Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zajímavé exponáty na veletrhu TECHAGRO

Zveřejněno: 14. 6. 2016

Soubor veletrhů TECHAGRO, ANIMAL VETEX, SILVA REGINA a BIOMASA opět představil velké množství exponátů, které stojí za pozornost. Spolu se souhrnnými údaji o veletrhu si některé z nich ve zkratce přiblížíme.

Traktor Agroplus 320

Téměř osm stovek vystavovatelů, z nichž 166 přijelo ze zahraničí, prezentovalo od neděle do čtvrtka 1125 různých značek. Na brněnském výstavišti byly obsazeny všechny pavilony, volná plocha i zbudovaná montovaná hala K s plochou 5 tisíc čtverečních metrů. Zájem návštěvníků byl taktéž obrovský, přičemž jich branami výstaviště prošlo 110 tisíc.

Traktory DEUTZ-FAHR 9 TTV

Modelová řada 9 TTV se skládá ze 3 modelů o výkonu 270 až 340 k poháněných shodně motorem Deutz TTCD 7,8 l splňujícím normu Tier 4 Final. Převodovka použitá v řadě 9 TTV spojuje výkonnost a účinnost mechanických součástí s pohodlím a plynulostí hydrostatického systému. Jak motor, tak převodovka jsou plně elektronicky řízené. Tento velmi rychle reagující a spolehlivý systém dokáže dosáhnout jakékoliv rychlosti od 0 až do maximální rychlosti 60 km/h (při snížených otáčkách) a nabízí např. při práci na poli při rychlostech mezi 7 až 15 km/h, tedy v hlavním pracovním rozsahu, 80% mechanickou účinnost. V dopravě tato účinnost stoupá v průměru až na 90 % mechanické účinnosti. Traktory disponují 3rychlostní zadní vývodovou hřídelí – 540ECO, 1000, 1000ECO. Hydraulický generátor poskytuje max. výkon 210 l/min; lze osadit až 8 přídavných hydraulických okruhů – 6 vzadu a 2 vpředu. Traktor vystavovala společnost GARNEA a.s.

Traktor DEUTZ-FAHR 9 TTV
Traktor DEUTZ-FAHR 9 TTV

Traktory ISEKI série TH 4000

Nová generace TH 4000 přináší modely v rozpětí výkonu 33 až 40 PS (21 až 27 kW) poháněné dieselovým motorem s manuální nebo hydrostatickou převodovkou. Byla k vidění v expozici firmy EUROGREEN CZ, s.r.o. Všechny traktory jsou sériově vybaveny tempomatem a dosahují maximálních rychlostí vpřed 30 km/h resp. vzad 20 km/h. Díky kompaktním rozměrům spolu s rozsáhlou nabídkou příslušenství nalezne ISEKI uplatnění ve vinicích, na chmelnicích a všude tam, kam se velký traktor nevejde a nebo bude jeho použití neekonomické. Výhodou je již zmíněný úsporný dieselový pohon a samotná konstrukce stroje dimenzovaná ke každodennímu použití. A to doslova. Pluh, brány, valník, žací lištu nebo nakladač umístěný na čelní hydrozávěs vystřídá v zimě radlice, fréza, rozmetadlo soli a zametač.

Traktor ISEKI série TH 4000
Traktor ISEKI série TH 4000

Traktor Agroplus 320

Tento „viniční speciál”, představený opět společností GARNEA a.s., disponuje aktivním odpružením přední nápravy, realizovaným pomocí nezávislého zavěšení předních kol pomocí dvojitých příčných ramen s integrovaným odpružením každého kola samostatně pomocí dvojčinné pístnice. Spolu s elektronickou regulací odpružení každého kola zvlášť a chytrým diferenciálem DTC schopným reagovat na ztrátu trakce proporcionálně je celý patentovaný balíček naprosto unikátní. A stejně jedinečný komfort také poskytuje. Veškeré vibrace pohlcuje každá strana odpružení zvlášť, díky tomu jsou všechny nerovnosti odfiltrovány bez zvýšení/snížení těžiště stroje nebo bez nepříjemného náhlého přesunu hmotností připojených zařízení.

Secí stroj FENIX 3000/6

Šestimetrový secí stroj FENIX 3000/6, představený společností POL-AGRO TRADING ZT, je prošpikován nejmodernějšími technickými prvky, které umožňují v jednom přejezdu pole upravovat půdu a zároveň provádět setí zrnin. Výsev je možné spolehlivě provádět i při pracovní rychlosti 15 km/hod při zachování plné rovnoměrnosti výsevku obilovin v řádcích. A to výsev drobných malých semen, středních a velkých, i v těžkých půdních podmínkách, se spoustou posklizňových zbytků v dávkách výsevu od 1,8 do 350 kg na ha.

Secí stroj FENIX 3000/6
Secí stroj FENIX 3000/6

Rozmetací vůz Jeantil EVR 18-14

Jedná se o jednonápravový návěs s objemem 17,2 m3 a užitečným zatížením na poli 14 000 kg. Stroj se vyznačuje přesnou aplikací hnojiv a ohleduplností k životnímu prostředí, které bylo docíleno minimalizováním valivého odporu. Velká široká kola s dobrou prostupností terénem zároveň umožňují zapřáhnout traktor v nižší hmotnostní kategorii. Speciálně navržená korba pak optimálně rozkládá zatížení mezi dno a bočnice. Vlastní šířka aplikace se pohybuje v závislosti na rozmetaném materiálu v rozmezí 5 až 13 m. Rozmetadlo v ČR nabízí firma AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o.

Rozmetací vůz Jeantil EVR 18-14
Rozmetací vůz Jeantil EVR 18-14

Kejdovač Terra Variant 600

Holmer původně vyvinul Terra Variant čistě jako vozidlo na kejdu a přestože dnes existují i jiné nástavby, drtivá většina vozů se používá stále pro aplikaci kejdy. Tímto směrem pokračuje i samotný vývoj. Terra Variant je výkonné samojízdné zařízení pro aplikaci hnojiv charakteristické velkoobjemovými koly, mimořádným přepravním objemem, vysokou efektivitou a šetrností k půdě. Kromě zásobníku na hnojivo ho lze osadit zásobníkem na řepu, obilí nebo univerzálním rozmetadlem. Pod kapotou nalezneme naftový motor V8 Mercedes Benz o výkonu 440 kW vybavený vstřikováním AdBlue a SRC katalyzátorem splňující emisní normu EU IIIB. Kejdovač nabízí Holmer CZ, s.r.o.

Kejdovač Terra Variant 600
Kejdovač Terra Variant 600

Sklízeč ROPA Tiger 5

Třínápravový sklízeč cukrové řepy ROPA Tiger 5, představený společností DAGROS, s.r.o., využívá novou koncepci hydraulického systému podvozku s výkyvnou přední nápravou ve spojení se dvěma hydraulicky uloženými zadními nápravami. Na rozdíl od dosavadního třínápravového podvozku vyorávače (kde je střední náprava pevně sešroubovaná s rámem) se kývání stroje redukuje na třetinu. Unikátní je také automatické svahové vyrovnávání prostřednictvím šesti hydraulických válců a senzorů, které stroj udržuje neustále v rovině a vyorávací agregát tak může perfektně kopírovat terén.

Nově vybavená kabina ve spojení s vynikající zvukovou izolací poskytuje obsluze příjemné pracovní prostředí, přičemž díky výkonným LED pracovním světlometům lze pohodlně a bezpečně pracovat i v noci. Vyoraná řepa je automaticky plněna do zásobníku o velikosti 43 m3 a průběžně probíhá sledování výnosů a ukládání dat do databáze.

Sklízeč ROPA Tiger 5
Sklízeč ROPA Tiger 5

Nesený sběrný stroj Horal Pico

Tuzemský výrobce sběracích vozů Horal, společnost BISO - Keibel s.r.o., představila další přírůstek do svého portfolia. Novinkou je nesený sběrný stroj Horal Pico s objemem 1,5 m3. Jak již samotný název napovídá, zařízení je zkonstruováno pro připojení za traktor (je neseno) a ve spojení s čelní sekačkou zajišťuje okamžitý sběr čerstvé píce v rámci jediného kroku.

Nesený sběrný stroj Horal Pico
Nesený sběrný stroj Horal Pico

Sběrací senážní vůz s automatickým broušením

AGROZET České Budějovice, a.s. nabízí širokou řadu sběracích vozů Pöttinger, u kterých, mimo jiné, stojí za pozornost řezací ústrojí s automatickým broušením. Jednotlivé nože s vlnovým výbrusem mohou být vyrobeny v jednostranné nebo oboustranné variantě, kdy opotřebený kus stačí jednoduše otočit. Každý nůž je jištěn s konstantní vypínací silou – bez ohledu na to, kde narazí cizí těleso na nůž – tak, že po nárazu tělesa je vychýlen a nedojde k jeho poškození. Automatické broušení probíhá během několika málo minut, zaručuje čistý řez a zvyšuje životnost nožů.

Sběrací senážní vůz s automatickým broušením
Sběrací senážní vůz s automatickým broušením

Vnitřní duše Mitas AirCell

Mitas AirCell umožňuje zvýšit tlak ve velké zemědělské pneumatice o 1 bar přibližně za půl minuty. Vnitřní duše, vyztužená textilním kordem, je umístěna na ráfku uvnitř pláště a zabírá asi 30 % objemu pneumatiky. Princip spočívá v tom, že z vnitřní duše AirCell, konstantně nahuštěné až na 8 barů, může řidič traktoru přepustit vzduch do pneumatiky a zvýšit tím takřka okamžitě její tlak. AirCell je navržen pro plášť Mitas 710/75 R42 SFT, v plánu je rozšířit nabídku i na další rozměry.

Vnitřní duše Mitas AirCell
Vnitřní duše Mitas AirCell

Pásový systém k traktorům s kolovým podvozkem

Firma ČEMAT trading, spol. s r.o. představila pásový systém CAMSO, který lze namontovat na klasický kolový podvozek (traktor s koly). Bez investice do nového stroje tím lze získat všechny výhody pásového podvozku, tedy nižší měrný tlak na půdu, lepší průjezdnost na poli, vyšší tahovou sílu a oproti traktoru s dvoumontáží i menší celkovou šířku. Pásové systémy lze namontovat na obě nápravy nebo pouze na nápravu zadní.

Pásový systém k traktorům s kolovým podvozkem
Pásový systém k traktorům s kolovým podvozkem

Automatické řízení pro zemědělské stroje

Moderní malá a výkonná výpočetní technika dokáže u zemědělských strojů nejenom zvýšit obsluze pohodlí, ale také zvednout produktivitu práce a uspořit celkové náklady na provoz. Firma AGRI-PRECISION s.r.o. nabízí autopiloty, které umožňují – oproti čistě manuální obsluze – velmi výrazně zpřesnit navazování jednotlivých jízd, a to i v noci. Technicky lze zařízením vybavit jakýkoliv zemědělský stroj disponující alespoň posilovačem řízení. Pro maximální možnou přesnost lze řídit i přípojné stroje.

Systém pro efektivní hnojení a postřikování FONS

Firma FONS s.r.o. představila kromě celé řady naváděcích a řídicích systémů pro zemědělskou techniku také operativní systém na ovládání postřikovačů. Na rameni postřikovače je instalováno několik senzorů zaznamenávajících stav právě ošetřované plochy, dle kterých jsou průběžně ovládány jednotlivé sekce. V praxi tedy, dle zvoleného nastavení, lze bohatší hustěji porostlé plochy ošetřovat větším množstvím a chudé s menší hustotou rostlin méně. Nebo naopak podpořit chudé části. Záleží na tom, co se zrovna aplikuje.

Systém pro efektivní hnojení a postřikování FONS
Systém pro efektivní hnojení a postřikování FONS

TOP-PHOS® technologie hnojení fosforem

Tato nová technologie nabízí výrazné zvýšení využitelnosti fosforu hnojenými plodinami, a to nezávisle na pH půdy. Rozpustný anorganický fosfor v granulích hnojiva je přes kalciový můstek chráněn organickou vazbou (P–Ca–organický komplex), dostatečně silnou na to, aby nedošlo k jeho transformaci na nerozpustné, a tedy pro rostliny nepřijatelné formy fosforu po celou vegetační dobu. Výrobce udává, že pro rostliny je dlouhodobě přístupno více než 70 % fosforu ve srovnání s 25 až 30 % u konvenčních fosforečných hnojiv. Produkt představila společnost TIMAC Agro Czech s.r.o.

Přípojný vyvážeč kontejnerů Camelid

Camelid je určený k transportu různých druhů kontejnerů. Vyvážeč se zapřáhne za traktor, odveze kontejner na cílové místo, složí ho tam a odjede. Může tedy rozmisťovat a svážet více kontejnerů současně, podobně jako ve stavebnictví, když si objednáme kontejner na suť. Nabízejí se 3 velikosti s užitečnou hmotností 1 451, 3 660 a 7 500 kg. K dispozici je pak několik kontejnerů – základní kontejner na velké přepravky, kontejner na malé přepravky, kontejner na metrové dřevo, kontejner na krátké dřevo, kontejner pro přepravu zvířat, kontejner s napájecí cisternou, kontejner na sypký materiál atd. Nosič představila firma STS Prachatice, a.s.

Přípojný vyvážeč kontejnerů Camelid
Přípojný vyvážeč kontejnerů Camelid

Samojízdná řezačka PALESSE FS8060

OAO „GOMSELMAŠ” představil řezačku na sběr krmiv PALESSE FS8060. Tento výkonný stroj, který se nejlépe hodí velkým zemědělským podnikům orientovaným na rozsáhlý chov hospodářských zvířat, v sobě skrývá do posledního detailu propracovanou konstrukci včetně použití komponent a klíčových prvků od prémiových dodavatelů. To je předpokladem pro maximální produktivitu kombajnu při různých operacích. Stroj je osazen vznětovým osmiválcovým motorem LIEBHERR o výkonu 680 k, disponuje šesti válci podávacího ústrojí a zařízením pro dodatečné rozmělňování s drážkovanými kotouči.

Samojízdná řezačka PALESSE FS8060
Samojízdná řezačka PALESSE FS8060

Balicí stroje McHale Orbital

Společnost MANATECH CZ s.r.o. představila vysokorychlostní balicí stroj McHale Orbital. Současně s nakládáním balíku na baličku pomocí zvedacího ramena padá balicí válec blíže k traktoru, mimo svou pozici, a zkracuje tak vzdálenost, kterou musí balík překonat. Díky konstrukci pohyblivých válců lze snadno balit balíky o průmětu 1,1 m až 1,45 m. Pohyblivé válce pak nastavují svoji výšku podle velikosti balíku, aby zajistily, že balicí okruží aplikuje fólii vždy na střed balíku, bez ohledu na jeho průměr. Balicí ústrojí zabalí balík o průměru 1,25 m, při aplikování 4 vrstev, do 18 vteřin. Šest vrstev zvládne za 25 vteřin.

Balicí stroje McHale Orbital
Balicí stroje McHale Orbital

Elektrický automobil MEGA E-Worker

Jedná se o malý nákladní automobil, jenž je schválený pro provoz na pozemních komunikacích a postačí na něj řidičské oprávnění skupiny B. Na korbu se sklápěcím mechanismem lze naložit zhruba 800 kg, dalších 1 000 kg za tažné zařízení. Dojezd činí dle zvolené baterie 60, 80 nebo 100 km, maximální rychlost 40 km/h. Výhodou je kromě příznivých provozních nákladů – cca 0,35 Kč/km při nabíjení v nízkém tarifu – také malá hlučnost. Ve vnitřních prostorách hal a stájí též absence výfukových plynů, které, byť by byly 100% čisté (pouze H20 + CO2), je nutné samozřejmě vyvětrat. Vystavovatelem byla taktéž firma EUROGREEN CZ, s.r.o.

Elektrický automobil MEGA E-Worker
Elektrický automobil MEGA E-Worker

Teleskopický manipulátor JCB AgriPro

V rámci společné expozice představily společnosti JCB, PEKASS a Lukrom teleskopický manipulátor kombinující hydrostatický pohon spolu s hydrodynamickou převodovkou Poweshift. Při nízké pojezdové rychlosti (0 až 19 km/h) je aktivní hydrostatická převodovka, mezi 19 až 40 km/h se přechází na Powershift převodovku. Stroj je tedy silný při manipulaci a zároveň efektivní a úsporný při přejezdech a při tahání návěsu.

Manipulátor AgriPro se dále může pochlubit technologií JCB Smart Hydraulics, tedy High-flow hydraulikou (110 l/min v rameni), regenerativní hydraulikou, automatickým odpružením ramene, funkcí vyklepávání lopaty, odtlakováním rychlospojek hydrauliky a kompletním 360° LED pracovním osvětlením. Model je vyráběn ve třech variantách, konkrétně 531-70, 536-70 a 541-70 – tedy s nosností od 3,1 do 4,1 tuny a dosahem shodně 7,0 metrů.

Teleskopický manipulátor JCB AgriPro
Teleskopický manipulátor JCB AgriPro

Elektrické vozíky E-Z-GO

Osobní a nákladní vozíky E-Z-GO, představené společností ITTEC s.r.o., nabízí mnohostrannévyužití nejen ve vnitřních prostorech stájí, ale také pro celoroční venkovní provoz na farmách. Díky svému elektrickému pohonu, reálnému dojezdu 60 až 80 km a dostatečné tažné síle mohou kromě přepravy osob a zhruba 200 kg nákladu na vestavěné korbě sloužit také například jako nosič pro pluh, rozmetadlo nebo tahač vozíku do hmotnosti přibližně 1 000 kg. Základ vozíku tvoří pevný svařovaný ocelový s epoxidovou ochrannou vrstvou, přední a zadní náprava jsou odpružené s tlumiči. Výhodou, obzvláště při pohybu po kopcovitém terénu, je samonastavitelná parkovací brzda integrovaná v brzdovém pedálu. Maximální rychlost, dle verze, dosahuje až 31 km/hod.

Elektrický vozík E-Z-GO
Elektrický vozík E-Z-GO

Multifunkční nakladače Avant

Tyto mininakladače s celkovou zvedací kapacitou do 1 500 kg a celkovou hmotností do 1 900 kg nabízí firma Avistech s.r.o. Dle typu lze volit z motorů na benzin, LPG i diesel ve výkonovém rozpětí 13 až 57 HP. Charakteristickým znakem je tuhý kloub (kloub s jedním stupněm volnosti), který neumožňuje natáčení přední části oproti zadní podle horizontální osy (osy jízdy). Díky této pevné konstrukci je významně redukováno riziko překlopení stroje a zároveň lze efektivně využít zvedací kapacitu stroje. Kompaktní rozměry a velké nosnosti v poměru k vlastní hmotnosti vybízejí přímo k využití nakladače Avant v zemědělství. Kydání, zakrmování, stohování (až 4 balíky sena lze stohovat na sebe), manipulace balíků senáže (Avant 520 AGRO dokáže zvednout balík senáže – cca 900 až 950 kg až do výše 2,82 metru), nakládání krmících vozů, nakládání hnoje .... to je jen malý výčet prací, které je schopen Avant na farmě zastat.

Multifunkční nakladač Avant
Multifunkční nakladač Avant

Krmný vůz SGARIBOLDI GULLIVER 5014

Tento „žlutý” krmný vůz s objemem 14 m3 nabízí v ČR společnost MAGRIX s.r.o. Velkokapacitní a vysokovýkonné míchadlo s míchacím šnekem uloženým na robustních ložiskách připraví dokonale zhomogenizované krmivo bez poškození a ztráty vitamínů a ostatních výživových parametrů. Minimalizace poškozování, nulová segregace, nulová sedimentace, maximálně nakypřená krmná dávka TMR – to jsou charakteristiky míchadel GULLIVER. Další součásti distribučních vozů jsou nakládací fréza, řezačka nebo aktivní řezačka na pohyblivém rameni. Kromě 14 m3 modelu 5014 se nabízí také modely 5011 (11 m3), 7015 (15 m3), 7018/8018 (18 m3) a 7021/8021 (21 m3).

Krmný vůz SGARIBOLDI GULIVER 5014
Krmný vůz SGARIBOLDI GULIVER 5014

Automatický přihrnovač krmiva Lely Juno

V kravínech nalezne jistě uplatnění přihrnovač krmiva Lely Juno, představený společností AGRO - partner s.r.o. Toto plně automatické zařízení s průměrem 156 cm (Lely Juno 150) nebo 111 cm (Lely Juno 100) projíždí podél zábrany krmného stolu a podle množství hmoty přihrnuje krmivo v nastavitelných vzdálenostech od šíjové zábrany zpět ke kravám. Jednoduché zařízení ke své orientaci využívá výškově nastavitelný ultrazvukový senzor určující vzdálenost od zábrany krmného stolu a gyroskop řídící jeho polohu během jízdy ve vztahu k ose pohybu. Mezi pracovními cykly se Lely Juno zaparkuje a dobije v nabíjecí stanici. Vlastní instalace nevyžaduje náročné přestavby stáje.

Automatický přihrnovač krmiva Lely Juno
Automatický přihrnovač krmiva Lely Juno

Lesní vyvážecí souprava 520

Lesní vyvážecí souprava českého výrobce Strojírna Novotný s.r.o. LVS 520 je určena k vyvážení 2 až 5metrových sortimentů zejména z probírek a nahodilých těžeb. Nosnost vyvážecí soupravy je 5 tun. Objem ložné plochy činí 5 m3. Pro pohon vyvážecí soupravy je použitý motor Cummins o výkonu 60 kW, přenos hnací síly je zajištěn pomocí pojezdového čerpadla a hydromotorů, které pohánějí mechanické diferenciály. Diferenciály jsou vybaveny mechanickou uzávěrkou. Vyvážecí souprava je standardně vybavena pneumatikami o šířce 500 mm, což výrazně snižuje měrný tlak na půdu a zvyšuje trakční sílu. Hydraulická ruka Cranab FC 45 s teleskopickým výsuvem o délce 6,1 metrů s nosností 1 130 kg ve 3 metrech a s regulací rychlosti jednotlivých funkcí umožňuje efektivní nakládku sortimentů na ložnou plochu LVS 520.

Lesní vyvážecí souprava
Lesní vyvážecí souprava

Kolopásy pewag bluetrack

U lesní techniky ještě zůstaneme. Výrobce řetězů, společnost pewag, totiž přišla se třemi modely – bluetrack perfekt, bluetrack duro a bluetrack flow – pásů pro vyvážečky a harvestory. Samotný kolopás, instalující se na kola lesní techniky, zlepšuje trakční vlastnosti, průchodnost terénem a snižuje poškození podloží v lesním terénu. Podobně jako u ostatních výrobků pewag jde o prémiový a inovativní produkt. Dobrým příkladem je například vlnitý profil navařených čepů na jednotlivých článcích pásu. Tento profil zajišťuje vyšší tvrdost na povrchu čepu, čímž je zajištěna delší životnost pásu jako celku.

Kolopásy pewag bluetrack
Kolopásy pewag bluetrack

Harwarder Entracon

Společnost Entracon s.r.o. představila kombinovaný stroj (tzv. harwarder) určený pro kácení a vyvážení dřevní hmoty. Jde o kombinaci harvestoru a vyvážečky (forwarderu). Harvestor lze během chvíle změnit na vyvážečku a naopak. Tato variabilita umožňuje stroj lépe využít a své uplatnění nalezne všude tam, kde nelze zaměstnat na „plný úvazek” zároveň harvestor i vyvážečku. V nabídce jsou 3 typy – EC45 s nosností 4500 kg, EC60 s nosností 6000 kg a nakonec EC75 s nosností 7500 kg.

Štěpkovač LASKI LS 160 DW Track

LS160DW Track je nový kompaktní štěpkovač dřevní hmoty pro maximální průměr vkládaného materiálu 160 mm. Otočná horní stavba štěpkovače umožňuje přímý přístup ke vkládacímu žlabu z jakékoli strany. Štěpkovač je vybaven dvěma hydraulicky poháněnými vkládacími válci s automatickým systémem třetí generace proti přetížení spalovacího motoru, počítadlem motohodin (celkové/denní), sklopným a otočným vyfukovacím žlabem a vodou chlazeným motorem Lombardini o výkonu 30 HP. Podvozek lze dálkově ovládat, což usnadňuje obsluze bezpečnou manipulaci se strojem hlavně při nakládání stroje na přepravní prostředek a nebo při průjezdu náročným terénem.

Štěpkovač LASKI LS 160 DW Track
Štěpkovač LASKI LS 160 DW Track
Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Archiv redakce

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek