Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

XIII. Velký polní den SOUFFLET AGRO

Zveřejněno: 14. 8. 2017

Naše společnost i v letošním roce uspořádala pro širokou odbornou veřejnost Velký polní den, který se konal 21. 6. 2017 ve Všestarech u Hradce Králové. Třináctka v pořadí vzbuzovala napětí, to se proměnilo v krásné počasí, dobrou návštěvnost a chválu precizně upravených pokusů.

Akce se zúčastnilo více než 700 návštěvníků, kteří měli příležitost seznámit se ve stanu inovací s nově nabízenými produkty a službami a na 4 komentova ných prohlídkových trasách zhlédnout přes 550 odrůdových a technologických pokusů. Na ně navazovala ukázková plocha mechanizace a stánky vystavovatelů, těch bylo letos 28. Zemědělci si rovněž otestovali své znalosti v soutěži plevelů a škůdců, těm nejlepším byly odměnou hodnotné ceny. V průběhu polního dne bylo k dispozici chutné občerstvení a ukončení celé akce proběhlo vylosováním bohaté tomboly.

Komentované prohlídkové trasy

Velký důraz je vždy kladen na odbornost a kvalitu výkladu, o který se postaral tým našich poradců a obchodních zástupců.

Polní pokusy byly rozděleny na čtyři prohlídkové trasy, které ve svém uceleném obsahu nabídly doporučení pro správné agrotechnické postupy u všech hlavních zemědělských plodin. Prezentovány byly i nové moderní technologie pro podporu zemědělské činnosti, které společnost SOUFFLET AGRO testuje a zprostředkovává českým pěstitelům.

První trasa: ozimá řepka, ječmen a žito

Jak založit kvalitní porost řepky vysvětlovala Ing. Žaneta Hrnčířová, která se věnovala termínu setí, možnostem v podzimní ochraně proti škůdcům, systému hnojení řepky a novým technologiím, které umožňují dosáhnout vysokých výnosů i při dodržení nových limitů hnojení dusíkem.

Vysvětlila proč nezanedbávat péči o půdu a její úrodnost, podporovat obsah organické hmoty v půdě a mikrobiální život půdy. Zájem byl o využití vymrzajících podsevů KeepSOILOSR, které jsou zakládány společně s řepkou, s cílem podpořit výnos, omezit konkurenci plevelů a výskyt škůdců a především zlepšit dusíkatou výživu. Podobně živé kmeny bakterií v přípravcích ActivSOIL umožňují nahradit významnou část minerálních hnojiv, navíc zvyšují obranyschopnost a strestoleranci rostlin.

Výklad doplnil Ing. Tomáš Navrátil, který ukázal, jak efektivní je využití AgriDRONU k monitoringu porostu a následnému cílenému hnojení. Na mapových záznamech se zaměřil na výkonnost jednotlivých částí honů podle půdní úrodnosti, dotkl se tématu využití funkčních meziplodin pro omezení eroze a podporu zadržení vody v půdě.

Představení nové značky prémiových osiv SOUFFLET SEEDS se věnoval Ing. Petr Fuksík, Ing. Žaneta Hrnčířová pokračovala doporučením pro aplikaci listových hnojiv BorSTART a OilSTART Fluid, regulátorů růstu a správného načasování fungicidní ochrany – včetně možnosti využití insekticidu AcetGUARD proti jarním škůdcům s možnou aplikací 3× za vegetaci. Prostor byl věnován i předsklizňovému ošetření přípravkem PodGUARD pro rovnoměrné dozrávání porostu a omezení ztrát pukáním šešulí. Zajímavé bylo doporučení využít multifunkčního smáčedla MultiAD pro zvýšení účinnosti glyfosátů, půdních herbicidů, graminicidů, ale i insekticidních a fungicidních zásahů.

Nechybělo představení ozimých ječmenů a hybridních žit. Ing. Hrnčířová podrobně komentovala využití morforegulátorů v ozimých sladovnických ječmenech.

Druhá trasa: ozimá pšenice

Ing. Kamil Štípek, Ph.D. se postaral o barvitý výklad na druhé trase. Představil výživářský pokus na odrůdě Fakir, ukázal, jak lze pokračovat v dosahování odpovídajících výnosů s ohledem na limity hnojení a na počasí. K vidění byly varianty s využitím přípravků obsahujících živé bakterie ActivSOILNITRO nesymbioticky poutající vzdušný dusík a ActivSOILPK zpřístupňující živiny kořenům. Demonstrováno bylo mikrogranulované fosforečné hnojivo FertiBOOST redukující stres po zasetí a také novinka OligoSTART s obsahem důležitých mikroprvků pro podporu odnožování a přezimování, nebo NitroTOP pro pojištění kvality a N-látek bez rizika popálení porostu. Ing. Kamil Štípek dále představil novinky portfolia. Osinatku s názvem Fenomen v A kvalitě s velmi dobrou zimuvzdorností, tolerancí k přísuškům a špičkovou odolností proti poléhání. Nástupcem Sailoru je nově registrovaný Proteus (A) s velmi dobrým zdravotním stavem listu, výborným výnosem a vhodností k pozdnímu setí. Odrůda Futurum, další potomek legendárního Cubusu, je registrována sice v B kvalitě, ale všechny výkupní parametry jsou v rozmezí E až A. Hodí se do přísuškových lokalit na pozdnější termíny setí i po obilní předplodině. Peloton uzavírá KWS Silverstone v sortimentu krmných pšenic.

Použití morforegulátorů v ozimé pšenici bylo demonstrováno na odrůdě Sailor a ukázalo, že správné načasování bylo letos oříškem vzhledem k povětrnostním podmínkám. Velmi dobře působila na zkrácení stébla kombinace přípravků na bázi CCC s MoGUARDem ve fázi BBCH 31–32. Fungicidní pokus čítal 22 variant různých kombinací pro kompletní udržení zdravého porostu. Nechyběla ani technologie ochrany přípravky z řady GUARDTEQ počínaje kombinací AzoGUARDu s EpoGUARDem a konče TebuGUARDem na posílení ochrany klasu. Pokus byl doplněn názornými tabulemi s výnosovými výsledky, sledy přípravků a ekonomickou návratností jednotlivých ošetření.

Třetí trasa: ječmeny

Ing. Jiří Šilha, Ph.D. se věnoval představení technologie ječmene jarního. Zdůrazněna byla na úvod péče o půdu vhodně doplněná o meziplodinové směsi. Dále bylo představeno použití hnojiv a podpůrných prostředků během vegetace, kde se uplatňuje základní výživa N, P, K a dalších makroprvků jak v pevných, tak i v listových hnojivech s důrazem na kvalitu produktové řady FERTEQ a ADTEQ. Představeny byly i bakteriální přípravky, které do budoucna budou hrát roli zejména v oblastech s omezením hnojení. V odrůdách byly představeny u každé odrůdy varianty s a bez ošetření přípravkem Systiva, která v letošním roce překvapila výbornou účinností i do pozdnějších růstových fází. Krom stálic byla představena i novinka KWS AMADORA, která navazuje na úspěšnou odrůdu KWS Irina. Návazný blok technologie představoval kombinaci různých výsevků, úpravy osiva a základní modely ošetření proti chorobám v kombinaci s listovými hnojivy. Strategie ošetření proti chorobám pro odrůdy s genem Mlo a bez Mlo je tradiční součástí, stejně tak rozsáhlý morforegulační pokus.

Čtvrtá trasa

V rámci čtvrté trasy Ing. Josef Sysel představil projekt SOILTEQ, který je budoucností trvale udržitelného hospodářství. Připravil si půdní výkop se zajímavým popisem půdního profilu, půdní struktury, vlivu utužení či nevhodného zpracování půdy na úrodnost a ostatní důležité funkce půdy. Prezentoval rozsáhlou ukázku funkčních meziplodinových směsí s doporučením jejich uplatnění v jednotlivých osevních postupech, nechyběly ani čtyři oblíbené varianty dvousložkových směsí s uváženým složením pro plnění podmínek Greeningu, které jsou míchány tak, aby po zasetí na poli vyrostl vyrovnaný podíl obou komponentů. Na meziplodiny navázaly varianty vhodných podsevů do kukuřice, vysvětlen byl význam jejich založení do již herbicidně ošetřené kukuřice ve fázi 6 až 8 listů. Prostor byl věnován i setí pod degradovatelnou fólii, která umožňuje využití výrazně pozdnějších hybridů při sklizni v optimální zralosti a tak maximalizuje potenciál půd vhodných pro pěstování této erozně nebezpečné plodiny. K vidění byly i odrůdy jarní pšenice, ovsa, tritikale, luskovin a olejnin. Vše uzavírala ukázka trav a jetelovin prezentována společností DLF Hladké Životice, se kterou SOUFFLET AGRO spolupracuje.

Závěrem

Těšíme se na další setkání s Vámi na 14. ročníku Velkého polního dne ve Všestarech v roce 2018, který budeme připravovat se stejnou precizností pro Vaši maximální spokojenost a zajištění kvalitních informací, které můžete následně zhodnotit přímo na poli.

Autor: Ing. Martina Poláková
Foto: SOUFFLET AGRO a.s.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek