Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Tepelné a vodotěsné izolace zemědělských staveb pur pěnou

Zveřejněno: 15. 7. 2018

Přemýšlíte, jak ušetřit za vytápění či chlazení Vaší stáje, skladu nebo dílny a potřebujete kvalitně zateplit? Máte zde problémy s vodotěsností či kondenzací? Tyto problémy a ještě více Vám zvládne vyřešit firma PUR-IZOLACE s.r.o. se sídlem v Litoměřicích (na trhu působí od roku 1991, její počátky dokonce sahají do roku 1988, do firmy OSEVA Litoměřice, a stojí za ní tisíce spokojených zákazníků a referencí).

Velkým přínosem pur izolace je vedle dokonalé vodotěsnosti střechy také snížení ztrát tepla v zimě a snížení teplot v horkých letních měsících

Princip izolace pur pěnou

Princip izolace spočívá v nástřiku směsi na libovolný stávající suchý podklad – plech, zdivo, dřevo atd. Směs po dopadu na podklad okamžitě nabývá na objemu a tuhne. Vytváří se tak bezespará vrstva pevné pěny, která je tepelně izolační (2× lepší než polystyren), dokonale přilne k podkladu, a je nenasákavá.

Takto izolované povrchy jsou omyvatelné i desinfekčními prostředky. Izolace zamezuje problémům kondenzace a infiltrace studeného vzduchu – zatěsní všechny spáry. Výrazné šetření financí vzniká díky této izolaci v úsporách tepelné energie na vytápění nebo elektrické energie na chlazení. V živočišné výrobě se tepelné izolace projevují nižší spotřebou krmných dávek a rychlejším přírůstkem hmotnosti.

Objekty je možné izolovat nejen z vnitřní, ale i z vnější strany, což je výhodnější. PUR IZOLACE® vedle tepelné izolace tvoří i vodotěsnou izolaci – využití je v oblasti střech (aplikace na původní asfalt, plech, eternit, laminát apod.). Pro použití z venkovní strany se povrch pěny opatřuje speciálním nátěrem. Systémem PUR IZOLACE® tak byly rekonstruovány desetitisíce m2 stájí pro chov vepřů, drůbeže, kdy prakticky nepochůzné a netěsné, staré a zvětralé střechy z hliníkového nebo pozinkovaného plechu nebo z vlnitého eternitu získaly zpět svoji vodotěsnou funkci a navíc byly tepelně izolovány. Řada uživatelů oceňuje přínos tohoto řešení nejen v zimě, ale především v horkých letních dnech, kdy vysoké venkovní teploty jsou tímto způsobem ve chlévech výrazně sníženy.

Použití stříkané pur izolace se v zemědělství osvědčilo pro izolace střech stájí, skladů, dílen apod.

  • Opravy střech stájí živočišné výroby (chov drůbeže, králíků, vepřů, skotu apod.). Velkým přínosem je vedle dokonalé vodotěsnosti střechy snížení ztrát tepla v zimě a obzvláště snížení teplot ve stájích v horkých letních měsících.
  • Opravy střech skladů rostlinné výroby. Velkým přínosem je vedle dokonalé vodotěsnosti odstranění kondenzace do skladovaných produktů. Výrazné omezení namrznutí, klíčení nebo hniloby.

Použití je vhodné na:

  • stávající klasické asfaltové krytiny (na betonovém nebo dřevěném podkladě),
  • stávající vlnitý nebo trapézový plech (pozinkovaný nebo hliníkový),
  • stávající falcovaný plech (pozinkovaný, titanzinek, měď),
  • stávající vlnitý eternit a laminát,
  • nebo jakkoliv komplikovaně tvarované povrchy střech, např. z betonu, OSB desek.

Izolační vrstva má velmi nízkou hmotnost – při 30 mm tloušťky činí pouze cca 2,5 kg/m2, což je velmi pozitivní z hlediska nízkého statického zatížení střešní konstrukce. U křehkých nebo nepevných krytin dochází k výraznému zpevnění. Nepochůzné krytiny se změní na pochůzné, např. eternit. Nedochází k omezení provozu ve stáji.

Dále se použití stříkané pur izolace v zemědělství osvědčilo pro izolace stropů a vnitřních stěn:

  • dodatečné zateplení stájí živočišné výroby,
  • vedle dokonalé tepelné izolace možnost sanitace izolovaných ploch vodou,
  • dodatečné zateplení skladů rostlinné výroby (obilí, ovoce, zelenina apod.),
  • dokonalá tepelná izolace, odstranění kondenzace do skladovaných produktů,
  • výrazné omezení namrznutí, klíčení nebo hniloby. Izolace skladů s řízenou.

Další možnosti použití

Izolační systém PUR IZOLACE® je také v oblasti zemědělství používán na tepelné izolace skladovacích sil a tanků, fermentorů, jak pro střechy tak i stěny.

Na základě posouzení je možné použití i v řadě dalších případů. Samozřejmostí je prohlídka a návrh řešení u zákazníka zdarma.

Autor: Petr Korčák
Foto: Archiv firmy PUR ZOLACE

Tématické tagy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek