Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Novinky CASE IH již na českých polích

Zveřejněno: 19. 8. 2014

První novinkou pro rok 2014, která už brázdí česká pole, jsou traktory Maxxum CVX. Poháněny jsou robustními a osvědčenými motory z produkce FPT, vybaveny systémem automatického řízení produktivity či systémem řízení volnoběžných otáček atd. Další novinkou je MAGNUM CVX, šestice manipulátorů CASE IH FARMLIFT či nejsilnější traktor na světě QUADTRAC. Další novinky se chystají na rok 2015.

Traktor Maxxum CVX s variabilním sběracím lisem RB4

MAXXUM CVX plynule od 110 koní

První zmíněnou novinkou pro rok 2014, která bude k dodání koncem letošního roku, je nový Maxxum CVX. CASE IH představuje tři nové modely o jmenovitém výkonu 110, 120 a 130 koní s plynulou převodovkou CVX. Maxxum CVX Efficient Power tak rozšiřuje nabídku čtyřválcových modelů ve spojení s plynulou převodovkou CVX. Modely Maxxum získávají ještě více na univerzálnosti, efektivnosti a pohodlí při práci.

Síla moderních motorů Efficient Power

Nové traktory MAXXUM CVX jsou poháněny robustními a osvědčenými motory z produkce FPT. Motory jsou čtyřválcové přeplňované s mezichladičem stlačeného vzduchu o objemu 4,5 litru, všechny modely jsou vybaveny vysokotlakým vstřikováním COMMON RAIL. Motory poskytují skutečné zvýšení výkonu o 10 % při maximálním výkonu při snížených otáčkách motoru 1900 min-1. To umožňuje snížení spotřeby paliva.

Nová řada Maxxum CVX je vybavena účinnou přeměnou energie paliva na mechanickou energii. To znamená, že každý motor CASE IH se SCR technologií (selektivní katalytická redukce) je naladěn na maximální možnou účinnost a systém řešení emisí je až ve výfukovém potrubí. Optimalizované spalování zajišťuje maximální točivý moment již při 1500 min-1. Traktory Maxxum jsou vybaveny systémem navyšování výkonu POWER MANAGEMENT, který umožňuje navýšení výkonu o 22 koní. Například Maxxum 130 CVX má maximální výkon 143 koní, který může být navýšen na 163 koní pro práci s vývodovým hřídelem, hydraulickým systémem nebo při dopravě.

Efektivní přenos točivého momentu

Modely Maxxum CVX jsou vybaveny osvědčenou technologií plynulé převodovky s dvojitou spojkou DSG. Díky této technologii pracuje převodovka od 0 do 43 km/h zcela plynule a nabízí vynikající celkovou účinnost se dvěma mechanickými rozsahy. Maximální rychlosti 43 km/h je dosahováno při snížených otáčkách 1600 min-1.

Řazení mezi dvěma mechanickými provozními rozsahy probíhá automaticky pomocí dvojité spojky. Technologie s dvojitou spojkou zaručuje menší ztráty v hydrostatické větvi z důvodu menšího naklápění hydrogenerátoru o obecně menším přenosu výkonu hydrostatickou cestou.

Traktory Maxxum CVX jsou vybaveny systémem automatického řízení produktivity (APM), tento systém vykazuje vysoce efektivní provoz i u větších modelů CASE IH. Princip činnosti systému APM spočívá ve snížení otáček motoru na co nejmenší úroveň měrné spotřeby paliva. Další novinkou v inovacích je systém řízení volnoběžných otáček. Nově vyvinutý software umožňuje snížení spotřeby paliva při volnoběžných otáčkách motoru. Otáčky motoru se sníží z 850 min-1 na 650 min-1 po 30 sekundách, co řidič opustí kabinu a není využíván hydraulický systém nebo vývodový hřídel.

Komfortní kabina

Nová řada Maxxum CVX je dodávaná s kabinou Surround, která patří mezi nejpohodlnější na trhu. Kabina je největší ve své třídě a poskytuje mimořádně dobrý výhled. Prosklená plocha je 5,78 m2, čtyř sloupková kabina a integrované střešní okno poskytují nerušený výhled 105° při práci s čelním nakladačem. S hlučností 69 dB (A) v kabině jsou traktory Maxxum nejtišší na trhu.

Ergonomické uspořádání všech ovládacích prvků zaručuje efektivní provoz. Všechna důležitá tlačítka a funkce jsou integrovány do loketní opěrky Multicontroller. Na přání lze také dodat dotykové monitory AFS 300 a AFS 700, které dále zvyšují produktivitu a ideálně se hodí pro přesné zemědělství AFS. Pro vylepšení ergonomie i při práci v noci byla páka Multicontrolleru nově vybavena většími tlačítky z měkčeného plastu a LED podsvícenými tlačítky.

MAGNUM CVX

Další novinkou, tento krát mnohem silnější jsou traktory Magnum CVX s plynulou převodovkou a maximálním výkonem až 419 koní.

Osvědčený zdroj nekonečné síly

Magnum CVX pohání osvědčený šestiválcový motor z produkce FPT o objemu 8,7 litru s technologii Efficient Power. MAGNUM CVX bude možnost objednat v šesti modelových variantách o výkonech 235, 260, 290, 315, 340 a nově nejsilnější nabízený model s jmenovitým výkonem 370 koní a s maximálním výkonem 419 koní. Mohutný točivý moment 1806 Nm MAGNUM CVX staví na samotný vrchol této třídy. Poslední zmíněný model nově dostává variabilní turbodmychadlo. Ve standardní výbavě všech modelů je velmi účinná motorová brzda pro dopravu s těžkými přívěsy.

Efektivní přenos síly na půdu

Plynulá převodovka CVX nabízí akceleraci z 0 na 43 km/h bez nutnosti řazení. Převodové ústrojí se v zásadě skládá z mechanické větve, kterou tvoří čtyři stupně řazené pomocí lamelových spojek. Další částí je hydrostatická větev, která zajišťuje plynulost změny převodového poměru. Poslední hlavní a nejdůležitější částí je sumarizační planetový převod, který slučuje tok točivého momentu a dále pak pokračuje na výstup z převodového ústrojí. Traktory MAGNUM CVX jsou také vybaveny ACTIVE STOP systémem pro bezpečné stání a rozjezd ve stoupání bez sešlápnutí brzdového pedálu a ohledu na to, zda je traktor prázdný nebo naložený. Pro dokonalý uživatelský komfort a vysokou produktivitu pracuje systém řízení motoru a převodovky APM zcela automaticky. Obsluha může pomocí systému dvojitého ručního plynu ECODRIVE™ omezovat maximální i minimální otáčky motoru. MAGNUM CVX dosahují otáčky motoru pouze 1350 ot./min při rychlosti 40 km/h. Pro dokonalý přenos točivého momentu u nejsilnějšího modelu MAGNUM 370 CVX byla nově vyvinuta a použita verze nápravy kategorie 5. Nově lze také na všechny modely Magnum CVX použít pneumatiky s větším průměrem až 215 cm. Největší a nejširší pneumatikou vzadu pak může být 900/60 R42.

Jednoduchost ovládání jménem CASE IH Multicontroller

Stejně jako všechny traktory od výkonu 110 až do 600 koní, také MAGNUM CVX je vybaven loketní opěrkou Multicontroller, která zajišťuje jednoduché a intuitivní ovládání pro nejvyšší úroveň ovládání produktivity. Profesionální traktor pro opravdovou práci, ve kterém řidič stráví spoustu hodin, si musí svoji posádku hýčkat. Kabina Surveyor™ nového MAGNUMU CVX, která je největší ve své kategorii, to bez pochyby umí. Pro zvýšení komfortu inženýři CASE IH navrhli nový systém odpružení kabiny. Sedadlo s aktivním tlumením kmitů Positive Response poskytuje řidiči odpovídající pohodlí při řízení. Standardně je kabina v provedení Deluxe, na přání v provedení LUXURY s exkluzivním sedadlem potaženém červenou kůží CASE RED a koženým paketem.

Manipulátory FARMLIFT

Malou senzací značky CASE IH vzbuzuje vstup do segmentu manipulátorů. Značka CASE IH investovala velké množství zkušeností, ale i finančních prostředků do výzkumu a vývoje s cílem nabídnout uživatelům techniky CASE IH i velmi kvalitní a moderní manipulační techniku pod značkou CASE IH. Výsledkem je nová rodina šestice manipulátorů CASE IH FARMLIFT.

Při vývoji nových manipulátorů využívala CASE IH zkušeností z výroby manipulační techniky CASE. Manipulátory využívají také řadu prvků jako je motor, přístrojová deska nebo některé ovládací prvky z traktorů CASE IH Farmall a Maxxum.

Manipulátory CASE IH Farmlift se budou nabízet s maximální výškou výložníku 5 až 9 metrů a nosností od 2 500 do 4 200 kg. Nabízené motorizace budou o výkonech motoru od 74 do 143 koní. Nejvýkonnějším modelem bude manipulátor FARMLIFT 742 o maximální výšce výložníku 7 metrů, nosnosti 4 200 kg s převodovkou Powershift se 6 rychlostmi pod zatížením vpřed a třemi rychlostmi vzad s možností automatického řazení Autoshift. Nejvýkonnějšímu modelu nesmí chybět také výkonné, ale efektivní axiální čerpadlo s proměnným výtlakem o výkonu až 140 l/min. Nejmenším modelem je model FARMLIFT 525 o kompaktních rozměrech vhodný do malých stájí – šířka 1,8 metru a výška 1,99 metru. FARMLIFT 525 dosahuje hydraulického výkonu 80 l/min s maximální délkou výložníku až 5,7 metru. Nosností se také nenechá zahanbit, ta činí plných 2 500 kg. Motor dosahuje jmenovitého výkonu 74 koní a o přenos výkonu se stará hydrostatická převodovka.

QUADTRAC

CASE IH představuje inovované vlajkové lodě Steiger a Quadtrac pro rok 2014. Inovace se týkají hlavně pohonné jednotky a účinnějšího systému úpravy pro splnění nejpřísnější emisní normy Tier 4 final.

Nejsilnější sériově vyráběný traktor na světě

CASE IH připravil pro rok 2014 nejnovější generaci řady Steiger a Quadtrac o výkonech Quadtrac 540, 580 a nejsilnější top model Quadtrac 620 s jmenovitým výkonem 628 koní a maximálním výkonem 692 koní. Maximální točivý moment největšího modelu Quadtrac 620 je téměř 3000 Nm. Výsledkem je nová řada CASE IH Steiger a Quadtrac, opět nejsilnějších sériově vyráběných traktorů na světě.

CASE IH Quadtrac – nejvyšší výkonnost s maximální trakcí a šetrností k půdě

Unikátní pásový podvozek Quadtrac se čtyřmi na sobě nezávislými pásovými jednotkami se styčnou plochou 5,6 m2. Quadtrac tak nabízí o 25% větší styčnou plochu oproti konkurenčním strojům ve své třídě. Quadtrac tak nabízí absolutní trakci při prakticky nulovém prokluzu a nízký tlak na půdu.

Všechny klíčové body konstrukce vrcholné řady traktorů Quadtrac jsou navrženy a vyrobeny pro nejvyšší výkonnost a produktivitu práce. Příklad z konstrukce: každá pásová jednotka umožňuje výkyv na čepu +/- 10°, to zaručuje vždy maximální styčnou plochu pásu na každém povrchu a zároveň zamezuje nadměrnému zhutnění půdy. Ve spolupráci s nezávislým zavěšením pásových jednotek a rozvoru o délce 3,92 m a pozitivním pohonem pásů je výkon motoru přenášen na 100 %. Patentové kloubové spojení zajišťuje vždy stejný měrný tlak pod všemi pásovými jednotkami. Traktory Quadtrac nepotřebují už žádné závaží navíc.

Řiditelnost za každých podmínek

Traktory Quadtrac lze řídit i při plném zatížení v jakékoliv situaci a nabízí optimální výkon i při těžkých půdních podmínkách. Otáčení na souvratích je velmi šetrné, pásy nehrnou půdu a nevytvářejí rýhy. To je dáno tím, že v obou nápravách jsou diferenciály. Rozložení hmotnosti v tahu je již z výroby navrženo 50 % vpředu a 50 % vzadu. Řada traktorů Steiger a Quadtrac nabízí bezkonkurenční výhled Surveyor™ s dokonalým odpružením a odfiltrování vibrací.

Nejnovější technologie motoru Efficient Power s patentovaným systémem čištění výfukových plynů

Všechny nové modely traktorů Steiger a Quadtrac jsou poháněny motory Cursor 13 z produkce FPT. Motory mají objem 12,9 litru, dvě turbodmychadla a dva mezichladiče stlačeného vzduchu. Ty umožňují zlepšení tepelné účinnosti motoru a tím i vysoký točivý moment 2941 Nm. Palivová nádrž 1881 litrů a nádrž AdBlue na 320 litrů bezpečně vystačí na každý dlouhý pracovní den na poli.

Nové traktory CASE IH řady Steiger a Quadtrac jsou první, které využívají pro splnění emisních limitů Tier 4 final pouze systém úpravy emisí SCR. Technologie Hi-SCR (vysoce efektivní) je systém následného zpracování výfukových plynů. Nové motory jsou vybaveny unikátní a optimalizovanou technologií Hi-SCR, která zajišťuje optimalizovanou spotřebu paliva a vysoký výkon pro CASE IH Quadtrac. Tato patentovaná technologie zaručuje nejen vynikající nákladovou efektivitu, ale také 95% transformací NOx v porovnání s jinými systémy, které pracují s účinností kolem 80 až 85 %.

Spalovací motory jsou tak naladěny na nejvyšší možný výkon a účinnost bez emisních kompromisů. Přesná regulace dávky paliva pomocí vysokotlakého vstřikovacího systému Common Rail bez recirkulace výfukových plynů znamená znatelné snížení spotřeby paliva.

Systém Hi-SCR pracuje s přesnou dávkou reakčního činidla AdBlue v celém pracovním rozsahu. Výrobce motorů FPT má pro technologie SCR celou řadu patentů. Jedná se optimalizované dynamické proudění výfukových plynů a přesné dávkování AdBlue. Dále pak dávkování a míchání AdBlue ve výfukovém potrubí. Patentovaná jsou i čidla amoniaku a NOx pro aktuální stav výfukových plynů v katalyzátoru. Posledním patentem je technologie pro důkladné promíchání výfukových plynů a redukčního činidla, které vstupují do katalyzátoru, kde proběhne chemická reakce a odbourání NOx.

Příjemné pracovní prostředí

Stejně jako dříve, kabiny Steiger a Quadtrac patří mezi nejpohodlnější a největší kabiny na trhu. Mnoho detailů v kabině bylo vylepšeno: odvětraná a klimatizovaná sedačka řidiče s možností natočení až o 40 stupňů pro pohodlný výhled na pracovní nářadí, nové širokoúhlá elektricky nastavitelná a vyhřívaná zrcátka. Traktory Steiger a Quadtrac mají nyní další vylepšení Multicontrolleru: nový design tlačítek pro lepší ergonomii a LED podsvícení tlačítek pro bezpečnou práci v noci. Pro vyšší produktivitu je k dispozici barevný dotykový monitor AFS 700, který je integrovaný do loketní opěrky a přináší nejnovější uživatelské standardy pro automatické řízení, ale i další nastavení klíčových vlastností traktoru jako je například nastavení průtoků hydraulického systému. Všechny traktory Steiger a Quadtrac jsou vybaveny systémem automatického řízení produktivity (APM), který optimálně nastavuje převodový poměr a otáčky motoru dle jeho zatížení. Pokud řidič potřebuje změnit požadovanou rychlost soupravy je k dispozici nově rolovací kolečko na Multicontrolleru, kterým pohodlně rychlost změníte.

Po silnici rychleji

Všech 16 stupňů vpřed a 2 vzad plně pod zatížení pro dosažení optimální pracovní rychlosti a příznivé měrné spotřeby paliva. Pro polní práce je k dispozici 9 rychlostních stupňů. Maximální rychlost traktoru vpřed je 37 km/h a vzad až 13,5 km/h.

Výkonná xenonová světla a AccuGuide

Balíček HID xenonových světel mění každou noc v den a stavitelné reflektory HID umožňují výhled 360°. Životnost až 6 000 hodin oproti konvenčním světelným zdrojům.

Všechny traktory Steiger a Quadtrac můžou být taktéž dodávány s kompletním satelitním naváděním AccuGuide přímo z výroby. Spojení s AccuGuide je provedeno pomocí nejnovější antény AFS372 , která umožňuje přijímat i signál Glonass z ruského systému družic.

Nová řada hranatých LB a kulatých lisů RB

První věcí, která zaujme při pohledu na nové hranolovité lisy CASE IH jejich moderní, líbivý design. Ale ještě větší množství novinek a inovací se skrývá pod kryty, které lze jednoduše na všech stranách lisů otvírat, a tak se dostat na nejdůležitější místa.

Sběrací lisy LB4

Modernizace si vyžádala i změnu názvu, kdy oblíbená řada lisů na hranolovité balíky LB3 se změnila na LB4. To neznamená jen změnu názvu, ale také evoluční změnu. Nejoblíbenější řadou je LB434, která lisuje balíky o rozměru 120 na 90 cm a délce od 150 do 250 cm.

Inovativní změny

O moderním a nadčasovém designu už řeč byla, proto se podíváme pod kapoty. První změnou je tandemová náprava osazená velkými koly umožňující větší přepravní rychlost. Narůst produktivity díky větším lisovacím tlakům a tím větší hustotě balíku až o 5 %. Další změnou k lepšímu je kapacita a odolnost sběrače, který musí odolávat velkému množství hmoty přes něj protékající. Na výběr je ze dvou možností Standard a Rotor/Cutter. Pro vysokou sběrací kapacitu je na horní části sběracího ústrojí přídavný pomocný válec a horní přihrnovací šneky. Nový systém dvojitého vázaní, kde u verze LB434 je šest dvojitých uzlovačů.

Tento systém zlepšuje tvar a řezání balíků a větší odolnost balíků při hrubé manipulaci. Zásoby motouzu pro celý den na poli. Velký zásobník motouzu pro 32 klubek je umístněný na levé části lisu a je uzamykatelný. Na zadní části sběracího lisu je válečkový skluz, který je hydraulicky skládací. Ovládání lisu LB4 lze pomocí monitoru AFS 300 nebo 700, ke kterému lze připojit kamera pro kontrolu vystupujícího balíku. Dalšími prvky volitelné výbavy je snímač vlhkosti, vážení za jízdy, elektronická délka balíku, identifikace systému balíku ProID nebo i nádrž na ochranný prostředek HarvestTec.

Variabilní sběrací lisy RB5

Evoluční změnu prodělali i oblíbené sběrací lisy řady RB, které na první pohled prozradí moderní design. Ale jak je známo u zemědělské techniky, design není všechno, proto pod efektivními červeně zářícími kryty se skrývá kompletně vylepšená technika.

CASE IH nabízí řadu sběracích lisů RB 455, které nabízí rozměry balíků o rozměrech, šířka 120 cm a nastavitelným průměrem od 90 do 150 cm. Další možností je řada RB 465, která nabízí taktéž šířku balíku 120 cm a nastavitelný průměr od 90 do 180 cm.

Nová řada RB 5 nabízí o 25 % vyšší produktivitu, díky nově navrženému designu sběracího ústrojí, který umožňuje vyšší pojezdovou rychlost a tím méně potřebného času na slisování materiálu z pole. Na výběr je z dvou provedení rotorového sběrače – Rotor Feeder a Rotor Cutter a také je na výběr ze dvou pracovních šířek – 205 cm nebo 235 cm. Tak jako u sběracího lisu LB4, tak i u novinky řady RB5 je u sběracího ústrojí v horní části pomocný válec a dále na bocích pomocné přihrnovací šneky. Nově je nabízen také systém odblokování rotoru z kabiny pomocí hydrauliky bez ztrát plodiny. Další důležitou změnou je dvojitý hydraulický systém regulace hustoty, kde jsou použity dva válce o tlaku 13,8 MPa a sestava čtyř pásů o šířce 27,3 cm, které mají zvýšenou odolnost proti otěru. V přední části sběracího lisu jsou dostatečné zásobníky sítí a motouzu. Ovládání sběracího lisu RB 5 je možno z kabiny pomocí monitoru Standard a Deluxe, kde lze nastavovat před programované vzory vázání, ovládání ramen rozteče motouzu. Další možností ovládání přes rozhraní ISOBUS a s dotykovým monitorem AFS 300.

Autor: Ing. Zdeněk Musil
Foto: CASE IH

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek