Dnes je 11.5. – svátek slaví Svatava

Stroje Komatsu budou stavět skleníky pro NWT

Zveřejněno: 22. 4. 2017

Stroje Komatsu se v ČR stávají čím dál více oblíbenější a podílejí se na řadě zajímavých staveb nejen v oblasti stavebnictví, ale také v zemědělství. Před několika dny si dva pořídila společnost NWT, aby s nimi stavěla skleníky a využívala je i na další stavební činnosti.

Jeden ze strojů, rypadlo nakladač Komatsu WB97R-5 s automatickou převodovkou, bylo již možno vidět při práci v Haňovicích u Litovle. Vydali jsme se tam a zeptali se pana Josefa Vaňka, jenž se strojem pracoval, jak se mu se strojem dělá a co vše s ním za několika dnů, co ho zde mají, zvládl. Řekl: „Stroj je zcela nový, vše na něm přesně a krásně funguje. Práce s ním je skvělá. Nedávno tu byly obrovské hromady hlíny a podívejte se, co jsme společně zvládli udělat.” Rozhlédli jsme se a viděli rozsáhlou terénní úpravu kolem dvou velkých skleníků, kde se již pěstovala rajčata.

Protože jsme vám však chtěli přinést o tomto stroji více informací, zeptali jsme se na další podrobnosti pana Leoše Kyzlinka, zástupce společnosti KUHN - BOHEMIA a.s., která značku Komatsu v ČR zastupuje, a paní Moniky Zábojníkové, projektové manažerky společnosti NWT a.s., jež si dva stroje Komatsu zakoupila.

Odpovídá pan Leoš Kyzlink

Jaké stroje předávala KUHN - BOHEMIA firmě NWT?

Firmě NWT a.s. jsme dodali pásové rypadlo Komatsu PC88MR-10 a rypadlo nakladač Komatsu WB97R-5 s automatickou převodovkou.

Můžete oba stroje stručně charakterizovat?

Pásové rypadlo Komatsu PC88MR-10 je vybaveno pásy „Road liner”. Ty se vyznačují vysokou životností. Nosný řetěz je ocelový a jednotlivé korečky pásu mají pryžové dosedací plochy. Takže i takto těžký stroj se může pohybovat po asfaltových plochách, aniž by došlo k destrukci vozovky. Stroj je dále vybaven jednodílným výložníkem a ramenem délky 2,1 m tak, aby bylo dosaženo co největšího hloubkového a délkového dosahu stroje při zachování vysokých rypných sil lopaty. Samozřejmostí jsou pak 3 volné hydraulické okruhy vyvedené až na rameno ovládané z joysticků, taktéž klimatizace a velmi citlivé proporcionální ovládání stroje. Rypadlo je současně vybaveno hydraulicky naklápěnou hlavou s rychloupínačem.

U rypadlo nakladače Komatsu WB97R-5 se jedná o velmi oblíbený stroj našich zákazníků. Stroj je vybaven univerzální radlicí 4v1 umožňující velkou variabilitu stroje jako nakladače, včetně sklopných paletizačních vidlic. Ovládání stroje je díky automatické převodovce velmi příjemné a jednoduché, pohodlí je umocněno klimatizací a pneumaticky odpruženou komfortní sedačkou. Podkopové rameno se pak ovládá pomocí citlivých joysticků, které jsou umístěny na samostatných sloupcích u zadního okna. Takto koncipované ovládací prvky pak dávají nadstandardní prostor pro obsluhu stoje.

Jsou něčím stroje výjimečné nebo jedinečné?

Ano. Můžeme si dovolit říci, že stroje Komatsu se vyznačují vysokou životností s velkým důrazem na ekonomicky výhodný provoz, kdy nízké servisní náklady a nízká spotřeba paliva zejména z dlouhodobého hlediska pomáhají našim zákazníkům udržet konkurence schopné ceny na dnes velmi tvrdém stavebním trhu. Všechny stroje jsou též vybaveny satelitním sledování KOMTRAX, který dovoluje zákazníkovi mít denní přehled o poloze stroje a všech důležitých činnostech během pracovního dne. Jako je spotřeba paliva, zatížení stroje, průběh pracovní směny a další. To vše jako bezplatná aplikace s doživotním přístupem přes běžné internetové připojení.

Mají tyto stroje nějaké speciální příslušenství či vybavení?

Zvláštností je společný systém upínání lopat tak, aby mohly být využívány oběma stroji. Tím získá zákazník větší variabilitu a není nucen nakupovat lopaty ve dvou samostatných sadách. Pásové rypadlo má pak jako doplněk speciální upínací desku pro uchycení vrtacího zařízení. Tento upínač byl vyroben přímo pro firmu NWT a.s. a jeho konstrukce umožňuje využití oběma stroji při demontáži rychloupínačů nebo otočné hlavy.

Byla jednání se zákazníkem z vašeho pohledu dlouhá? Čím jste ho přesvědčili?

Jednání probíhala přibližně 1 měsíc, což je dnes spíše kratší doba při výběru strojů. O to intenzivněji a důsledněji bylo ze strany NWT jednání vedeno. Zákazník prováděl testování i konkurenčních strojů. Vzhledem k tomu, že pracovníci stavební divize NWT mají dlouholeté zkušenosti s různými velikostmi strojů a od různých výrobců, velmi přesně dokázali popsat svoje požadavky a nároky na tyto stroje. Jejich nároky na výkon a funkce nebyly malé.

Stroje Komatsu jsou svojí konstrukcí a vybavením určeny do těžkých aplikací a to vše je podpořeno širokým rozsahem záruky strojů. V kombinaci s individuálním řešením upínacího zařízení a zaměnitelnosti lopat jsme dokázali vyhovět i těmto náročným požadavkům. Dalo by se tedy říci, že kvalita strojů, vysoká záruka a individuální přístup k zákazníkovi byla tou správnou cestou.

Jaké výhody/služby získává zákazník koupí těchto strojů?

Z velké části už odpověď zazněla v naší debatě. Zkusíme to tedy ještě trochu jinými slovy. Výrobce strojů Komastu vždy přinášel a přinášet bude spoustu inovací a úplně nových řešení na trhu stavebních strojů, který se stále rozvíjí a klade nové požadavky. Stavební stroje dnes musí zastat co nejvíce různorodé práce a tím nahradit i nedostatek pracovních sil na trhu.

Naše firma Kuhn Bohemia a.s. se snaží nabízet řešení s co nejširším okruhem využití těchto strojů. Současně pak jdeme našimi službami co nejblíže svým partnerům a vylepšujeme pro ně služby. V loňském roce jsme otevřeli novou pobočku v Brně a letos jsme zahájili v únoru provoz naší nové centrály v Čestlicích. Tam nás ještě koncem jara čeká slavnostní otevření.

Kombinace strojů Komatsu a služeb firmy Kuhn Bohemia a.s. pak nabízí uživatelům tohoto spojení kvalitní stroje s efektivním využitím širokého potenciálu univerzálních stavebních strojů.

Odpovídá Monika Zábojníková

Měli jste stroje Komatsu již dříve ve svém strojovém parku?

Neměli, doposud jsme používali stroje jiné značky. Naší filozofií je však „držet krok s novými technologiemi”, a proto u nás pravidelně dochází k obměňování a rozšiřování strojového parku. Tím zaručujeme nízkou poruchovost a to je důležité pro dokončení akce ve smluveném čase a spokojenost zákazníka.

Proč jste se tedy rozhodli pro značku Komatsu?

Stály za tím četné reference, ale zejména vlastní možnost otestovat si stroje na promoakci nás přesvědčila o tom, že se bude jednat o vysoce výkonné a spolehlivé „parťáky”.

Dalšími důvody byla dlouhá záruční doba, kterou firma poskytuje, nejlepší poměr cena/výkon a deklarovaná spotřeba. Stroje jsou důležitou součástí vybavení naší firmy. Potřebujeme se spolehnout na kvalitní techniku s dlouhou životností, je to předpoklad pro úspěšnou realizaci zakázky v daném termínu. Stroje Komatsu jsou lídry na trhu se stavebními stroji. A za vším jsou lidé. Ceníme si profesionálního servisu, proaktivního přístupu k věci a ochoty řešit „bez okolků” i složitá zadání. Dlouhá záruční doba, nejlepší poměr cena/výkon, deklarovaná spotřeba a Lidé. To rozhodlo o výběru.

Pro jaký projekt jsou stroje, které jste si pořídili, určené?

Stroje jsou určené pro Hi-tech pěstební skleníky. Naše společnost realizuje výstavbu produkčních skleníků na klíč již od roku 2013. Jedná se o vysoce modernizované technologické projekty, které umožňují hydroponické pěstování ovoce, zeleniny a květin během celého roku.

Jakou konkrétní práci budou stroje vykonávat?

Stroje Komatsu nás budou v podstatě doprovázet ve všech fázích výstavby skleníků – od zemních prací, přes vrtání pilot či manipulaci a pokládku sítí.

Je projekt něčím výjimečný, specifický?

Jedná se o jedinečný technologický projekt moderního zemědělství. Věříme, že je v Česku potenciál pro desítky hektarů skleníkových ploch na plodovou zeleninu a že díky nim by řetězce českým zákazníkům mohly nabídnout domácí zeleninu v rámci celého roku. Mimo výstavby pěstebních skleníků nabízíme i služby spojené s provozem skleníku. Naši pracovníci se několik měsíců školili u odborníků a specialistů v největších sklenících přímo v Holandsku. Sami provozujeme na Slovensku vlastní skleník na pěstování rajčat o rozloze 3 ha. Z hlediska stavebních specifik největší roli vedle volných rovinatých pozemků hrají energie. Skleník totiž potřebuje hlavně poměrně levný zdroj tepla a elektřiny, aby byl efektivní a ziskový. Srdcem každého moderního produkčního skleníku se potom stává software pro řízení klimatu.

Pro jakou další práci (na jaké další projekty) budou stroje určeny?

V roli generálního dodavatele realizujeme technologické stavby na klíč od roku 2009. Vyjma produkčních skleníků a foliovníků jsou tu další projekty inteligentních a ekologických staveb, na které zaměřujeme svoji pozornost.

Můžete krátce charakterizovat vaši firmu?

NWT je skupina významných technologických a inovačních firem se sídlem ve Zlíně. Nebojí se zdravě riskovat a nacházet na trhu nové příležitosti. Společnost působí také na Slovensku, v Rusku, ve Velké Británii a na Kypru. Zaměstnává téměř 300 lidí. Hlavními obory působení jsou výroba a úspory energií, stavebnictví, informační technologie a telekomunikace. Společnost NWT již dva roky patří mezi 100 nejlepších firem Česka.

Za poskytnutý rozhovor děkujeme.

Závěr

Z předchozích odpovědí je patrné, že stroje značky Komatsu jsou nejen výkonné, lehce ovladatelné a mají řadu dalších předností, ale že za jejich prodejem stojí lidé, kteří novým majitelům dovedou dát ještě něco navíc – spolehlivé služby, které jim přinášejí klid pro jejich práci. A to je v dnešní době to nejcennější.

Autor: Helena Hejhálková, Kolektiv KUHN-BOHEMIA a.s.
Foto: Helena Hejhálková, Veronika Sedlářová, Leoš Kyzlink

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek