Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Podlahy RemmersCrete v dojírnách – bezpečnost na prvním místě v každém detailu

Zveřejněno: 17. 7. 2017

Dojírna je z hlediska zatížení podlah velmi specifický provoz. V jeden moment působí na podlahu několik druhů zatížení a podlaha musí tuto kombinaci bezpodmínečně zvládnout.

Podlaha je zatížena chemickým namáháním v relativně širokém spektru, a to počínaje výkaly hospodářských zvířat, přes účinky čistících detergentů až po kyselinu mléčnou. Ve stejný moment je podlaha značně zatížena mechanicky pohybem krav, případným pádem konví s mlékem či manipulací s ní po podlaze. Velmi choulostivým místem bývá napojování hadic s nerezovými koncovkami. Pohybem hospodářských zvířat se dále podlaha logicky odírá posuvným pohybem kravího paznehtu. U podlahy se tedy předpokládá vysoká odolnost i na obrus. A jako každé řemeslo, tak i podlaha je především „o detailu”. Dlouhodobá životnost napojení podlahy na podlahovou vpusť, funkčnost detailu fabionu, tedy napojení stěny a podlahy, a funkčnost dilatační spáry, to je základním atributem dlouhodobé funkčnosti podlahy bez zásahu stavební údržby.

Velmi důležitou vlastností podlahy je její protiskluznost. Pohyb hospodářských zvířat musí být bezpečný a podlaha by měla být pro ně bezpečnou oporou. Z dlouholeté zkušenosti, při realizacích dojírenských provozů, je minimální hodnota protiskluznosti dle DIN 51130 ve skupině R13 V8. Účelem je, aby při pohybu krávy po podlaze znečištěné výkaly, nedocházelo k uklouznutí. Tento parametr protiskluznosti bezpečnost pohybu krav plně zajistí. Velmi zajímavou vlastností takto protiskluzného povrchu je i možnost „přirozeného” obrusu paznehtu. Patrné stopy zbytky paznehtu a jeho obrušování o povrch podlahy jsou patrné na fotografii.

Pro bezpečný pohyb obsluhy jak v dojící jámě, tak pod dojícím kruhem, je hodnota protiskluzu min. ve skupině R11 dle DIN 51130. Je zajištěn nejen bezpečný pohyb obsluhy, ale zároveň nedochází k nadměrnému opotřebení podrážek pracovní obuvi. Obchodní označení podlahových systémů pro pohyb zvířat a obsluhy v dojírně dle struktury povrchu je:

RemmersCrete SR01 – polyuretanbetonový podlahový systém pro pohyb obsluhy s protiskluzným povrchem ve skupině R11 dle DIN 51130, tloušťka vrstvy 4 mm. Teplotní odolnost systému je –20 °C až +70 °C při dané tloušťce vrstvy penetrace, nosné stěrky se speciálním posypem a uzavíracího nátěru.

RemmersCrete SR02 – polyuretanbetonový podlahový systém pro pohyb hospodářských zvířat s protiskluzným povrchem ve skupině R13 dle DIN 51130, tloušťka vrstvy 4 mm. Teplotní odolnost systému je –20 °C až +70 °C, při dané tloušťce vrstvy penetrace, nosné stěrky se speciálním posypem a uzavíracího nátěru.

Dalším vynikajícím systémem je Remmers Crete HF. Dává možnost rychlé opravy bez použití penetrace v jedné vrstvě min. 9 mm. Po kompletní přípravě podkladu včetně vybourání nesoudržných vrstev a jejich odstranění se aplikuje bez penetrace. Pochozí je po cca 8 hod. a plně zatížitelný po 24 hod. Je vysoce odolný mechanickému rázu a vysoké teplotě (až +130 °C) a je tedy vhodný pro použití např. v mléčnici. Bezpečně odolá pádu nerezových koncovek při manipulaci a napojování přečerpávacích hadic nákladních cisteren.

RemmersCrete HF – polyuretanbetonový podlahový systém pro pohyb obsluhy s protiskluzným povrchem ve skupině R11 dle DIN 51130, tloušťka vrstvy 6 a 9 mm. Teplotní odolnost systému je –40 °C až +130 °C. Jednovrstvá aplikace v tloušťce vrstvy 9 mm.

Samotnou kapitolou jsou krmné stoly. Specifické požadavky musí splňovat povrch, aby byl bezpečný a dlouho fungující.

  • Atest pro přímý styk s potravinou – ochrana zdraví zvířat a lidí.
  • Odolnost proti obrus – vyplývající z pohybu kravských jazyků po povrchu.
  • Hladký povrch – pro snadné čištění a ochranu zdraví zvířat.
  • Mechanická odolnost – při pojezdu zemědělské techniky.
  • Chemická odolnost – působení krmiv pro hospodářská zvířata a čistících detergentů.

Tyto vlastnosti splňuje podlahový systém Remmers Crete SL. Litá stěrka s matně hladkým povrchem.

RemmersCrete SL – polyuretanbetonový podlahový systém pro pohyb obsluhy s protiskluzným povrchem ve skupině R10 dle DIN 51130, tloušťka vrstvy 3–4 mm. Teplotní odolnost systému je –15 °C až +70 °C. Jednovrstvá aplikace v tloušťce vrstvy 3–4 mm s použitím penetrace.

Vlastnosti podlahových systémů RemmersCrete:

  • Paropropustný systém,
  • aplikace na 7 dní starý beton,
  • vysoká mechanická odolnost,
  • vysoká teplotní odolnost,
  • zajištění bezpečných protiskluzných vlastností,
  • vysoká chemická odolnost,
  • rychlé vytvrzení,
  • atest pro přímý styk s potravinou = povrstvení krmných stolů.

Podlahový systém RemmersCrete aplikují pouze certifikované aplikační firmy, aby byla zajištěna vysoká kvalita pokládky. Dlouholeté zkušenosti s aplikací polyuretanbetonů v dojírnách zajišťuje kvalitu a funkčnost podlahy po celou životnost stavby.

Další informace o podlahovém systému RemmersCrete se můžete dočíst na webových stránkách www.stavebnictvi3000.cz, popřípadě přímo na stránkách www.remmers.cz.

Autor: Martin Mrštný, Key Account Manager – průmyslové podlahy RemmersCrete
Foto: Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek