Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Trendem zemědělských staveb je prefabrikace...

Zveřejněno: 14. 7. 2017

O tom, že to je pravda, jsme se měli možnost přesvědčit ve Výprachticích, kam jsme byli pozvání a kde firma AGROSPOL Výprachtice s.r.o. slavnostně otevírala svoji novou stáj a dojírnu. Obojí pro ně postavila firma S.O.K. stavební, s.r.o. Hotovo včetně demolice bylo za neuvěřitelných 8 měsíců. Ve splnění termínu pomohlo použití prefabrikace.

Jak stavba probíhala a o firmě AGROSPOL jsme se dozvěděli přímo od pana Josefa Chládka, jednatele společnosti AGROSPOL Výprachtice s.r.o., která je investorem celé stavby.

Společnost AGROSPOL vznikla v roce 1999 ze Zemědělského družstva Výprachtice a dnes se nazývá Malou Stranou v oblasti živočišné výroby. Hospodaří v podhůří Orlických hor, v okrese Ústí nad Orlicí. Současná výměra obhospodařované zemědělské půdy je cca 950 ha – z toho je 600 ha půdy orné a 350 ha luk a pastvin. Pozemky se nacházejí v oblasti s nadmořskou výškou 520–700 m nad mořem. V současné době chová 730 ks skotu, z toho 300 dojnic. V rostlinné výrobě je zaměřena hlavně na zajištění krmiva pro ŽV, dále pěstuje řepku, obilí a trávy na semeno.

Více informací o firmě na stránkách www.agrospol-vyprachtice.cz/o-nas.

Jak akce „Modernizace farmy Výprachtice” probíhala

O projektové přípravě akce „Modernizace farmy Výprachtice” pan Josef Chládek řekl: „Projektové přípravy akce „Modernizace farmy Výprachtice” začaly v prvních měsících roku 2014. Dne 19. dubna 2016 došlo k předání staveniště generálnímu dodavateli S.O.K. stavební s.r.o. a zahájení výstavby dojírny. Už 2. srpna 2016 (106 dní po zahájení stavby) byl spuštěn zkušební provoz dojírny a ve stejný den začala demolice staré stáje K2, na jejímž místě v průběhu měsíců září až listopad 2016 vyrostla tato nová produkční stáj. Byly zde použity moderní technologie prefabrikace: krmné žlaby, stelivové prahy, obvodové sokly a celá konstrukce dojírny je také z prefa dílů. Na střeše stáje je otevíratelná větrací štěrbina od firmy HAZE. Nová dojírna s technologií dojení od irské společnosti Dairymaster.

A už 16. prosince 2016 sem byly, po neskutečných 137 dnech, znovu vráceny dojnice. Celá akce včetně demolice starého kravína trvala 8 měsíců. To vše díky obdivuhodné organizaci a profesionalitě firmy S.O.K. stavební, s.r.o. Třebíč, která byla generálním dodavatelem stavby.

Chtěl bych poděkovat za jejich přístup k celé akci. Postavili se čelem ke všem překážkám, počínaje špatným projektem jiné firmy a konče šibeničním termínem dokončení stavby”.

Zvláštní poděkování v proslovu pana Chládka patřilo panu jednateli firmy S.O.K. stavební, s.r.o. Marku Brabencovi za velmi vstřícný přístup, dále vedoucímu provozu Jiřímu Mašovi, Ing. Michalovi Weberovi z firmy Agroteam CZ s.r.o. České Budějovice, který dokázal zpracovat stohy papírů a podkladů pro žádost o dotaci z PRV a dalším lidem, kteří se na vzniku díla podíleli.

Osobně se mi líbila závěrečná část projevu, který si dovoluji doslovně citovat: „A nakonec velké díky mé manželce, která dodávala podklady Ing. Webrovi, pánům bankéřům, zajišťovala veškerou administrativu a hlavně celou dobu snášela moje pesimistické nálady a katastrofické scénáře, v čemž jsem fakt dobrej, a snažila se na mě neúspěšně přenést svůj optimismus.

Ve skutečnosti musela manželka na pana Chládka optimismus přenést, a tak díky partě nadšených lidí mohlo vzniknout dílo, které s sebou nese práci a obživu pro mnoho lidí a přináší možnost přirozeným způsobem obhospodařovat naši zem. Díky.

Proč právě stavba z prefabrikátů a jak vše probíhalo?

Na to jsme se optali pana Jiřího Paseky, manažera obchodu firmy S.O.K. stavební, s.r.o., jež stavbu prováděla (generální dodavatel stavby).

Firma S.O.K. stavební s.r.o. vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci střediska v rámci 3. kola dotací PRV (Program rozvoje venkova). Projekt počítal s výstavbou nové stáje, dojírny a venkovní plochy pro telata.

Nová stáj má kapacitu 266 ks krav a rozměry 70 × 35 × 12 m (d × š × v). Při její stavbě jsme použili nejmodernější prefabrikované díly společnosti S.O.K stavební s.r.o. Konkrétně tu je obvodový sokl, bariéra sekce zkosená, stelivový práh, hrázka a krmný stůl vysoký. Díky použití této moderní technologie výstavby se podařilo významně zkrátit výstavbu celé stáje.

Dojírna s čekárnou má rozměry 58 × 9 × 6 m (d × š × v) a je osazena technologií Dairymaster (dojící technika) 2×10 míst side-by-side. Dojírnu bylo vzhledem k velmi krátkému času nutného k realizaci přeprojektovat. Je kompletně sestavena z prefa prvků a stala se tak první stavbou tohoto typu v ČR postavenou tímto systémem.

Jak je patrné, důvodů, proč se používají při stavbách stále více prefabrikáty, je hned několik. Předně se výstavba zrychlí a tím se zlevní. Dále se na stavbě skládají již hotové prvky – jako lego, a tak nedochází ke zbytečným chybám. Stavba se tím zkvalitní. Konkrétně při této stavbě byl čas striktně dán a byl tak šibeniční, že klasickou cestou – monoliticky, zděním, následným omítáním atd. by se stavba nedala stihnout. Proto přišla na řadu právě stavba z prefabrikátů.

Díky použití moderní technologie výstavby se tak podařilo významně zkrátit výstavbu celé akce a splnit termín předání díla investorovi.

¹) Zpracováno z informací získaných na setkání a rozhovorů s panem Jiřím Pasekou, Josefem Chládkem, paní Chládkovou a Markem Brabencem
Autor: Helena Hejhálková¹)
Foto: Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek