Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Polní den BEDNAR 2017 – úspěšný a rekordní

Zveřejněno: 20. 8. 2017

Široký sortiment zemědělské techniky a poutavý program doprovázený příjemným počasím přilákal do Městce Králové neuvěřitelných 2098 návštěvníků z celého světa. Během 5 hodin společnost BEDNAR FMT prezentovala návštěvníkům novinky a inovace roku 2017 a ukázala značnou část svého portfolia.

Akce se konala u příležitosti 20. výročí založení společnosti. Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství ČR Marian Jurečka. Jak trefně podotkl moderátor akce, první se slova ujal „pan domácí”, tedy místopředseda představenstva ZS Sloveč Jiří Sobota, který poděkoval společnosti BEDNAR za vynikající spolupráci.

„Je mi ctí spolupracovat s úspěšnými lidmi, kteří za dvacet let vybudovali společnost světového formátu. Jsem hrdý na to, že právě vývoj a testování strojů světové značky má své začátky zde ve Slovči,” řekl na úvod s odkazem na oficiální sídlo podniku, které leží 5 km severovýchodně od místa konání akce.

Štěstí přeje připraveným

Že organizace Polního dne je riziko, potvrdil ve svém vystoupení majitel společnosti Ladislav Bednář. „Dnes máme krásné slunečné počasí, ale ještě před pár hodinami, o včerejším večeru, jsme se báli, jestli stroje budeme moct ukázat,” říká. Vždyť na poli spadlo za včerejší večer 16 mm srážek a pouze o pár kilometrů jižněji dokonce 50 mm.

Ale štěstí přeje připraveným, a to organizátoři Polního dne byli. Následně poděkoval zákazníkům značky BEDNAR za důvěru. „Polní den je šancí potkat se s vámi všemi a poděkovat vám za obchody, které jsme s vámi udělali. Těm z vás, kteří o našich strojích uvažují, je rádi představíme a v akci předvedeme i modely zbrusu nové,” dodal Ladislav Bednář.

Předání strojů BEDNAR významným zákazníkům

Během dopoledního programu došlo také na předání strojů BEDNAR čestným zákazníkům. Pomyslný klíč na plaketě věnovala společnost BEDNAR FMT těmto společnostem:

  • AGRO Kunčina a. s. – SE 10 000; FB 2000 F; TO 4000; CT 4000,
  • AGROS Vraný – OO 6000L,
  • Kamila Bednářová – OO 3000L,
  • Miloš Holub – OO 3000L,
  • Zemědělská, s. r. o. – OO 6000L,
  • ZAS Bečváry a. s. – TO 6000; PT 6000; FB 3000; MM 7000; OO 6000L,
  • ZEMSPOL AGRO s.r.o – TN 3000 HD7R Profi; OO 4000L; AO 5000 L; SO 6000 F,
  • ZOD Živanice – TN 3000 HD7R Profi, FB 2000 F, OO 6000L,
  • AGRODRUŽSTVO KLAS – FB 3000; RN 6400,
  • Zemědělské družstvo Radiměr – SM 16 000; FB 3000; AM 12 000; TO 6000; PT 6000.

Novinky a inovace BEDNAR na Polním dni

Hlavní pole s vystavenými stroji bylo rozděleno na jednotlivé parcely podle plodin a pracovních operací. Návštěvníci si hned při příchodu všimli nové generace secího stroje OMEGA, poprvé představeného ve 4metrové verzi.

Z nových strojů zde byly k vidění nesené polní brány STRIEGEL-PRO 9000 PN. Spolu s mulčovačem MULCHER MZ 6000 se představily v jízdě strojů určených pro management posklizňových zbytků. MULCHER MZ 6000 byl přitom osazen ventilátorem – řešením sloužícím ke kontinuálnímu čištění stroje.

Kompaktor SWIFTER SO 6000F se představil s novým předním válcem do lepivých půd a podmítač SWIFTERDISC byl osazen předním řezacím válcem pro vyšší řezací účinek do vysokého strniště.

Novinky uvedené dopoledne

V dopolední části si svou premiéru na Polním dnu odbyl nesený zásobník na hnojivo Ferti-Box FB 1500 TN na stroji Terraland, který je určený pro menší farmy. Výhodou tohoto zásobníku je možnost dodatečné instalace na jakýkoliv typ strojů Terraland TN.

Ve stejné jízdě návštěvníci sledovali kompletní řadu technologií určených pro hluboké kypření a systémy pro hnojení do půdního profilu. Konkrétně to byl Terraland TO 6000 se zásobníkem do zadního závěsu traktoru a oblíbenou variantou čelního zásobníku s neseným dlátovým pluhem Terraland TN_Profi s hrotovými válci.

Dále na řadu přišly secí stroje OMEGA OO_L v 6metrové a 3metrové variantě. Jedná se o novinku se zásobníkem z polyethylenu, pracovními sekcemi disků postavenými do „X” a menšími disky (460 mm), než měl předchůdce s typovým označením OO (520 mm). Secí stroje OMEGA OO_L jsou tak lehčí, lépe drží stopu za traktorem a ideálně připraví seťové lůžko pro zasetí.

Autor: Ing. Marek Šmika
Foto: Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek