Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Společnost Liebherr na veletrhu Silva Regina 2018

Zveřejněno: 25. 6. 2018

Na letošním veletrhu Silva Regina v Brně představila společnost Liebherr celou řadu strojů. Jmenujme např. mobilní rypadlo A 914 Compact Litronic, nové teleskopické nakladače či dva zástupce speciálních kolových nakladačů s vynikající manévrovatelností typové řady: L 506 Compact a L 518 Stereo. O kompaktních a stereo nakladačích více v článku.

Kompaktní nakladač L 506 představený na veletrhu Silva Regina

Kompaktní nakladače a stereo nakladače Liebherr se používají všude tam, kde se větší stroje potýkají se svými limity. Ať už se jedná o práce v zahradnictví a zemědělství, v městské zástavbě, při použití sněhového pluhu nebo prostě o potřebu spolehlivého pomocníka, obsluha může podle potřeby měnit velké množství pracovního nářadí pomocí mechanicko-hydraulického rychlovýměnného systému, což zvyšuje univerzálnost stroje při každodenní práci.

Nakladač L 506 Compact – praktický, mnohostranný a flexibilně použitelný

Na veletrhu Silva Regina společnost Liebherr představila nejmenší kolový nakladač Liebherr L 506 Compact. Veletržní exponát měl překlopnou sílu 3 450 kg při provozní hmotnosti 5 180 kg.

Kolový nakladač L 506 Compact je poháněn efektivním vznětovým motorem o výkonu 46 kW, který splňuje emisní stupeň IIIB. Kompaktní nakladač je vybaven výkonným Z-výložníkem a lopatou o objemu 0,8 m3. Kónická konstrukce výložníku umožňuje obsluze optimální výhled na pracovní nářadí a pracovní prostor.

Kompaktní nakladače Liebherr jsou bezpečné, praktické a vysoce univerzální stavební stroje vhodné pro firmy a komunální služby. S vhodným pracovním nářadím může jeden stroj zvládat velké množství různých úkolů. Kompaktní a nízká konstrukce stroje pod 2,5 m má automaticky nízké těžiště a díky tomu i maximální stabilitu – i na nerovném povrchu. Přesně sladěný poměr mezi provozní hmotností a překlopnou sílou také zvyšuje produktivitu kolového nakladače.

U kompaktních nakladačů L 506 a L 508 byl kladen hlavní důraz na komfort obsluhy. Přehledně uspořádané ovládací prvky vytvářejí prostředí, ve kterém obsluha může soustředěně a produktivně pracovat. Velké prosklené plochy kabiny a optimální rozmístění zrcátek zaručují neomezený výhled při práci. Různé ovládací prvky, jako je joystick a řízení, lze individuálně nastavovat podle potřeb obsluhy stroje. Díky tomu lze kompaktní nakladače ovládat snadno a intuitivně. Nízká konstrukční výška a kompaktní konstrukce umožňují provozovateli snadnou přepravu strojů mezi staveništi, snižování prostojů a zvyšování flexibility kolového nakladače. Při přepravě kolového nakladače, například na přívěsu, celková výška zpravidla nepřekročí 4 metry.

Nový stereo nakladač L 518 – pro náročné použití

S novým nakladačem L 518 Stereo představila společnost Liebherr zcela nový model ve třídě kolových nakladačů. Pohon zajišťuje efektivní vznětový motor o výkonu 78 kW s emisním stupněm IV. Hbitý stereo® nakladač ve „verzi Speeder” dosahuje maximální rychlosti 40 km/hod. To znamená úsporu času pro pracovníka obsluhy, který může stereo® nakladačem efektivně přejíždět mezi jednotlivými pracovišti.

Exponát na veletrhu Silva Regina byl vybaven novou Z-kinematikou, která nabízí maximální výkon nezávisle na prováděné práci. Nový výložník poskytuje vysokou vylamovací sílu v dolní úvrati výložníku, což je výhodou při provádění zemních prací. Současně se vyznačuje vysokými přídržnými silami v horní úvrati výložníku. To je důležité při práci s těžkým nářadím, jako je vysokovýklopná lopata nebo lopata s přidržovačem.

Nakladač L 518 Stereo byl vyvinut pro velké množství různých prací. Aby to bylo možné, investovala společnost Liebherr především do robustního provedení nových modelů. Například do náprav s automatickými samosvornými diferenciály, které zajišťují vynikající trakci i v obtížném terénu. Provozní hmotnost a překlopná síla nakladače L 518 jsou velmi dobře sladěné. Při provozní hmotnosti 9 320 kg dosahoval vystavený exponát překlopnou sílu 6 280 kg.

Hlavní součástí nového stereo nakladače zůstává typické stereo řízení Liebherr pro tuto třídu, tvořené kombinací kloubového řízení s řízenou zadní nápravou. V každém ohledu umožňuje nepřekonatelnou stabilitu a obratnost. Ve srovnání s kolovými nakladači s konvenčním řízením má stereo® nakladač L 518 výrazně menší poloměr otáčení (měřeno na vnější hraně pracovního nářadí). Je vhodný k provozu v místech s nedostatečným prostorem.

Autor: Jan Kadubec
Foto: Helena Hejhálková

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek