Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Uživatelsko-technologický index precizního zemědělství

Zveřejněno: 7. 7. 2017

Centrum precizního zemědělství při České zemědělské univerzitě v Praze představuje Uživatelsko-technologický index precizního zemědělství (User-Technological Index of Precision Agriculture – UTIPA). Jedná se o ucelený systém hodnocení a porovnávání technologií (metod) precizního zemědělství. Je založený na vzájemném sdílení názorů a zkušeností oborově zaměřenou komunitou lidí se vztahem k dané problematice.

Jádrem celého systému jsou webové stránky a aplikace na stránkách www.utipa.info. Zde je možné hodnotit jednotlivé technologie, ale i procházet výsledky. UTIPA.info funguje na principu „jaká data poskytnu, k takovým mám následně přístup”. Na rozdíl od řady běžných dotazníků, kde se člověk často výsledky vůbec nedozví, jsou zde k dispozici okamžitě a stále aktuální. Na základě vypočteného indexu UTIPA je pak možné porovnávat úrovně technologií navzájem, dle různých skupin uživatelů, států a regionů, plodin apod.

Další cíle celého projektu pak jsou např. prezentace potenciálu precizního zemědělství, plánování rozvoje a hledání vztahu mezi technologickou inovativností a užitečností pro praxi. Jedním z benefitů je pak propojení jednotlivých zájmových skupin – zemědělců, dodavatelů technologií a služeb, akademické sféry a odborné veřejnosti. Zemědělci se tak mohou dozvědět, jestli je pro ně nabízená technologie užitečná a zda má její využití význam. Dodavatelé často potřebují vědět, co jejich zákazníci (zemědělci) chtějí nebo očekávají, ale i jak se na jejich technologie dívají. Pro akademickou sféru může být zdrojem dat pro vědu a výzkum. V neposlední řadě může přispět k rozšíření povědomí o technologiích precizního zemědělství pro odbornou veřejnost.

Neznalost technologií (% respondentů, kteří zvolili volbu „nedovedu posoudit”)
Neznalost technologií (% respondentů, kteří zvolili volbu „nedovedu posoudit”)

Princip hodnocení

Každou technologii je možné ohodnotit na pětibodové stupnici z pohledu technologické vyspělosti a užitečnosti pro zemědělskou praxi. Hodnotí se především princip technologií nikoli konkrétní produkty a výrobce. Přidělení bodů vychází z individuálních poznatků a zkušeností respondentů. Významnou charakteristikou je i (ne)známost technologií. Je tedy možné zvolit i možnost „nedovedu posoudit”.

Přístup k datům

Využívat shromážděných dat a poznatků může každý, kdo má o problematiku precizního zemědělství zájem a kdo přispěje svým hodnocením několika vybraných metod. Registrace funguje ve čtyřech jednoduchých krocích. Nejprve je nutné vyplnit vstupní dotazník na webových stránkách www.utipa.info. Stačí ohodnotit několik technologií, vyplnit email a své zaměření. Následně je nutné zadaný email ověřit (stačí kliknout na poslaný odkaz) a vytvořit si heslo. Poté se již stačí přihlásit a procházet výsledky.

Index UTIPA

Ze získaných dat je ke každé technologii vypočítán index UTIPA. Do výpočtů nejsou primárně zahrnuta data od laické veřejnosti, která mohou být díky neznalosti zavádějící. Index se skládá ze dvou částí – číselné hodnoty a doplňujícím znakem. Číselná část indexu nabývá hodnot v rozmezí 0 až 1 a vyjadřuje míru užitečnosti a vyspělosti technologie. Číselná hodnota může být doplněna znakem nabývající hodnot u nebo t a vyjadřuje lepší hodnocení ve prospěch užitečnosti pro praxi nebo technologické vyspělosti (např. 0,8u).

Možnosti porovnání a vizualizace

Každý registrovaný uživatel má přístup k několika pohledům na získaná data. Základním zobrazením je porovnání jednotlivých technologií mezi sebou. V grafu jsou zanesena jednotlivá hodnocení užitečnosti pro praxi (osa X) a technologické vyspělosti (osa Y). Jednotlivé technologie tvoří body, které jsou pro přehlednost očíslovány. V přehledné tabulce je pak možné vidět přesná hodnocení. Vlastní odpovědi je možné promítnout i do grafu taktéž.

Výpočet UTIPA je pouze z hodnocení, kterým byly přiděleny body (1–5). Určitým hodnocením metod precizního zemědělství je však i vyjádření neznalosti. Další vizualizace tedy ukazuje procento respondentů, kteří o dané technologii nemají dostatek informací a v hodnocení zvolili volbu „nedovedu posoudit”. Výstupem je tak srovnání (Ne)znalosti technologií.

Další možností je například zobrazení hodnocení dané technologie různými skupinami respondentů. Je tak možné porovnat, jak vidí určitou technologii akademická sféra ve srovnání se zemědělci, veřejností apod.

Vizualizace porovnání technologií PZ podle UTIPA
Vizualizace porovnání technologií PZ podle UTIPA

Plán dalšího rozvoje

Uživatelsko-technologický index precizního zemědělství samozřejmě necílí jen na Českou republiku. Zvolená doména a zkratka tak odpovídá anglické variantě názvu – User-Technological Index of Precision Agriculture. Ambicí Centra precizního zemědělství je jeho celosvětové rozšíření. Čím vyšší počet hodnocení, tím hodnotnější výsledky pro každého. Chystá se tedy prezentace na mezinárodních konferencích (např. European Conference on Precision Agriculture ECPA 2017) a dalších akcích spojených se zemědělstvím.

Ve vývoji jsou navíc další pohledy a možnosti filtrování výsledků. Bude např. možné zobrazit grafickou prezentaci rozptylu hodnocení u jednotlivých metod pomocí Heatmapy, porovnávat hodnocení v čase, nebo dle různých kategorií technologií (např. dle typu výroby, plodin atp.).

Aktuální řešení zahrnuje metodiku sběru, zpracování a prezentace dat. Vše je dostupné přes webové stránky a optimalizované i pro zobrazení na mobilních telefonech a tabletech. Do budoucna jsou pak ve vývoji nativní aplikace pro operační systémy Android a iOS.

Porovnání hodnocení ostatních respondentů s vlastním hodnocením
Porovnání hodnocení ostatních respondentů s vlastním hodnocením

Autoři projektu

Projekt je vyvíjen v rámci Centra precizního zemědělství při České zemědělské univerzitě v Praze.

Metodicky index zajišťuje Katedra informačních technologií, která se zároveň podílí na vývoji společně s Českou společností pro informační technologie v zemědělství (CSITA).

Více informací nalezete na stránkách www.utipa.info.

Autor: Ing. Jan Masner
Foto: Archiv autora a Shutterstock

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek