Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Pravidelná zimní kontrola zemědělských strojů – důležité je zaměřit se na tři faktory

Zveřejněno: 25. 2. 2015

Zimní počasí za okny a pauza v zemědělských pracích, kterou s sebou v našich zeměpisných podmínkách nese sněhová nadílka, bývá v oblasti využití mechanizace ideální dobou, kdy se zaměřit na opravy a revize stávajícího technického parku. Zvlášť nyní v předsezónním období je ideální čas zaměřit se na opravy a úpravy strojů, které již brzy vyjedou zase zpět na pole.

Kvalita jízdy, komfort a spolehlivost stroje – to jsou tři klíčové vlastnosti, které u traktoru, a vlastně i jakékoliv jiné mechanizace, hledá každý zemědělec. A kvalitní zimní prohlídka stroje, jeho přezutí i případná renovace může napomoci k dobrému startu jarních prací a tím zadělat na úspěšný rok.

Pásové traktory

Úspěch při pěstování čehokoli souvisí především s kvalitou půdy, její jarní příprava je však neméně důležitá. Při jarním kypření půdy se často využívá pásových traktorů, jejichž použití je vůči půdě šetrnější a nedochází u nich k nežádoucímu zhutňování povrchu, po kterém stroj přejede. Jízdní vlastnosti samotného traktoru pak výrazně přispívají k plynulosti a hospodárnosti zemědělských prací. „Dnes je snad již ve všech typech zemědělských firem samozřejmou součástí zimních prací i údržba strojů. Prohlídku traktoru i další zemědělské mechanizace by měla doprovázet také péče o podvozek. V případě pásových traktorů pak zejména o pás, který je místem kontaktu s půdou,” doporučuje zemědělcům Martin Křístek, produktový manažer společnosti ČEMAT, předního českého distributora světově uznávané značky pásů Camoplast, který se specializuje na oblast náhradních dílů a příslušenství pro zemědělské stroje. „Majitelé pásových traktorů by se měli zaměřit zejména na samotný pás a jeho napnutí. Důležité je i pravidelné čištění pásu a zejména pak také jeho pravidelná výměna. Současné technologie výroby jsou velmi vyspělé a pásy je nejčastěji nutné měnit zejména z důvodu jejich opotřebení, méně často z jiných důvodů. Pokud už k výměně dojde, je důležité vybrat správně pás. Jeho vhodná volba totiž může výrazně ovlivnit jízdní vlastnosti stroje a tím mít vliv i na faktory jakými je např. právě zhutňování půdy,” upřesňuje Martin Křístek.

Specifikace pásů

Pásy značky Camoplast jsou na českém trhu nabízeny v několika řadách, vždy v závislosti na jejich použití a zejména povrchu, po kterém stroj bude jezdit. Nejvyšší řadou pásů jsou pásy značky Extreme, výbornou ekonomickou volbou jsou pak pásy z řady General track. „Každý zemědělský provoz má specifické podmínky, na které by se mělo myslet při specifikaci pásu. Kamenité půdy, časté jízdy po silnici, svahovité pole, lepivé půdy – to vše hraje roli při volbě typu pásu. Výběr vhodného obutí se provádí vždy zcela individuálně a předchází mu krátký pohovor se zákazníkem o podmínkách, kde se stroj pohybuje,” uzavírá povídání o pásech Martin Křístek.

Kvalitní sedačka – základ komfortu

Kvalitu jízdy a úspěšnost zemědělských prací neovlivňuje však podle Martina Křístka jenom obutí stroje. Neméně důležitou součástí jízdy je i komfort řidiče. Tento faktor je důležitý zejména při rychlosti zemědělských prací. Místem, kde je možné komfort jízdy ovlivnit nejvíce je kromě podvozku kabina stroje. V ČEMATu proto nabízí také ucelený sortiment sedaček pro zemědělské stroje. Od zimy 2014 pak nově v zastoupení také sedačky značky KAB, které představují na poli kvality posazení řidičů světovou špičku.

KAB je britská firma, která dodává své výrobky do prvovýroby takových firem, jakými je například Volvo nebo JCB. Při výrobě sedaček vždy klade důraz na ergonomii sezení a komfort obsluhy stroje. V zemědělství se zaměřuje zejména na ekonomicky výhodné řešení s tím, že si uvědomuje nutnost eliminovat zejména nezdravé vibrace vznikající jízdou traktoru po nerovnoměrném povrchu. „Sedačky KAB nabízíme v několika řadách a celé plejádě typů od nejvyšší třídy sedaček až po nejlevnější ekonomické řešení. Zákazník si může vybrat mezi nejvyšší řadou sedadel nabízející hydraulickou možnost ovlivňování zdvihu a náklonu i možností připojení joystikového ovládání skrz sedačku. Ve třídě ekonomických sedaček pak nabízíme vždy zejména vynikající odpružení a možnost polohování v závislosti na individuálních preferencích řidiče stroje,” vysvětluje opět Martin Křístek z ČEMATu. „Ergonomický design námi nabízených sedaček podporuje jejich další vlastnosti související hlavně s vyvažováním vibrací a možností lépe a přesněji zvládnout řízení stroje. V naší nabídce jsou samozřejmě nejen sedačky na pásové traktory, nabízíme řešení i pro traktory obuté pneumatikami, kombajny, secí stroje a řadu dalších,” vysvětluje Martin Křístek.

Plnění pneumatik

Třetím faktorem, na který by se měla zaměřit každá prohlídka stroje, je také spolehlivost stroje v oblasti defektů. Tady mohou specialisté ČEMATu nabídnout vynikající zkušenosti s plněním pneumatik patentovanou hmotou proti průrazům Rely. „Toto řešení je možné použít všude tam, kde rychlost stroje nepřesahuje 50 km/h. Vynikající zkušenosti máme s plněním pneumatik v případě pneumatikových pěchů u secích strojů i dalších strojů, které jezdí nižší rychlostí v zemědělském areálu,” vysvětluje výhody plnění Martin Křístek. Protože polyuretan je pružný a vyplní celý objem pneumatiky, má pneumatika po naplnění prakticky stejné vlastnosti jako vzduchem plněné kolo a eliminují se defekty vzniklé průrazem nebo proražením pneumatiky. „Naši zákazníci si vyloženě pochvalují snížení nákladů souvisejících s defekty pneumatik,” doplňuje Martin Křístek. V zemědělství, kde jsou kladeny často protichůdné požadavky na jízdní vlastnosti pneumatiky a přitom se požaduje nižší spotřeba paliva a tím i ušetření nákladů, se tak plnění jeví jako vynikající způsob jak dopřát stroji nejen pravidelnou technickou kontrolu, ale také zjistit jeho bezproblémový chod v průběhu samotných zemědělských prací.

Autor: Mgr. Tereza Hlaváčová
Foto: Archiv společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek