Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Separační zařízení Zemmler Multi Screen

Zveřejněno: 7. 4. 2017

Pro třídění různých druhů materiálů a substrátů se během posledních let v praxi hojně osvědčila rotační bubnová síta. Jsou dostatečně výkonná, mají nízké provozní náklady a zároveň se vyrábí i v mobilních ver- zích tak, aby je bylo možné dopravit za „za materiálem”.

Zařízení Zemmler Multiscreen je vhodné například pro třídění kompostu nebo zeminy (foto Zemmler)

Právě taková síta vyrábí německá firma Zemmler, jejichž výhodou je i fakt, že jsou poháněny elektromotorem a vybaveny vlastní elektrocentrálou. Při dostupnosti třífázové elektrické zásuvky tak mohou být poháněny přímo ze sítě, v terénu pomocí spalovacího motoru.

Ideální pro třídění kompostu

Průmyslová výroba kompostu pomáhá nejenom s „likvidací” biologického odpadu, nýbrž je především zdrojem organických prostředků pro zúrodňování půdy. Pro úpravu kompostu s vyšším podílem nerozložitelných částic je však nutné vybavit kompostárnu separátorem s odpovídajícím výkonem, který umožní třídit hotový kompost na více frakcí. Ty jsou dle svých vlastností buď určeny k expedici a nebo k dalšímu zpracování v kompostovacím procesu.

Při třídění kompostu se nejčastěji používá kombinace sít s oky 25 mm a 80 mm, která poskytuje výsledné frakce 0–25 / 25–80 s nadfrakcí 80–x mm. Velkou výhodou je to, že vnitřní buben svým robustním uspořádáním intenzivně narušuje a převaluje tříděný materiál, čímž dochází k rozvolňování slepených hrudek. To dovoluje materiál čistě vytřídit.

Jak třídička pracuje

Základem třídičky Zemmler je dvojitý buben, tvořený pomocí drátěných sít různých frakcí, do jehož vnitřku sype obsluha skrz podavač materiál k roztřídění. Blíže ke středu bubnu je síto hrubší, vně následuje jemnější. Třídění pak probíhá následovně. Nejhrubší kusy, které nepropadnou ani hrubším z dvojice sít, pouze projedou vnitřkem bubnu a vypadnou na druhé straně jako tzv. nadfrakce. Část materiálu propadne pouze hrubším sítem a je následně haldována pásovým dopravníkem, zbytek, který propadne i jemnějším z dvojice sít, je haldován na jinou hromádku. Jednotlivá síta lze v případě potřeby během zhruba 20 minut vyměnit a třídit tak vstupní surovinu na jiné frakce. Stroj lze samozřejmě osadit i sítem jediným.

Třídicí výkon se pohybuje v rozmezí 5 až 30 m3/h v závislosti na vlastnostech tříděného materiálu. Vzhledem k rozměrům bubnu – 1,6 m na délku a průměru zhruba 1,3 m – je dobré omezit velikost vstupní suroviny na maximálně 15 cm. Podavač pojme 1,85 m3, přičemž nakládací výška činí 2 300 mm a délka 2 450 mm.

Třídičku lze vybavit různými síty. Na obrázku osazena síta pro třídění zeminy
Třídičku lze vybavit různými síty. Na obrázku osazena síta pro třídění zeminy

Třídění zeminy a výkopů

Cílem použití v této oblasti je vytěžit žádanou jemnou frakci. Díky dvojitému bubnu však získáme i střední frakci, protože drny, kameny, odpad a kořeny zůstávají ve vnitřním prostoru bubnu a tvoří tak hrubou frakci. Takto redukujeme drahé skládkování včetně dopravy a získáváme znovu použitelný materiál. Pro třídění zeminy a výkopů se používají například síta s oky 15 a 50 mm (frakce 0–15 / 15–50 / 50–x mm).

Separování dřevní štěpky

Pro oddělení dřevní štěpky se používají síta s oky 5 a 40 mm (frakce 0–5 / 5–40 / 40–x mm). Vlastní štěpka tvoří v tomto případě střední frakci (5–40 mm). Hrubé částice se opětovně drtí tak, aby byly vhodné pro šnekové dopravníky kotlů. Na druhou stranu je potřeba oddělit i minerální složku a velmi jemné částice, aby se zabránilo tvoření škváry a prachu při následném spalování.

Další využití

Třídička nalezne své uplatnění také při recyklaci stavebního odpadu nebo třídění kameniva. A to jak při demolicích budov, tak při opravách vozovek, kdy je potřeba od sebe oddělit smíchané podkladní vrstvy. Stabilní vnitřní buben chrání vnější síto před poškozením velkými kusy materiálu. Jemné částice jsou čistě odděleny a je možné je využít např. jako zásypový materiál. Hrubá frakce se může vrátit zpět do drtiče nebo být odděleně skládkována.

Zapřažení za osobní automobil

S řidičským oprávněním B+E lze popisovaný model MS 1600 odvézt i větším osobním automobilem, jelikož jeho celková váha nepřesahuje 3,5 tuny. A právě mobilita je to, co předurčuje tento třídič k všestrannému využití.

Převoz bubnové třídičky MS 1600 za osobním automobilem (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)
Převoz bubnové třídičky MS 1600 za osobním automobilem (archiv firmy EUROGREEN CZ s.r.o.)
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Věra Machková, EUROGREEN CZ

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek