Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Spanilá jízda historických traktorů

Zveřejněno: 19. 6. 2016

V sobotu, dne 7. května 2016 proběhl již 10. ročník spanilé jízdy historických traktorů mezi obcemi Libeň a Libeř, nedaleko Jesenice u Prahy.

Obě obce jsou od sebe vzdálené 2 km a leží 18 km jižně od Prahy. Setkání historických traktorů původně vzniklo jako představení exponátů sběratelů traktorů nebo soukromých vlastníků historických traktorů, kteří své opečovávané stroje dodnes používají i jako pomocníky při práci. Tito nadšenci se snaží těmto dnes již letitým strojům navrátit jejich bývalý stav a vzhled a připomenout tak jejich nemalý význam v historii zemědělství, ale i fortel a um našich předků, kteří dokázali vyrobit stroje, jež jsou provozuschopné, krásné a funkční třeba po 70letech od svého zrodu. Postupně se malá, ale velmi zajímavá setkání rozšířila po celé republice a stala se sledovanými akcemi zaměřenými na historické traktory v blízkém i širokém okolí čítajícími nezřídka i přes 100 zúčastněných traktorů.

Setkání fanoušků a jejich traktorů

Letošního ročníku, tradičně rozděleného programem mezi obě obce, se zúčastnilo 96 historických traktorů tuzemské i zahraniční výroby, jak z blízkého okolí, tak i z různých koutů republiky. Sjely se v hojném počtu jak traktory místní z Libně a Libeře včetně traktorů ze sbírky pořadatele pana Fejfara, tak ze vzdálenějšího okolí jako třeba Roztoků u Prahy, Mníšku pod Brdy, Újezdu nad Lesy, Kolína, ale i třeba Zetor 25 pana Martina Havelky ze 144 kilometrů vzdálených Škrdlovic u Žďáru nad Sázavou. Nejstarším exponátem byl traktor SVOBODA 12 od pořadatele pana Fejfara. Značka Zetor byla zastoupena typy 15, 25 všech modifikací, 35 a 50 Super v kolové i pásové verzi, Zetory řady 2011, 3011, 3045, 4011, ale i raritním traktorem Zetor 2045 existujícím v jediném exempláři a dále i prototypem velmi zajímavého a nevšedního Zetoru 2023 County, který se nedochoval vůbec, a tak mausel být postaven znovu podle původních plánů. Následovaly traktory Zetor první i druhé unifikované řady, traktory Škoda, hlavně typ 30. Ze zahraničních strojů byl k vidění unikátní francouzský traktor-tahač LATIL se všemi hnanými a řízenými koly, dále traktor značky Porsche pana Fialy, krásný traktor Hanomag pana Šťastného, ale i parádní traktory značek Deutz, Fendt, John Deere, Renault, Hanomag, McCormick, Guldner, Man, Case, Fordson a další.

Spanilá jízda z Libně do Libře

Celá akce začala ranní spanilou jízdou z Libně do Libře, kde po slavnostním zahájení následovala výstava zúčastněných strojů za nemalého zájmu malých i velkých návštěvníků. Po dostatečném prohlédnutí vystavených exponátů se celá kolona historických traktorů rozjela na druhou spanilou jízdu, aby se přesunula zpět do obce Libeň, kde po komentované přehlídce a představení strojů, ale i jejich majitelů, zaplnila celou náves. Zde byly vystavené stroje v obležení zájmu několika stovek návštěvníků. K zajímavým částem doprovodného programu patřilo zpřístupnění soukromého muzea pana Fejfara, který byl i pořadatelem této akce. V pozdních odpoledních hodinách, po důkladném a bohatém občerstvení se postupně začali traktory a jejich majitelé rozjíždět zpátky do svých garáží a domovů vstříc dalšímu ročníku.

Díky tomu, že nás historické traktory a vše kolem nich zajímá,” doplňuje pan Havelka, „vlastníme zrenovovaný Zetor 25 a na dalším se pracuje, máme i v letošní sezoně v plánu se zúčastnit asi 20 akcí spojených s historickými traktory, které se konají napříč celou republikou, ale i v zahraničí. Od loňského roku už nejsme pouze účastníky setkání, ale i jejich pořadateli. Rádi bychom vás touto cestou pozvali na již 2. setkání historických traktorů a dalších historických vozidel, které se bude konat 2. 7. 2016 ve Škrdlovicích, u Žďáru nad Sázavou.”

Více informací najdete na stránkách www.traktorturist.cz.

Autor: Martin Havelka, Jitka Shrbená
Foto: Lenka Myšková

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek