Dnes je 16.5. – svátek slaví Přemysl

Střípky z veletrhu Polagra Premiery 2018

Zveřejněno: 2. 4. 2018

Mezinárodní zemědělský veletrh Polagra Premiery se konal 18. až 21. ledna v Poznani již po sedmé. Veletrh zabíral více než 50 000 m² a byl rozdělen do třech nejdůležitějších kategorií – technika, chov a rostliny. V tomto článku si představíme pár exponátů z techniky.

Zetor Utilix

V rámci veletrhu se udělovaly zlaté medaile. Hned dvě ocenění putovala do stáje John Deere. Medaili získal traktor John Deere řady 5R a sklízecí mlátička S780i. Zlatá medaile neminula ani traktor Valtra T254 Versu, kde porotu zaujala nová loketní opěrka SmartTouch. Dalším na řadě je kloubový mini-nakladač Avant E6 – plně elektrický stroj poháněný lithium-iontovými bateriemi. Ze závěsné techniky získal medaili diskový podmítač GTH XL od polského výrobce Agro-Tom, výsevní jednotka Chrono od společnosti Maschio, unikátní pluh Kuhn VARI-MASTER L s jednotlivě ovládanými orebními tělesy za pomocí GPS a rozmetadlo hnojiv Sulky X50. Jelikož do moderního zemědělství patří precizní systémy, ani ty nebyly na veletrhu opomenuty. Ocenění získal systém trysek DynaJet Flex 7140 pro regulaci postřiku, zařízení ESV pro nezávislé ovládání jednotlivých trysek na základě polohy GPS, software GateKeeper pro veškerou správu farmy, webový modul SatAgro pro vytváření přesných aplikačních map založených na satelitních snímcích, modul SAATBAU Profit Manager pro výpočet zisku a podporu prodeje a poslední cenu dostal univerzální systém TopSoil Mapper pro automatické nastavení pracovní hloubky u kultivátorů.

Zetor

Tradičním vystavovatelem je Zetor. Ten si přichystal na veletrh světovou premiéru modelu Utilix. S kompaktními rozměry a výkonem čtyřválcového motoru 50 koní cílí model na komunální služby, pěstitelství a zahradnictví. Na výstavní ploše Zetor ukázal i líbivou Forterru v bílém hávu pro polského zákazníka. Samozřejmě nechyběl Major v novém designu.

Case IH

Na výstavní ploše Case IH byla v obležení nová Puma X. Tento typ představuje jednoduchý traktor s čistě mechanickým ovládáním bez množství elektroniky. Modely X jsou vyráběny s mechanickou šestistupňovou Semi-Powershift převodovkou v provedení s 19 rychlostmi vpřed a 6 vzad. V kabině nalezneme jednoduchou loketní opěrku se základními ovladači. Hlavním odlišovacím prvkem je jiná, jednodušší kabina, v České republice se ale bude prodávat s kabinou klasickou.

Massey Ferguson

Nová řada traktorů MF 7700 S zahrnuje modely s širokou škálou typů převodovek, motorů, specifikací kabin a volitelného příslušenství. Řada zahrnuje modely o výkonu od 140 do 280 koní. Výkon dodává šestiválcový motor AGCO Power, který je spojen s převodovkou Dyna 4, 6 nebo plynulou VT. Označení S znamená tzv. S Effect, což značí, že traktory byly inovovány.

Dieci

Vizuálně zajímavým exponátem byl nejmenší teleskopický nakladač od výrobce Dieci, na který můžete v zemědělství narazit. Model Mini Agri 25.6 o maximální výšce zdvihu 5,78 m neměl typické žluto-černé zbarvení, ale pouze khaki zelené. To do značné míry vyvolává pochyby, zda vůbec bude v zemědělství provozován, vypadá spíše pro armádní použití.

Manitou (Agromix)

Polský prodejce Agromix vystavil nejnovější stroj z produkce společnosti Manitou. Manitou se naplno vrhl do nového segmentu kloubových nakladačů s teleskopickým ramenem. Prezentoval jej model MLA-T 533-145 V+. Nakladač je dodáván se zdvihem 3,3 t a výškou zdvihu 5,2 m. V zadní části stroje se nachází motor Deutz o výkonu 143 koní, který spolupracuje s převodovkou M-Vario Plus CVT. Kabina je stejná jako u známých teleskopických manipulátorů téže značky.

John Deere

John Deere letos slaví 100 let od zahájení výroby traktorů. Expozice na veletrhu na toto výročí jasně odkazovala. Kontrast moderní a historické techniky tvořila dvojice traktorů, které dělilo celé století. Nejvýkonnější traktor John Deere dnes už nabídne pořádnou porci jmenovitého výkonu – 620 koní.

Prvním traktorem John Deere byl model s názvem All-Wheel Drive. První traktor s pohonem všech kol byl dokončen méně než měsíc po akvizici společnosti Waterloo Gasoline Engine Company.

Arbos (Korbanek)

Prodejce Korbanek na své obří výstavní ploše mimo jiné prezentoval značku Arbos. Vystavil zde sadařský speciál 4110 Q. Model 4110 Q je osazen čtyřválcovým motorem o výkonu 102 koní, motor spolupracuje s převodovkou 24×12, která poskytne maximální rychlost 40 km/h. Kompaktní rám, vyznačující se rozložením hmotnosti 50 % na přední kola a 50 % na zadní, umožňuje udržovat těžiště nízko a blíže ke středu stroje a plně přenášet výkon na podložku. To umožňuje bezpečnou obsluhu i při použití velmi těžkého vybavení a na extrémně strmých svazích. Traktory jsou k dostání s nejrůznějšími typy kabin.

Meprozet

Tradiční polský výrobce Meprozet kromě aplikátoru a cisteren prezentoval speciál WAK-80S pro vývoz septiků. Ve výbavě můžeme nalézt LED osvětlení, dvoukomorovou nádrž (3000 l + 5000 l), kompresor Jurop o průtoku 6000 l/min, vysokotlaká čerpadla Speck (165 l/min), zadní navijáky s hadicemi, horní naviják se sací hadicí, nádrž na mytí rukou, dálkové ovládání a boční skříňky.

Fliegel

Prodejce strojů Fliegl si na veletrh přichystal rovnou dvě žhavé novinky, a sice řezačku BÜFFEL a návěs pro přepravu okopanin. Návěs je nově vyvinutý a je vhodný i pro použití přímo na poli. TransFarmer je třínápravový návěs vyrobený z hliníku. Díky lehkému ocelovému podvozku se stává novinkou v řadě návěsů Greenlight. Jedinečnou vlastností je levá boční stěna: může být hydraulicky sklopena. Tím se snižuje výška pádu při vykládce brambor, mrkve, cibule, okurek apod. ze sklízeče.

Pichon

Pichon se mimo jiné angažuje ve výrobě kloubových nakladačů. Proto na výstavní ploše mezi aplikační technikou zaujal místo kompaktní model 34.50. Nakladač může zvednout břemena těžká až 1500 kg do max. výšky 3,40 m.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek