Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Pěstitelé cukrovky se přesvědčili o kvalitě strojů Holmer

Zveřejněno: 21. 12. 2017

Královehradecká společnost HOLMER CZ, s.r.o., dovozce stejnojmenných strojů německé výroby, uspořádala pro své zákazníky aktivní předvádění techniky přímo na poli v blízkosti Pačlavic na Vyškovsku. Všichni zúčastnění tak měli jedinečnou možnost vidět na vlastní oči celý průběh sklizně cukrové řepy v režii strojů Holmer.

Vedoucí postavení v oblasti sklizně cukrové řepy

Německá společnost HOLMER Maschinenbau GmbH se sídlem v Eggmühlu vyvíjí a vyrábí sklízeče, čističe cukrové řepy a systémové nosiče. K úspěšnému působení na trhu velkou mírou přispívá servis a prodej náhradních dílů. Proto má výrobce dceřiné společnosti s obchodním zastoupením v řadě států a dokonce i v zámoří. V České republice je autorizovaným dealerem společnost HOLMER CZ, s.r.o., která svým zákazníkům nabízí kompletní servis, dovoz a prodej strojů či náhradních dílů Holmer. O kvalitě strojů svědčí množství spokojených uživatelů, mezi něž se řadí i dlouholetý uživatel sklízečů cukrové řepy, podnik služeb AGROPT spol. s r.o., který v rámci předvádění v Pačlavicích otevřel své technické zázemí veřejnosti.

Velké sklízeče nabízejí ještě větší úspory

Po krátkém přátelském setkání v Pačlavicích a prohlídce vystavených strojů se stroje Holmer a návštěvníci přesunuli na nedaleké pole s cukrovou řepou. Na jednom poli se sešly tři vyorávače Terra Dos, tažený čistič řepy RRL a samojízdný Terra Felis, dva nosiče Terra Variant s překládací nástavbou na řepu.

Sklízeče Terra Dos se vyrábějí ve dvou provedeních, model T4-30 se dvěma nápravami a T4-40 se třemi nápravami. I přes větší a tudíž těžší stroj je tlak náprav ve skutečnosti nižší na třínápravovém stroji o objemu 45 kubických metrů, ve srovnání s dvounápravovým strojem o objemu 30 kubických metrů. A to díky rozložení tlaku na více náprav, vhodně k tomu přispěje i regulace tlaku v pneumatikách. Sklízeče jsou konstruovány stavebnicově, což usnadňuje optimální servis, jednotný systém obsluhy zase poskytne uživatelský komfort. Nejnovější vyorávač T4-40, který se mimochodem stal Strojem roku 2016, pohání motor Mercedes-Benz o výkonu 460 kW (626 koní). Řízení chodu náprav tak, aby každá jela při sklizni ve vlastní stopě, je řízeno přes hmatač chrástu a tělesa radlic. Nezávislá poháněná přední náprava umožňuje automatické přizpůsobení předstihu k zadním nápravám pro optimální trakci ve všech polohách. Sklizeň cukrové řepy většinou probíhá při ztížených podmínkách, a pokud ještě ve svahu, pak už musí nastoupit systémy pro podporu bezpečné jízdy. Terra Dos T4-40 má nízko položené těžiště a k bezpečné jízdě ve svahu přispívá systém svahové vzpěry integrovaný na přední nápravě. Stroj může být obut do pneumatik IF 800/700 R38. Vyorávací agregát obsahuje cepáky, které lze individuálně přizpůsobit podmínkám sklizně. K dispozici jsou čtyři druhy, z nichž nejnovější DynaCut umožňuje sklízet řepu bez zbytků listů. Vyorávací agregáty Holmer HR umožňují sklízet 6 nebo 12 řádků a jsou k dostání ve třech variantách – s konstantní roztečí řádků 45 cm nebo 50 cm a variabilní roztečí řádků. Řada vyorávacích agregátů HRM zase umožňuje sklízet 8 nebo 9 řádků. Stavebnicová konstrukce umožňuje realizovat nejrůznější vzdálenosti řádků. Co se týká čištění, tak prosévací pás, prosévací kola nebo elevátor a jejich otáčky se pohodlně ovládají z kabiny. Ovládání stroje probíhá prostřednictví páky Jog-Dial a terminálu EasyTouch.

Nejsilnější systémový nosič na světě

Vyorávačům zdatně sekundovaly systémové nosiče Terra Variant s překládacími nástavbami pro cukrovku. Cukrovku vozily na souvrať, kde probíhalo čištění a překládka do kamionů. Aktuálně nejvýkonnějším nosičem z produkce Holmer je model Terra Variant 600 eco o výkonu 600 koní, který dodává motor Mercedes-Benz. Terra Variant může být použit pro řadu úkolů, lze jej osadit cisternovou nástavbou Zunhammer pro aplikaci hnojiv, univerzálním rozmetadlem Bergmann, nástavbou pro přepravu a překládku zrna a cukrovky, a v neposlední řadě transportní nástavbou VTU pro zapravování minerálních hnojiv či osiv. Pro šetrné působení na půdu disponují stroje Terra Variant různými režimy jízdy a druhy ovládání. Stroje jsou schopny jezdit tzv. „krabím chodem”, kdy každá náprava jede ve vlastní stopě, což ostatně nosiče předvedly i při odvozu cukrovky od vyorávačů. Proto ve výbavě nechybí robustní otočný zadní závěs vyvinutý speciálně pro aplikaci digestátu.

Impozantní stroj

Než se odveze cukrovka do cukrovaru, je ji potřeba řádně očistit a přeložit do odvozních prostředků. V Pačlavicích se představili dva zástupci čističů, a to samojízdný Terra Felis 2 Eco a letošní novinka, tažený model RRL 200 Eco. Terra Felis 2 Eco je masivním strojem o délce 14 m, šířkou nabírání 9,5 metrů a motorem o výkonu 354 koní, který řídí všechny funkce. Motor navíc pracuje při snížených otáčkách 1300 ot./min, což ušetří mnoho litrů nafty během sezóny. S nový systémem VarioPick je možné individuálně nastavovat stupeň čištění nebo úhel nabírání cukrovky podle toho, jak moc je znečištěna, a tím snížit spotřebu paliva. Systém DynaFill se zase postará o automatické rovnoměrné naplnění návěsu kamionu. Nový tažený model RRL 200 Eco nabízí nejjednodušší a nejlevnější řešení pro čistění a nakládání cukrové řepy. RRL 200 Eco je velice kompaktní stroj použitelný na velmi malém prostoru. Kolový nakladač nebo traktor naplní zásobník o objemu 9 m3 – tím je docíleno optimálního vytížení tažného vozu. Obsluha je prováděna pomocí dálkového ovládání. Překládací délka činí 9,50 m a překládací výška až 5,50 m. Překládací rameno má výkyv až 125 °.

Plány do budoucna

Výrobní závod Holmer poskytuje kompletní renovace starších strojů. Tato koncepce je na trhu unikátní, Holmer se jí věnuje už mnoho let. Stroje jsou renovovány od A do Z, i software je aktualizován, takže stroje jsou technicky prakticky nové. Charakteristikou Holmeru je také poskytování nadstandardních záruk, Holmer je tak pro zákazníky velmi důvěryhodnou firmou. Na letošním veletrhu Agritechnica byl představen nový model Terra Variant 585 a 435 s novým podvozkem a designem. Rovněž byl oceněn unikátní systém SmartTurn, který usnadňuje řidiči otáčení sklízeče na souvrati. Holmer nedávno zahájil stavbu nového logistického centra v Schierlingu. Na ploše o rozloze 140 000 m2 vznikne i nové sídlo společnosti. Pozemek se nachází pouze pět kilometrů od dosavadního zázemí.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek