Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Správné větrání při skladování obilí a jak ho dosáhnout

Zveřejněno: 26. 8. 2017

Sklady obilí jsou často jednoduché zemědělské stavby, kde ale musí být navržen důmyslný systém cirkulace vzduchu tak, aby bylo zrno v optimálních podmínkách. Pokud tomu tak není, obilí může zplesnivět a tím je nepoužitelné. Aby se to nestalo, je třeba prostory s obilím větrat a udržovat v nich správnou teplotou. Jak, a to ještě s minimálními náklady? O tom více v článku.

Základním předpokladem skladování semenných plodin je čistý výmlat a předčištění obilí, protože veškeré nečistoty, plevel, části rostlin, zlomky zrn atd. zapříčiňují zvýšenou vlhkost, což je doslova úrodné pole pro škůdce, choroby, plísně a bakterie.

Skladování zrn je možné jen v suchém stavu s vlhkostí cca 15 % a nižší. Optimální vlhkost je stanovena přesným typem skladovaného zrna. Semena s větším množství tuku (např. olejniny) a semena trpící zaplísněním (pohanka, proso) potřebují ještě nižší vlhkost kolem 10 %. Čím vyšší je vlhkost a teplota skladovaného obilí, tím intenzivnější je potřeba dýchání (provzdušnění) obilní masy.

Uvolňuje se tím vnitřní voda, teplota narůstá a vzrůstá riziko množení bakterií... Je cítit zatuchlý kyselý zápach. V některých případech může plíseň produkovat zvlášť nezdravé, jedovaté plyny (mykotoxiny). Plesnivé obilí je pro krmné účely nepoužitelné. Z tohoto důvodu musí být pravidelně kontrolována teplota, vlhkost, vůně obilí a úroveň napadení škůdci. Z hlediska prostředí je třeba zajistit optimální odvod přebytečné vlhkosti, provětrání skladu. Současně je třeba zabránit přehřívání prostor a snížit teplotu na nejnižší možnou mez. Teploty nad 20 °C jsou nežádoucí, přičemž ideální skladovací teplota je někde kolem 5–10 °C. Také je nutné předejít prudkým teplotním změnám, které by mohly zapříčinit orosení obilí.

Důmyslné větrání s turbínami LOMANCO

Pro rovnoměrné odvětrání vlhkého a teplého vzduchu ve skladu lze použít i důmyslné odtahové hlavice. Například odtahové turbíny (typ LOMANCO) umístěné ve střešním plášti mohou velmi prakticky odvětrávat celý skladovací prostor, odvádět přebytečnou vlhkost a zamezit přehřátí podstřešního prostoru. Výhodou je, že celková investice je relativně malá, ale hlavně náklady na provoz větrání jsou celoročně nulové, protože rotační hlavice umístěné na střeše jsou poháněny především poryvem větru, využívají přírodní zdroje energie. Odvod vlhkosti a snížení teploty vzduchu je pozvolné a trvalé.

Pro skladování obilí se zvýšenou počáteční vlhkostí je třeba aplikovat aktivní provětrávání speciálními větráky umístěnými přímo v obilí a distribuční systém větracích kanálků. Vháněný vzduch by měl mít o 5 °C nižší teplotu než teplota zrna. Provětráním zrn se snižuje vlhkost obilniny a současně se snižuje i její teplota.

Závěr

Optimální provoz skladu obilovin je možné tedy ovlivnit již na začátku vhodně navrženým stavebním řešením, nicméně některé úpravy včetně instalace turbín lze provést jak u nových staveb, tak u staveb, které jsou již v provozu.

Jak se říká: Na zkvalitnění skladovacího prostředí není nikdy pozdě...

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archiv autora

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek