Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Veletrh zemědělské techniky SIMA 2015 Paříž

Zveřejněno: 20. 5. 2015

Ve dnech 22. až 26. února se na severním pařížském výstavišti „Parc des Expositions“ Villepinte uskutečnil již 76. ročník veletrhu zemědělské techniky SIMA (Salon international du machinisme agricole). Jedná se o druhý největší podnik tohoto druhu na světě. Výstava se koná jednou za dva roky a Paříž je pro takovou akci ideálním místem, ve stejném termínu se totiž na dalším pařížském výstavišti koná i zemědělská výstava Salon International de l‘Agriculture (SIA), kterou pravidelně navštíví kolem tří čtvrtin milionu návštěvníků.

Letošní SIMA přilákala okolo 240 000 návštěvníků z celého světa, 23 % z nich bylo zahraničních. Tento výsledek je zhruba totožný s rokem 2013, kdy veletrh navštívil rekordní počet návštěvníků, a je obzvláště uspokojivý s ohledem na současnou situaci na trhu se zemědělskou technikou.

Svoje exponáty představilo 1 740 vystavovatelů ze čtyřiceti zemí celého světa, což představuje přibližně čtvrtinový nárůst oproti minulým ročníkům; mezi vystavovateli se neztratili ani čeští výrobci zemědělské techniky.

Kromě zemědělské techniky v sekci SIMAGENA představilo 200 chovatelů na 250 zvířat sedmi plemen skotu. Novinkou v rámci nového uspořádání celého veletrhu bylo přemístění této sekce se všemi živými zvířaty, soutěžemi, dražbami a přehlídkami genetiky francouzského skotu do haly 7.

Veletrh zahájil francouzský ministr zemědělství, potravinářství a lesnictví, pan Stéphane Le Foll. Za jeho účasti byly uzavřeny dohody o pořádání veletrhu SIMA také v Thajsku (září 2015) a v Alžírsku (květen 2016).

Oceněné stroje

Hlavním heslem letošní výstavy SIMA bylo „Inovace v první řadě!” (Innovation first!). Novinek letos vystavovatelé deklarovali na šest stovek. Odborná komise jako tradičně vybrala nejlepší exponáty, které získaly dvě zlaté, tři stříbrné medaile a 18 zvláštních ocenění. Medailemi mohli vystavovatelé ozdobit následující exponáty:

Kabina Panoramic (CLAAS)

Nová konstrukce kabiny traktoru Agrion T4F nabízí optimální výhled na čelní nakladač a přední závěsy. Zorné pole není přerušeno žádnými příčníky, velké sklo od podlahy po střechu poskytuje optimální výhled přímo ze sedadla řidiče. Řidiči tak nic nebrání ve výhledu na připojený nakladač, takže může sedět v nejpohodlnější pozici. Jde o významný pokrok z hlediska prevence, bezpečnosti, komfortu a produktivity.

Vysokorychlostní přesný secí stroj Exactmerge (JOHN DEERE)

Na tomto přesném secím stroji je výpustní hubice nahrazena kartáčovým pásem. Semena jsou aktivně přenášena z dávkovacího ústrojí na pás, který je dopravuje na dno řádku, kam jsou umístěna s nulovou horizontální rychlostí, čímž se zabrání jejich odskočení nebo odvalení. Rychlost dávkování je plně sladěna s vysokou pojezdovou rychlostí, každou secí jednotku lze upravovat samostatně. Počítadlo přenáší základní parametry, jako je vzdálenost řádků, výsevní množství a zasetá plocha na obrazovku v kabině traktoru, tyto údaje mohou být v reálném čase bezdrátově přenášeny a nahrávány na portálu MyJohnDeere.com. Uživatel tak získá přesnou mapu kvality setí se zobrazením vynechávek a dvojáků, rychlosti práce a dalších dat.

Bezpečné plnění pesticidy B-safe (BERTHOUD)

Systém B-safe od francouzského výrobce Berthoud nabízí bezpečné řešení pro plnění postřikovačů pesticidy. Plnění různých kapalných výrobků i kompletní vypláchnutí nádob je prováděno bez přímého kontaktu s obsluhou nebo okolním prostředím. Systém B-safe se vyznačuje snadností použití a možností přizpůsobení většině nádob běžných na trhu, může jím být vybaven každý postřikovač, ať už nový nebo již užívaný. Systém eliminuje známá rizika kontaminace a znečištění: znečištění víka sudu, převržení sudu po otevření, vdechnutí výparů, potřísnění obsluhy a okolí nálevky a potřísnění při vyplachování nádoby.

Systém automatického připojení Autoconnect (JOHN DEERE)

Systém AutoConnect je na straně traktoru tvořen teleskopickým zvedacím hákem vybaveným koulí, okolo vývodového hřídele umístěnou deskou opatřenou koncovkami a na zadní části kabiny dvěma kamerami. Na straně připojovaného nářadí se na originální nosník uchytí blok s opačnými koncovkami a náběžná deska pro připojení k vývodovému hřídeli. Jako naváděcí plocha pro kamery slouží nakloněný panel s černo-bílou šachovnicí. Při připojování řidič s traktorem zacouvá přibližně v ose nářadí, ve vzdálenosti menší než deset metrů zapne samočinné navádění; kamery navedou traktor přímo k nářadí, vývodový hřídel a všechny elektrické, hydraulické a vzduchové přípojky se samočinně připojí.

Kombinovaný lis s baličkou Vicon Fastbale (KVERNELAND GROUP)

Vicon Fastbale sestává z lisu na válcové balíky a baličky, nevyžaduje překládací zařízení. Balík je postupně vytvářen ve dvou komorách, po dosažení požadovaného průměru je hotový balík zavázán motouzem nebo sítí, balík se gravitací přemístí na baličku a lis je připraven k opakování nového cyklu. Balení se uskutečňuje v zadní části, dvojité rotační prvky zajistí ovinutí fólie, načež je zadní část baličky zvednuta a zabalený balík spadne na zem. Fastbale vynechává krok nutný u konvenčních lisů a kombinovaných lisů s baličkou, kdy je balík přemisťován a traktor musí zastavit a přerušit tak svoji práci; zvyšuje tedy produktivitu a uživatelský komfort, snižuje spotřebu paliva a opotřebení.

Stroje vyznamenané zvláštním oceněním poslouží už jen svými anotacemi k přiblížení současných trendů v inovacích zemědělské techniky: webová aplikace pro kontrolu kompatibility mezi traktorem a přípojným nářadím, zobrazení požadovaných informací na čelním skle traktoru, inteligentní 3-D senzor pro mobilní stroje, aplikace pro smart telefony a tablety k přenosu dat s identifikací podmínek na každém místě pozemku, robot pro pletí, elektronický systém řízení podélné a příčné stability teleskopických nakladačů a další. Shrnuto: zvyšování bezpečnosti a komfortu obsluhy, zvyšování produktivity práce, ochrana životního prostředí.

Čeští vystavovatelé

Samostatnými expozicemi se na veletrhu představili i čeští výrobci: Bednar FMT Praha, Farmet Česká Skalice, Mitas Praha, Ravak Strojírny Rožmitál a SMS CZ Rokycany, další stánek měla Asociace zemědělské a lesnické techniky společně s Veletrhy Brno a.s., propagujícími veletrh Techagro 2016.

Společnost Farmet Česká Skalice, tradiční výrobce zejména strojů na zpracování půdy a setí, který se zabývá dále vývojem a výrobou technologických zařízení na lisování a úpravu olejnatých semen, vystavuje v Paříži od roku 2011; letos na ploše převyšující 600 m2 v hale 5B vystavila průřez celého výrobního sortimentu. Magnetem byl modulární moderní secí stroj Falcon 6, největším exponátem diskový podmítač Softer 11 PS s populárními LTX válci, dalším širokozáběrovým strojem byl předseťový kombinátor Kompaktomat K 1000 PS o pracovním záběru téměř 10 m, přičemž nabídka byla doplněna nesenou verzí K 400 NS. Mezi novinkami byly rovněž univerzální kultivátor Verso 8 s integrovanou nápravou umožňující i práci ve vlhkých podmínkách, těžký diskový podmítač Diskomat 3 NS vystavený v nesené třímetrové verzi s odolnými diskovými válci a hloubkový kypřič Diger 3. Širokou řadu 2 – 4řadých dlátových kypřičů reprezentoval univerzální 3řadý Triolent TX 470 PS, pneumatické secí stroje byly zastoupeny osvědčeným neseným strojem Monsun ME 800. Také z výrobního programu strojů na výrobu krmiv vystavil Farmet novinku: extrudér krmiv FE 1000 s parním kondicionérem, který je možno využít pro zpracování široké řady materiálů, a tudíž výrobě krmiva pro různé druhy hospodářských zvířat.

Firma BEDNAR FMT vstoupila na francouzský trh před dvěma lety právě na výstavě SIMA. V letošním roce měla výstavní expozice BEDNAR v hale 5A rozlohu již 620 m2, nabídla návštěvníkům řadu zajímavých strojů jak pro malé, tak i velké farmáře. Díky tomu, že se Francie řadí mezi cukrovarnické velmoci, byla velká poptávka o předseťové kompaktory SWIFTER, dlátové pluhy TERRALAND a o novinku v sortimentu BEDNAR, meziřádkové kypřiče ROW-MASTER. Součástí expozice nebyly jen stroje, ale také hlavní myšlenky technologie BEDNAR, která je založena na hlubokém kypření. Velký zájem byl mezi francouzskými zemědělci o předseťové kompaktory. Vystavený stroj byl vybaven SB sekcí osazený radličkami uzpůsobenými zejména pro přípravu seťového lůžka cukrové řepy. Velké pozornosti se těšil secí stroj OMEGA OO, a to především díky možnosti meziřádkové vzdálenosti 12,5 cm a vysokému přítlaku až 120 kg secích botek. Mezi vystavenými stroji nechyběly ani ve Francii velmi populární diskové podmítače SWIFTERDISC XO_F a ATLAS HO. Jako varianta strojů na kypření byly představeny univerzální kypřiče FENIX FO a FENIX FN_L vybaveny novými dláty Long Life.

Místo profesních setkání

Veletrh není jenom místem předvádění nových výrobků a obchodních jednání. V průběhu veletrhu se tradičně uskutečňují mezinárodní konference věnující se novým tématům, jako byly například „Technologické inovace ve službách trvalé intenzifikace zemědělství”, „Bezpilotní letouny ve službách zemědělství” a také praktické workshopy s velmi konkrétními tématy, kde se se svými zkušenostmi dělí farmáři používající inovativní postupy. Místo bylo i pro reminiscence: prostor Flashback představil staré modely; při pohledu na ně si člověk teprve uvědomuje, jakého pokroku vybavení zemědělských farem dosáhlo.

Svůj zájem projevilo a případný záměr nakupovat novou techniku deklarovalo mnoho návštěvníků. Dynamický a pozitivně orientovaný veletrh SIMA-SIMAGENA znovu posílil svoji pozici, obnovil důvěru všech zainteresovaných k tomuto odvětví a poskytl nám výhled trhu po střednědobý horizont,” uzavřela letošní přehlídku paní Martine Dégremont, ředitelka veletrhu SIMA-SIMAGENA.

Příští ročník veletrhu SIMA se uskuteční ve dnech 19. až 23. února 2017.

Autor: Ing. Dušan Benža, CSc.
Foto: Mgr. Lenka Houdková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek