Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Oleje FUCHS pro zemědělskou a manipulační techniku

Zveřejněno: 4. 9. 2014

Společnost FUCHS OIL CORPORATION (CZ), spol. s r. o. byla založena v roce 1991 jako obchodní společnost dovážející do ČR produkty podniků skupiny FUCHS. Dnes patří mezi 80 sesterských společností mezinárodního koncernu FUCHS PETROLUB SE, které vyvíjejí, vyrábějí a prodávají maziva na všech kontinentech.

Naše společnost tak může českým zákazníkům nabídnout sortiment čítající přes 10 tisíc druhů výrobků, jenž je rozdělen do šesti základních skupin: antikorozní a konzervační prostředky, technologická maziva pro zpracování kovů, ekologická maziva PLANTO, průmyslové oleje, plastická maziva a maziva pro dopravu. Vedle standardních produktů jsou vyráběny i speciální produkty šité na míru na základě specifických požadavků uživatelů.

Důležitá skupina našich zákazníků je z oblasti zemědělství. Úspěšné provádění zemědělských prací je dnes podmíněno širokým využíváním rozmanité zemědělské techniky. Rovněž stavební práce v zemědělství vyžadují používání moderní manipulační techniky. Aby mohly tyto stroje svým uživatelům spolehlivě sloužit, musí být řádně mazány. Pro uživatele je důležité, aby zvolili správné oleje pro jednotlivé agregáty podle pokynů výrobce a také aby dodržovali předepsané lhůty výměn oleje. Nevhodný olej může způsobit škodu, jejíž oprava je mnohonásobně dražší než ten nejdražší olej. FUCHS OIL CORPORATION proto nabízí pro zemědělské stroje jak produkty speciálně určené pro zemědělství, tak i univerzální maziva určená zejména pro silniční dopravní techniku.

Oleje pro vysoce zatížené přeplňované motory moderních traktorů

Pro vysoce zatížené přeplňované motory moderních traktorů, které vyžadují oleje vyšších výkonnostních tříd ACEA nebo API, je určeno několik motorových olejů – TITAN CARGO MAXX SAE 10W-40 a 5W-30, TITAN CARGO MC SAE 10W-40, TITAN TRUCK PLUS SAE 15W-40 nebo TITAN UNIVERSAL HD SAE 15W-40.

Jejich protějšky v převodovkách jsou univerzální oleje TITAN SUPERGEAR MC SAE 80W-90 nebo dvojice TITAN SUPERGEAR SAE 80W-90 a SAE 85W-140. Všechny jsou vhodné pro řazené převody i pro stálé převody a diferenciály s hypoidním ozubením.

Speciální „černá řada olejů”

Naší specialitou je tzv. černá řada olejů. Dva motorové oleje černé řady TITAN CFE MC SAE 10W-40 a SAE 5W-40, doplňuje převodový olej TITAN RENEP MC SAE 80W-90. Jedná se o speciální motorové a převodové oleje s přísadou sulfidu molybdeničitého, který oleji dává jeho antracitový odstín a unikátní vlastnosti. Motorový i převodový olej snižuje hlučnost, účinně chrání před opotřebením i v nejnepříznivějších podmínkách a nižším třením přispívá ke snížení spotřeby paliva.

Vícefunkční oleje STOU a UTTO

Moderní vysoce výkonné traktory (a další zemědělské nebo stavební manipulační stroje) často používají jeden olej pro více funkcí. To na jedné straně vede ke snížení druhů používaných maziv (a tím menšímu riziku záměny), ale na druhé straně jsou na vícefunkční oleje kladeny vyšší požadavky. Jsou používány dva typy vícefunkčních olejů – oleje STOU a UTTO.

Název STOU je zkratka slov Super Traktorový Olej Univerzální. Jedná se o oleje použitelné jako motorové, převodové i hydraulické u strojů se společnou olejovou náplní. Řada produktů AGRIFARM zahrnuje široký sortiment těchto olejů, od špičkového produktu AGRIFARM STOU 10W-40 MC PRO až po základní výkonovou úroveň. Všechny oleje AGRIFARM STOU ovšem splňují viskozitní i výkonnostní požadavky motorů, hydraulik a převodovek mnoha výrobců, včetně podmínky použití v systémech s mokrými brzdami a samosvornými diferenciály.

Název UTTO je zkratka slov Univerzální Traktorový Transmisní Olej. Někdy se také hovoří o oleji typu HYDRA. Jedná se o oleje použitelné u strojů se společnou olejovou náplní, kde splňují požadavky hydraulik a převodovek, včetně mokrých brzd a samosvorných diferenciálů. Mezi speciality této kategorie patří oleje AGRIFARM UTTO MP a AGRIFARM UTTO LN.

Oleje nižších výkonnostních tříd

Pro starší traktory a jiné zemědělské stroje, postačují oleje nižších výkonnostních tříd. Pro sezónně pracující stroje jsou často požadovány jednorozsahové motorové oleje – zde nabízíme úsporné oleje řady TITAN UNIVERSAL HD. Také v převodovkách vyhovují oleje nižších výkonnostních tříd, např. TITAN SUPERGEAR GL-4, SAE 80W-90 nebo jednorozsahové oleje TITAN GEAR MP, SAE 80W nebo SAE 90.

Pozor na oleje při používání souprav

Při používání souprav (traktor a přivěšené nářadí nebo přívěs) ovládaných hydraulikou traktoru dochází k promíchání hydraulických olejů. Aby nedocházelo k potížím, je třeba používat pokud možno stejný olej v traktoru i v nářadí, popřípadě musí být použité oleje mísitelné.

Speciální řada olejů RENOLIT a plastických maziv RENOLIT

Některé zemědělské stroje a manipulační stroje mají oddělený hydraulický systém, pro který je požadován speciální hydraulický olej. Zde je k dispozici řada olejů RENOLIN, kde si zájemce může vybrat od ekonomických standardních druhů až po speciality pro nejvyšší výkony.

Široký sortiment plastických maziv RENOLIT dovoluje vybrat optimální druh pro každé použití a pro každý stroj – od všeobecného mazání podvozku, přes trvalou náplň ložisek až po druh vhodný do převodovky. Rozpětí provozních teplot vyhovuje i nejvyšším požadavkům výkonných strojů.

Další provozní kapaliny

Sortiment maziv doplňují další provozní kapaliny, bez nichž by nabídka nebyla úplná. Patří sem nemrznoucí kapaliny MAINTAIN FRICOFIN a ANTIFREEZE, které chrání celý chladicí systém nejen před zamrznutím, ale též před korozí a stárnutím všech materiálů používaných v systému.

Pro bezpečný zimní provoz je určena přísada do nafty s názvem MAINTAIN WINTERFIT, zatímco celoroční použití, zlepšení spalování a čistý palivový systém zajišťuje multifunkční přísady TITAN FUEL PLUS a MAINTAIN DIESEL EFFECT.

Antikorozní prostředky s názvem ANTICORIT

Zvláštností zemědělské techniky je v mnoha případech její sezónní používání. Jestliže je takový stroj ponechán na volném prostranství nebo i pod přístřeškem bez patřičné péče, hrozí nebezpečí jejich poškození vlivem koroze nebo proniknutí vlhkosti do ovládacích systémů. Vhodná ochrana před povětrností a korozí za použití vhodných prostředků zabere jen velmi málo času, je levná a ušetří provozovateli mnoho peněz za opravu i drahocenného času v době, kdy je stroj třeba používat. V našem širokém sortimentu antikorozních prostředků s názvem ANTICORIT si zájemce vybere vhodný výrobek k dočasné antikorozní ochraně na několik týdnů i na několik let. Přípravky jsou k dispozici v různých baleních, řada z nich i ve spreji.

Ekologická maziva s obchodním názvem PLANTO

Specialitou společnosti FUCHS, která nachází uplatnění právě v zemědělství, vodním a lesním hospodářství nebo ve stavebnictví, jsou „ekologická" maziva s obchodním názvem PLANTO, která jsou velmi rychle biologicky odbouratelná a vyhovují dnešním požadavkům na ochranu životního prostředí. Společnost FUCHS patří k průkopníkům v oblasti těchto maziv. Po letech usilovného vývoje můžeme dnes nabídnout uživatelům velmi široký sortiment biologicky odbouratelných maziv. O jejich vysoké kvalitě svědčí nejen deklarované parametry jednotlivých výrobků, ale také schválení mnoha výrobců strojů k jejich užívání.

Novinkou v sortimentu PLANTO je olej PLANTO HYDRAMOT SL, který výhodně slučuje biologickou odbouratelnost řady PLANTO s univerzálností použití olejů řady AGRIFARM STOU.

To, že v případě olejů PLANTO opravdu jde o výrobky příznivé životnímu prostředí, dokumentují označení „Modrý anděl" udělená hydraulickým olejům PLANTOHYD a PLANTOSYN a oleji pro motorové pily PLANTOTAC. Speciálně pro použití v zemědělství nebo ve vodním hospodářství jsou také určena „ekologická" plastická maziva PLANTOGEL, která se vyznačují mimo jiné i velmi vysokou odolností vůči vodě.

Společnost FUCHS může v oblasti „ekologických" maziv nabídnout také oleje PLANTOLUBE pro ztrátové mazání, motorový olej pro dvoudobé motory PLANTO TWIN a také rozmanitá průmyslová „ekologická" maziva, jako jsou hydraulické, převodové a strojní oleje, řezné oleje a emulze i speciální maziva na lana a otevřené převody. Také poskytuje rozsáhlý technický servis počínaje poradenskými službami a konče diagnostikou použitých olejů a programováním výměn oleje.

Společnost FUCHS OIL CORPORATION (CZ), spol. s r. o. sídlí v Praze a má pobočky v Brně a v Ostravě a dodává své produkty prostřednictvím sítě kvalifikovaných obchodně-technických zástupců. Aby byla co nejblíže svým zemědělským zákazníkům, spolupracuje také s mnoha dealery, které tvoří hustou síť prodejců a skladů po celé České republice.

Autor: Ing. Pavel Brož
Foto: Archiv FUCHS OIL

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek