Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Produkty FUCHS pro bioplynové stanice

Zveřejněno: 10. 4. 2015

Důležitá skupina zákazníků společnosti FUCHS OIL CORPORATION (CZ), spol. s r. o. je z oblasti zemědělství. V uplynulých letech došlo v tomto odvětví k prudkému nárůstu počtu bioplynových stanic. Dle údajů České bioplynové asociace je dnes v ČR v provozu 500 bioplynových stanic o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 392 MW. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že bioplynové stanice se v současné době podílejí na výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů více než 22 %.

Bioplynová stanice, Århus, Dánsko (foto: Nils Jepsen, Wikipedia)

Bioplyn je specifickým palivem a při jeho spalování v motoru, pohánějícím elektrický generátor, dochází k velmi vysokému zatížení motorového oleje. Bioplyn je z velké části tvořen metanem, nejjednodušším uhlovodíkem a výborným palivem, ale obsahuje bohužel také značný podíl znečišťujících složek, zejména různých sloučenin síry (sirovodík, sirné alkoholy, tzv. merkaptany...), které způsobují značnou degradaci motorového oleje, k jaké v běžných spalovacích motorech nedochází. Připočteme-li k tomu zvýšené tepelné zatížení oleje v plynovém motoru, které vychází z plynného paliva jako takového (plyn neochlazuje spalovací prostor svým odpařováním jako je tomu u kapalných paliv, neboť v plynném stavu již do motoru vstupuje) a nároky provozovatelů na co nejdelší výměnný interval, máme soubor požadavků na high-tech produkt, který může výrazně ovlivnit ekonomiku provozování bioplynové stanice. Jen pro představu – srovnejte si zatížení oleje v osobním automobilu a v motoru bioplynové stanice: Současné osobní automobily najedou na jednu náplň motorového oleje běžně od 15 000 do 30 000 km. U velkých motorů bioplynových stanic (do 1 MW výkonu) nejsou výjimkou intervaly přesahující 2000 motohodin – a je třeba si také uvědomit, že v BPS motor pracuje stále na nominální výkon. Pokud by motor osobního auta měl pracovat trvale v obdobném režimu, muselo by vozidlo jet po dálnici trvalou rychlostí min. 160 km/hod. (čistě teoreticky, nedovolují to provozní podmínky ani zákon), tak by 2000 motohodin odpovídalo ujetí 320 000 km! S jedinou náplní motorového oleje!!!

Speciální oleje pro bioplynové stanice

Špičkovým produktem, který takové extrémní zatížení snáší, je speciální olej pro plynové motory TITAN GANYMET ULTRA. Jeho receptura je postavena na velmi kvalitním základovém oleji typu MC a velmi pečlivě vyvinutém a vybraném složení aditiv. Na rozdíl od běžného postupu při vývoji motorových olejů, kdy je kombinován vhodný základový olej s tzv. aditiv paketem, který dodává specializovaný výrobce již hotový, je složení aditiv oleje TITAN GANYMET ULTRA výhradně dílem vývojových pracovníků koncernu FUCHS.

Na českém trhu jsme začali provozovatele bioplynových stanic oslovovat s nabídkou tohoto oleje v prvním pololetí roku 2013. Dnes je naším olejem plněno více než 70 motorů a jejich počet dále roste. Praktické zkušenosti z provozu brzy ukázaly, že TITAN GANYMET ULTRA dokáže ve srovnání s konkurenčními produkty významně prodloužit výměnný interval a tím provozovateli bioplynové stanice ušetřit náklady. Samozřejmou součástí našich služeb zákazníkům je bezplatné provádění rozborů vzorků oleje pro stanovení optimální délky výměnného intervalu. To je zcela nezbytné z důvodu rozdílnosti složení paliva u jednotlivých provozovatelů. Nejde ovšem pouze o úsporu nákladů na oleji jako takovém, další úspora je generována menším počtem odstávek v průběhu roku – zde je třeba mít na paměti, že jedinou hodinou, kdy je BPS o výkonu 1 MW mimo provoz, přichází její provozovatel minimálně o 4 000 korun!

FUCHS Calculator pro provozovatele bioplynových stanic
FUCHS Calculator pro provozovatele bioplynových stanic

Kalkulátor úspory nákladů

Ke snadnější orientaci v možných úsporách nákladů jsme pro provozovatele BPS připravili užitečnou pomůcku – kalkulátor, který po zadání základních údajů o provozu automaticky vypočítá roční úsporu, vzniklou používáním oleje TITAN GANYMET ULTRA. Jde o typický a velmi transparentní příklad situace, kdy tzv. dražší produkt přenese uživateli nezanedbatelnou úsporu. Je totiž třeba se oprostit od posuzování produktu podle jeho ceny za litr a začít brát v úvahu náklady na jednotku produkce (k tomto případě na MWh...)! Pro bližší informace kontaktujte Vám regionálně příslušného člena našeho týmu nebo využijte kontaktní údaje na konci článku.

Společnost FUCHS OIL CORPORATION (CZ), spol. s r. o. sídlí v Oticích u Prahy a má pobočky v Brně a v Ostravě. Výrobní sortiment firmy obsahuje vysoce hodnotná maziva pro nejširší oblasti použití, od průmyslové po automobilovou, od stavebnictví až po zemědělství. Vedle standardních výrobků a řešení šitých na míru poskytuje prostřednictvím sítě kvalifikovaných obchodně-technických zástupců i rozsáhlou poradenskou a servisní službu.

Autor: Ing. Pavel Brož, technik FUCHS Oil Corporation (CZ), spol. s r. o.
Foto: FUCHS Oil Corporation (CZ), spol. s r. o.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek