Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Představení teleskopických manipulátorů MANITOU NewAg

Zveřejněno: 21. 7. 2018

Modelová řada teleskopických manipulátorů MANITOU NewAg – stroje pro nové zemědělství – vychází ze zkušeností předchozí úspěšné řady strojů MANITOU a doplňuje ji o mnoho inovativních prvků. Hlavním cílem konstruktérů bylo mimo jiné zvýšení komfortu a ergonomie. Dále pak rozšíření nabízeného portfolia tak, aby si každý zákazník mohl vybrat stroj odpovídající jeho potřebám. Došlo k rozšíření nabídky výkonů, dosahů a typu pojezdu.

Manipulátor MLT 737 je poháněn motorem o výkonu 130 koní a pístovým čerpadlem s maximálním průtokem 150 l/min.

Teleskopické manipulátory NewAg jsou nabízeny ve výškovém dosahu od 6 do 9 m a s nosností od 3 do 4,1 tuny. Jedná se o univerzální teleskopické nakladače vyplňující nabídku mezi super kompaktními a těžkými stroji. Zachována zůstala logika číslování strojů. Z tříčíselného označení modelu tak první číslice uvádí dosah teleskopického manipulátoru v metrech a zbylé dvě jeho maximální nosnost v metrických centech, lidově „metrácích”.

Tři verze a jejich parametry

Nejmenší model MLT 630 je nabízen ve třech verzích. První dvě verze mají stejné rozměry, tzn. šířka 2,13 m a výška 2,37 m. Liší se však typem pojezdu. Zákazník si může vybrat buď hydrodynamický, nebo hydrostatický pojezd. Třetí verze je kompaktní provedení o rozměrech 2,06 m šířka a 2,12 m výška s hydrostatickým pojezdem. Výkon motoru 101 koní a maximální průtok hydrauliky 104 l/min je u všech verzí stejný. MLT 730 je strojem, který může být také ve dvou verzích. Základní je, podobně jako předchozí model, 2,13 m široká a 2,37 m vysoká. Kompaktní verze je 2,06 m široká a 2,14 m vysoká. Výkon motoru je o něco vyšší 116 koňských sil.

Další modely

Ostatní modely jsou již rozměrově obdobné, tzn. šířka 2,39 m a výška 2,38 m, délka se u jednotlivých modelů liší. Z pohledu výkonu motoru následuje model MLT 733, který má 101 koní a hydrodynamický pojezd s mechanickou 4stupňovou převodovkou. Pohonem hydraulické soustavy je pístové čerpadlo s maximálním průtokem 150 l/min. Výkonnější verze MLT 635 a 737 je poháněna motorem o výkonu 130 koní a pístovým čerpadlem s maximálním průtokem 150 l/min. Pojezd obou strojů zabezpečuje 6stupňová převodovka plně řazená pod zatížením s možností automatického řazení 4. až 6. rychlostního stupně.

Novinka

Úplnou novinkou je pohon s variabilní převodovkou V+ od nadnárodního výrobce ZF. Variabilní pohon je nabízen v modelech MLT 635, MLT 741 a MLT 940. Moderní převodovka nabízí obdobné výhody jako variabilní převodovka v traktorech. Obsluha může měnit rychlost stroje nezávisle na otáčkách motoru, tento systém rozšiřuje možnosti využití teleskopických manipulátorů MANITOU. Modely V+ jsou osazeny motory s výkonem 136 koní a hydrauliku pohání pístové čerpadlo s maximálním průtokem 170 l/min.

Nekonečně mnoho výhod

Ačkoli jsou mezi modely rozdíly v rozměrech, výkonech motorů a různých typů čerpadel, spojuje je podobný design – komfortní kabina se sníženou hladinou hluku, ergonomické uspořádání ovládacích prvků v integrované loketní opěrce. Patentovaná mříž předního okna zajišťující dokonalý výhled z kabiny, easy step – vykrojení vstupního prahu do kabiny usnadňující nastupování a vystupování. Množství výbavy na přání jako inteligentní a regenerativní hydraulika, odpružení ramene a spousta dalších výhod spojena s používáním strojů MANITOU.

Autor: Ing. Vít Uhlíř
Foto: MOREAU AGRI, Manitou BF

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek