Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Polovina nominací na mistrovství ČR

Zveřejněno: 20. 7. 2017

Na konci června se do Janovic nad Úhlavou sjedou nejlepší řidiči traktorů ze středních zemědělských škol a učilišť z celé republiky. V areálu zdejších bývalých kasáren se bude konat republikové finále jízdy zručnosti. Na trati složené z mnoha soutěžních prvků předvedou svou šikovnost při ovládání soupravy traktoru s dvounápravovým vlekem s řiditelnou nápravou.

Celá republika byla z organizačních důvodů rozdělena do osmi oblastí, ve kterých probíhají nominační kola. Polovinu těchto oblastních kol již máme za sebou a známe postupující, další čtyři se konala po uzávěrce tohoto vydání nebo proběhnou do konce května.

Střední Čechy

První letošní regionální kolo v jízdě zručnosti uspořádala střední zemědělská škola v Poděbradech. Z celého středočeského kraje přijelo 17 soutěžících, kteří se utkali na vytvořené dráze o nejlepšího řidiče traktoru středních Čech a o nominaci na republikové klání.

Od chladného rána se v traktoru Zetor s pětitunovým vlekem střídali studenti středních zemědělských škol a učilišť. O obtížnosti trati může svědčit, že třetina z nich nemohla být hodnocena a všichni nasbírali několik trestných bodů za chyby na trati.

Vítězem tohoto klání se stal Tomáš Müller ze SZeŠ Čáslav, na druhém místě se umístil Vadym Pidhaynyy z SOŠ a SOU Horky nad Jizerou, třetí příčka patřila Vojtěchu Dvořákovi ze SZeŠ Brandýs. Borci na stupních vítězů i další soutěžící si přebrali hodnotné ceny od sponzorů akce – AGRI CS Hustopeče, Agrisystém Uhlířské Janovice, ZZN Polabí, ÚO ZSČR Nymburk a mediálního partnera Zemědělského týdeníku. A mohou se těšit na pokračování v republikovém finále.

Severní Čechy

Další oblastní kolo jízdy zručnosti se dnes konalo v Gymnáziu a Střední odborné škole Podbořany. Studenti a studentka ze středních zemědělských škol a učilišť poměřili svou šikovnost při ovládání traktoru s vlekem. Celkem 14 soutěžících z pěti škol předvedlo úctyhodné výkony. Akci podpořilo několik sponzorů, Statek Chyše, Zemědělská společnost Blšany, Agrima Žatec, Petrohradská společnost, Město Podbořany, mediální partner Zemědělský týdeník a Zemědělský svaz ČR.

Na náročné trati vedoucí mezi dílnami v objektu školy každý musel ukázat, co v něm je a jak je schopen porozumět soupravě traktoru s vlekem. Takovým malým zpestřením byla členitost trati, kdy někteří ze závodníků sbírali trestné body na zastavení na přesnost, kdy od soutěžních tyček museli couvat do kopce. Řada z nich neodhadla správně okamžik záběru spojky a druhou tyčku porazila při odjíždění od překážky.

Na třetím místě se umístil Miroslav Týle ze SOŠ zahradnické a technické v Lovosicích. Druhou příčku získal domácí borec Vojtěch Mikoláš. Pohár vítěze zvedl nad hlavu další domácí student Pavel Mašek. První tři získali hodnotné ceny od sponzorů a soutěžící na prvním až třetím místě postupují do republikového finále.

Jižní Čechy

V SOU Blatná spojili oblastní kolo jízdy zručnosti se srazem bývalých studentů oboru Opravář zemědělských strojů, kteří absolvovali obor v letech 1964 až 1967. Absolventi si prohlédli areál učiliště, hodnotili změny, které se za 50 let udály, a hlavně chválili moderně vybavené dílny. Společně s ostatními obdivovali jezdecké umění soutěžících.

Do areálu přijížděli žáci jihočeských škol dva dny před konáním, aby si zkušebně projeli připravenou trať. V areálu učiliště na ně čekal moderní traktor Zetor Proxima80 s přední hnanou nápravou a přívěsem. Od středečního rána vládl v areálu čilý ruch. Přijížděli učitelé a studenti učilišť a středních odborných škol. Pedagogický doprovod si losoval soutěžní stanoviště, na kterých budou plnit funkci rozhodčích. Rozhodčími byli i mistři odborného výcviku, učitelé a vybraní studenti SOU Blatná.

Během dne si mohli zájemci prohlédnout moderní zemědělskou techniku. Firma AGROZET a.s. České Budějovice představila traktor JOHN DEERE 5085M v kombinaci s tandemovým třístranným sklápěčem FLIEGL-FOX-TDK 130. Zdeněk Kuželka Hajany představil traktor FENDT 936 v kombinaci se secím strojem PÖTTINGER-TERASEM-PERTILIZER.

Po půl desáté vystartoval první soutěžící. On a stejně tak i všichni ostatní museli před množstvím diváků předvést své dovednosti v ovládání traktoru s přívěsem projetím trasy s jedenácti překážkami. Šlo např. o průjezd dvěma pravoúhlými úzkými zatáčkami, osmičkou, přesné zastavení u rampy, přejezd lávky, slalom a další. Klíčovým prvkem bylo couvání traktorem s přívěsem do modelu úzké garáže. Rozhodčí hodnotili přesnost splnění jednotlivých úkolů a čas jízdy. I když počasí celému dni příliš nepřálo, neovlivnil drobný déšť zápal a výkony účastníků ani dobrou náladu.

Byla vyhlášena i soutěž v kategorii „Veřejnost”. Tam se přihlásilo osm soutěžících, absolventi SOU Blatná, zájemci z řad zemědělské veřejnosti i pedagogičtí pracovníci zúčastněných škol. V kategorii „Veřejnost” zvítězil Ing. Zbyněk Hofman, učitel odborných technických předmětů SOU Blatná. Druhý byl Jan Laštovička, Gymnázium, SOŠ ekonomická a SOU Kaplice. Třetím byl Martin Štěrba, absolvent oboru Opravář zemědělských strojů SOU Blatná, kterého práce na traktoru živí.

V hlavní kategorii se na 3. místě umístil Filip Marsa, Střední odborné učiliště zemědělské a služeb Dačice. První a druhé místo patřilo studentům SOU Blatná: druhé místo obsadil Josef Pilát, vítězem se stal Martin Křiváček.

Sponzoři dodali pro prvních deset soutěžících hodnotné ceny. Jsou to AGROZET a.s. České Budějovice, LIVA Předslavice, PRILLINGER s.r.o. Radomyšl, BP-SERVICE s.r.o. Blatná, General weld s.r.o. Blatná, Blatenská ryba s.r.o. Blatná, Jiří Drnek, Drogerie Teta, Bidfood CR s.r.o., Pogrr s.r.o. Příbram, ZEO Trade s.r.o. Radčice, pekařství Vrána Blatná, Zemědělské zásobování a nákup Strakonice a.s., ZD Třebohostice, Agraspol Předmíř, a.s., Město Blatná, Leifheit s.r.o. Blatná.

Vysočina

Čtvrté v pořadí bylo oblastní kolo Vysočina, které uspořádalo světelské pracoviště České zemědělské akademie v Humpolci dne 4. května 2017. Šlo již o sedmnáctý ročník oblastního kola soutěže Jízdy zručnosti s traktorem a vlekem pořádaný touto školou.

Letošní soutěže se zúčastnilo 24 soutěžících. Tato soutěž je určena pro žáky středních škol, kteří vlastní řidičský průkaz na traktor. Soutěžní trať prověřila rychlost, přesnost i dovednost v couvání s traktorem a vlekem.

Opraváři zemědělských strojů, kteří se ve Světlé nad Sázavou učí svému řemeslu, se této soutěže pravidelně účastní a umisťují se na předních příčkách. Nejinak tomu bylo i letos, kdy první dvě místa obsadili domácí žáci. Soutěž s přehledem vyhrál Václav Provazník. Na stupně vítězů ho doprovodil druhý Martin Klement. Na stupních vítězů je doplnil Roman Bartošek ze SPŠ a SOU Pelhřimov, pracoviště Kamenice nad Lipou.

Hlavní soutěž je vždy doplněna o doprovodné soutěže pro veřejnost. Podmínkou je pouze vlastnictví řidičského průkazu na traktor. Návštěvníci z řad diváků, kteří tuto podmínku splňují, si tak mohou změřit své dovednosti v soutěžích couvání traktoru s vlekem, ovládání hydraulického nakladače nebo v přesném ovládání hydrauliky traktoru.

Součástí akce je tradičně rozsáhlá výstava zemědělské techniky, která v tento den zaplní zbytek areálu zemědělské školy. Veřejnost i žáci si tak mohou prohlédnout nejnovější zemědělskou techniku, shromážděnou na výstavní ploše, a seznámit se i s některými metodami oprav, renovací, novinkami ve svařovací technice a podobně.

Jako kontrast k nejnovější technice pořádá škola ze svých i zapůjčených historických zemědělských strojů malou výstavu. Na ní může návštěvník vidět, jak vypadala zemědělská technika tažená koňským potahem, i stroje poháněné stabilními motory z první poloviny minulého století.

Autor: Vladimír Pícha
Foto: Archiv autora

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek