicí šnekových dopravníků. Doba vykládky činí pouze 3 minuty. Uplatnění nalezne nejen při sklizni jako odvoz od sklízecí mlátičky, ale také při plnění secích strojů.

Třínápravový překládací vůz Cross
Třínápravový překládací vůz Cross

Pásy nemusí být vybavena jen samojízdná technika. Na fotografii cisterna Wienhoff s pásovými jednotkami Zuidberg.

Nizozemský výrobce strojů Vervaet přivezl ukázat nový nosič nástaveb Hydro Trike XL s výsuvnou nápravou. Objem nádrže činí 20,5 m3, může být také osazen nástavbou na rozmetání materiálů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek