Dnes je 8.5.

Výstaviště České Budějovice a.s. vás zve do jižních Čech

Zveřejněno: 24. 8. 2014

Výstava Země živitelka je jedinou výstavou v republice, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Dlouholetou tradicí a každoročním počtem 100 000 návštěvníků patří mezi nejnavštěvovanější výstavy u nás. Na přelomu srpna a září se již tradičně můžete těšit do Českých Budějovic na 41. ročník výstavy Země živitelka, Ekostyl a Mezinárodní výstavu družstevnictví.

Díky svému zaměření a struktuře vystavovatelů i návštěvníků se stala Země živitelka místem setkávání všech, kteří svou činnost spojují s českým a moravským zemědělstvím. Místem setkávání zemědělců a potravinářů s jejich dodavateli a zákazníky, s odborníky – nositeli trendů a vývoje v oboru. Výstava, která se letos uskuteční ve dnech 28. 8. až 2. 9. 2014 na výstavišti v Českých Budějovicích, tak vytváří jedinečnou příležitost k odborným diskusím, vzájemnému porovnání a sdílení informací.

Budoucnost českého zemědělství a českého venkova

Velký prostor nachází již řadu let na výstavě Země živitelka téma rozvoje života na venkově. Významným mottem výstavy je „Budoucnost českého zemědělství a českého venkova”.

Úroveň prezentace českého venkova a prezentace činnosti a přínosu Místních akčních skupin a Spolku pro obnovu venkova ČR stoupá s každým ročníkem výstavy. Letos se výstavy opět zúčastní Národná sieť rozvoja vidieka SR a Národná sieť slovenských miestnych akčných skupín. Celodenní program s lidovou muzikou a občerstvením v Pavilonu venkova (pavilon Z) a na okolních plochách s propojením k pavilonu T dotvoří pozitivní obraz života na českém, moravském a slovenském venkově.

Na pátek 29. 8. je tu opět připraven Večer venkova s hudbou a doprovodným programem. Formou venkovské tržnice se bude prezentovat Asociace regionálních značek a Regionální produkty.

Kvalitní české potraviny

Prezentace kvalitních českých potravin zůstává i nadále jednou z hlavních priorit výstavy. Návštěvníci budou letos opět moci v multifunkčním pavilonu T ochutnat i zakoupit potraviny s národní značkou kvality KLASA, potraviny vyrobené v českých regionech z českých surovin a oceněné v regionálních soutěžích jednotlivých krajů značkou kvality Regionální potravina”.

Prezentovaná bude také značka „Český výrobek-garantováno Potravinářskou komorou ČR”, potraviny ze soutěže „Chutná hezky Jihočesky a Kvalitní evropský výrobek.

Novinkou letošního ročníku je prezentace zcela nové aktivity, podporující přenos výsledků potravinářského výzkumu a vývoje do praxe a zavádění inovací s důrazem na kvalitní české potraviny. Novou tradicí výstavy tak bude slavnostní vyhlášení výsledků 1. ročníku soutěže Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny „Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek”.

Prezentace a ochutnávky potravin budou doplněny kuchařskými show, recepty a hudebními programy se soutěžemi. Cílem prezentace potravin je prosadit na našem trhu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny vyráběné v českých regionech a ovlivnit tak spotřebitele k jejich vyhledávání a nákupu.

Mezinárodní výstava družstevnictví a Ekostyl

Součástí mezinárodního agrosalonu Země živitelka budou opět dvě samostatné výstavy: Mezinárodní výstava družstevnictví přinášející aktuální informaci o výrobním a spotřebním družstevnictví, podnikání zemědělských nebo odbytových družstev atd.

Tvorba a ochrana životního prostředí pod názvem Ekostyl vytváří v rámci výstaviště jedinečné prostředí pro prezentaci firem zabývajících se alternativními zdroji energie, ekologickými technologiemi, stavbami a ekologicky šetrnými výrobky.

Zemědělská technika a další expozice

Tradičně bude na Zemi živitelce ke zhlédnutí pestrá a bohatá přehlídka zemědělské techniky, expozice ovocnářů, zelinářů, zahrádkářů, včelařů a chovatelů. Těšit se můžete na prezentace hospodářských zvířat, masného skotu, plemenných krav, koní, beranů, ovcí a národních plemen drůbeže v pavilonech a na předvadišti v severní části areálu. Za návštěvu stojí pavilon myslivosti a pavilon rybářství s rozšířenými prezentacemi myslivosti, lovectví, zbraní, střeliva a rybářství, včetně potřeb pro myslivce a rybáře, oblečení, obuvi a optiky.

Národní dožínky

Výstava je tradičně rozdělena do jednotlivých oborových dnů, s Národními dožínkami v sobotu 30. srpna za účasti významných hostů.

V rámci jednotlivých oborových dnů je připravena celá řada seminářů, konferencí, přednášek a diskusních fór na aktuální témata jako součást odborného doprovodného programu. Na jejich přípravě se podílely také Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Agrární komora ČR, Družstevní asociace a další. Pořadatelé většiny těchto seminářů fungují po celou dobu výstavy i jako odborná bezplatná poradenství v rámci svých expozic, které pak návštěvníci podle svých zájmů a potřeb mohou využít.

Zlatý klas

Součástí odborného doprovodného programu je i soutěž s dlouholetou tradicí „Zlatý klas” o nejlepší vystavené exponáty z rostlinné a živočišné výroby, mechanizace, potřeb a služeb zemědělství, potravinářského a zpracovatelského průmyslu. Při zahájení výstavy proběhne v Pivovarské zahradě předání řady ocenění, mezi nimi především certifikátu národní značky kvality KLASA, kterou spravuje SZIF, nebo Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.

Kromě odborného programu je pro návštěvníky připraven po celou dobu výstavy bohatý kulturní program na několika scénách.

V Pivovarské zahradě budou vyhrávat především dechové kapely, v Letním amfiteátru čekají návštěvníky zábavné hudební pořady se soutěžemi o ceny. Hudební programy s atmosférou českého, moravského a slovenského venkova si připravily Místní akční skupiny v Pavilonu venkova a na okolních plochách. Hodně zábavy si mohou na výstavišti užít i nejmenší návštěvníci v Dětském koutku.

Otevírací doba

Mezinárodní agrosalon Země živitelka můžete navštívit od 28. 8. do 2. 9. 2014, každý den od 9 do 18 hodin, poslední den do 17 hodin.

Návštěvníky upozorňujeme na možnost parkování před areálem a na parkovištích v areálu výstaviště.

Podrobný doprovodný program výstavy Země živitelka najdete na stránkách www.vcb.cz/aktuality

¹) Upraveno z tiskových podkladů Výstaviště České Budějovice a.s.
Autor: Mgr. Jitka Shrbená¹)
Foto: Mgr. Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek