Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Sklízecí mlátička Nova debutovala na Slovensku

Zveřejněno: 19. 4. 2018

V Marcelové, kde sídlí společnost KomAgrartechnik s.r.o., proběhla slovensko-česká premiéra nové sklízecí mlátičky Rostselmash Nova. Rostselmash vyrobí až 6 000 sklízecích mlátiček ročně, což z něj činí jednoho z největších výrobců sklízecích mlátiček na světě.

Vytřásadlová sklízecí mlátička Nova 330 je ideálním strojem pro malé farmy

V roce 2012 si KomAgrartechnik koupil vlastní první sklízecí mlátičku značky Rostselmash a podrobil ji tříletému testování ve službách. Stroj zaujal jak cenově, tak kvalitou a výkoností. V roce 2016 došlo k podepsání smlouvy o zastoupení značky Rostselmash na slovenském trhu. Společnost nyní prodává nejen sklízecí mlátičky značky Rostselmash, ale i žací stroje, postřikovače, lisy a půdozpracující techniku tohoto ruského výrobce. Vše je v souladu s filozofií nabízet cenově dostupné stroje v požadované kvalitě. Aktuálně probíhá rozšiřování obchodní sítě. V Bánské Bystrici bylo otevřeno nové středisko společnosti KomAgrartechnik a Rostselmash oficiálně vstupuje na český trh, kde výrobce budou zastupovat i smluvní partneři. Na českém území se kromě toho plánuje otevření vlastního prodejního střediska KomAgrartechnik.

Před představením nového modelu Nova se podělili slovenští majitelé sklízecích mlátiček Rostselmash o svoje pozitivní zkušenosti se stroji. Zástupci z výrobního závodu zúčastněné seznámili s aktuální nabídkou strojů. Na českém a slovenském trhu jsou nabízeny sklízecí mlátičky řady Torum, Acros, Vector, RSM a nově Nova, což je nejmenší model. Všechny tyto stroje nabízejí zajímavý poměr ceny a kvality oproti svým hlavním konkurentům. K cenové výhodnosti přispívá i nabídka nejrůznějšího financování. I když se jedná o ruské stroje, fakticky využívají komponenty od renomovaných evropských výrobců. Značná část řešení a dílů pochází z vlastního vývoje.

Cenově dostupný stroj pro menší farmy

Nová sklízecí mlátička Nova má zaplnit mezeru na trhu s cenově dostupnými, spolehlivými a kompaktními sklízecími mlátičkami. Stroj nalezne uplatnění na malých až středních farmách o výměře od 50 do 500 hektarů. Ke stroji jsou k dispozici tři velikosti žacího adaptéru, přičemž do evropských podmínek se hodí se záběrem 4 a 5 metrů. Na prvním představení byla Nova opatřena univerzálním žacím stolem Power Stream 500 se zvýšenou horizontální plochou, jenž dokáže sklízet polehlé porosty. Přihrnovač je poháněn hydraulicky a ovládán z kabiny, stejně jako ovládání zpětného chodu žacích částí. Kopírování má na starost elektrohydraulický systém.

Stroj má kompaktní rozměry, přes to je kabina prostorná. Spolujezdec se může usadit na skromné ale prostorné sedačce
Stroj má kompaktní rozměry, přes to je kabina prostorná. Spolujezdec se může usadit na skromné ale prostorné sedačce

Srdce stroje

Srdcem sklízecí mlátičky je její mláticí ústrojí. Mláticí ústrojí je u konvenčního modelu Nova tvořeno bubnem o šířce 600 mm s předním podávacím válcem. Délka bubnu činí 1 185 mm, úhel opásání mláticího koše je největší na trhu – 154 stupňů, plocha mláticího ústrojí činí 0,93 m2 a otáčky bubnu mohou být standardně nastaveny v širokém spektru 400–1190 ot./min. Na přání je možné stroj vybavit redukční převodovkou, která sníží otáčky o 290 ot./min. Nastavení mláticí mezery se provádí mechanicky z kabiny. Hmota putuje přes čtyři vytřásadla o délce 3 600 mm s plochou 4,3 m2. Čištění je dvoustupňové s plochou sít 3,59 m2. Otáčky ventilátoru činí 350 až 1200 a jsou nastavitelné elektrohydraulicky. Netypické u Rostselmash je to, že domlácení se u modelu Nova provádí zpětně na bubnu. Zrno putuje do zásobníku o objemu 4 500 litrů, tradičně umístěného za kabinou. Přes pět metrů dlouhý výložník provede vyprázdnění rychlostí 50 litrů za sekundu. Výložník má takový sklon, aby mohl plnit odvozní prostředky o výšce čtyři metry. Sláma může být rozdrcena za pomocí drtiče, osazeném 45 noži.

Na mlátičce je osazen
univerzální žací stůl Power Stream o záběru pět metrů s kosou na planetový pohon
Na mlátičce je osazen univerzální žací stůl Power Stream o záběru pět metrů s kosou na planetový pohon

Kabina a motor

Kabina a její ovládací prvky se nijak moc neliší od ostatních vyráběných strojů Rostselmash. O aktuálních provozních informací dává vědět palubní systém třetí generace Adviser II. Informační systém je sestaven z LCD displeje a systému rozeznávání hlasových povelů, jako i signalizace okamžitých hodnot práce sklízecí mlátičky. Pomocí multifunkční páky se volí směr jízdy, změna rychlosti a nastavuje se výška sečení. Další funkce se ovládají na panelu po pravé straně sedadla řidiče. Silentbloky odpružená, přetlaková kabina Comfort Cab je vybavena topením a klimatizací, nechybí nastavitelný sloupek řízení.

Jako zdroj energie slouží čtyřválcový přeplňovaný dieselový motor Cummins QSB o výkonu 129 kW/175 k a zdvihovém objemu 4,5 litrů. Motor plní emisní normu Stage IV. Na motor navazuje hydrostatická převodovka se třemi převodovými stupni. Pohonný systém sklízecí mlátičky se vyznačuje jednoduchostí, snadným přístupem ke všem dílům, snadno lze provádět servis a opravy. Samozřejmostí je vzduchový kompresor usnadňující denní a pravidelné čištění stroje. Nova má poměrně velkou světlou výšku 500 mm, což jí dovoluje pohyb v náročném terénu bez poškození podvozkových dílů, které jsou navíc chráněny ochrannou deskou.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek