Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Renovace žacího stroje Agrostroj ŽTR 165

Zveřejněno: 14. 6. 2018

Pustit se do renovace zemědělského stroje, ať je jakékoliv velikosti, vyžaduje značné úsilí, čas, finanční prostředky a někdy i to štěstí, co se například týče shánění dílů na leckdy už historické stroje. V tomto článku si představíme, jaký měla průběh renovace žacího stroje Agrostroj ŽTR 165.

Žací stroj ŽTR 165 před renovací

Zeptali jsme se pana Marka Dlouhého, který se rozhodl sám renovovat žací stroj Agrostroj ŽTR 165 tuzemské výroby. Bohužel se nedozvíme rok výroby, protože chybí výrobní štítek. Nutno podotknout, že pan Dlouhý má, kromě hlavního zaměstnání, opravy a renovace strojů jako koníček, vedlejší činností se pak ještě navíc zabývá podnikáním v zemědělství, kde je samozřejmě nutné se o stroje starat. Proto renovace trvala celkově 2,5 měsíce.

Jednoduchý a spolehlivý stroj

Možná se ptáte, proč padla volba zrovna na model Agrostroj ŽTR 165? „Odpověď je jednoduchá, perfektní dostupnost a cena náhradních dílů, jednoduchý a spolehlivý stroj, který si každý trochu zručnější člověk opraví doma sám,” přiblížil pan Dlouhý. Jak tomu před renovací bývá, stroj byl v bídném stavu. Chyběl opěrný talíř na jednom bubnu, utrhané držáky nožů, vůle v čepech táhel, špatný „držák zvedání” a plechařina ve špatném stavu. Postup při renovaci byl následující – nejprve se stroj rozebral doslova „do šroubku”. Poté přišla na řadu renovace žacího ústrojí, převodovky, rámu a jako poslední plechařina. „V převodovce jsem vyměnil všechna ložiska a hřídelová těsnění, seřídil vůle převodů. Převody a hřídele byly v pořádku. Dále následovala výměna šroubů bubnů a držáků nožů. Opěrný talíř jsem koupil přes inzerát. Vyrobil jsem nové čepy, opravil (vyvařil) ochranné kryty a praskliny na stroji. Celý stroj jsem postupně obrousil drátěným kartáčem na úhlové brusce. Bohužel z důvodu nedostatku prostor a počasí jsem musel jako povrchovou úpravu zvolit nátěr barvou oproti stříkání. Použil jsem barvu Alkyton, na vnitřní části stroje (bubny, talíře) barvu hostagrund. Nátěr je ve 3 vrstvách. Při kompletaci stroje jsem všechen spojovací materiál dal nový,” detailněji popsal pan Dlouhý.

Náhradní díly nejsou problém

Nedalo nám a zeptali jsme se rovněž na celkové náklady. „Náklady na renovaci sekačky vyšly na zhruba 12 000 Kč. Když počítám náhradní díly, spojovací materiál a nátěrové hmoty. Nepočítám práci, plech, svářecí drát a plyn, elektrody a kotouče,” dostalo se nám odpovědi.

Renovaci akorát panu Dlouhému komplikovalo počasí, protože disponuje poněkud menšími dílenskými prostory. „Díky tomu, že je to tuzemský výrobek, který se stále vyrábí, tak s dostupností náhradních dílů není problém. Objednával jsem je přes e-shop firmy Agrozet. Spojovací materiál jsem kupoval v místním železářství. Některé typy šroubů mi objednávali,” odpověděl majitel stroje na naši otázku ohledně dostupnosti dílů. Při renovaci bylo dbáno na to, aby byl stroj pokud možno ve 100% originálním stavu.

Další plány

V budoucnu pana Dlouhého čeká dodělání rozpracované generální opravy obraceče OZ-4 a kompletní renovace obraceče a shrnovače OSP-2. Zeptali jsme se i na radu pro ty, co se též chtějí pustit do rozsáhlejších oprav. „Lepší přijít na skrytou závadu při renovaci, než v sezóně, kdy je stroje nejvíce potřeba. Dále, při opravě víte, co jste si na stroji udělali a vyměnili,” odpověděl na závěr pan Dlouhý.

Panu Markovi Dlouhému děkujeme za rozhovor a za poskytnuté fotografie.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Marek Dlouhý

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek