Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nosič výměnných nástaveb – řešení přepravy v zemědělství

Zveřejněno: 19. 4. 2017

Snižování výrobních nákladů je v současnosti předmětem hledání ve všech odvětvích výroby. Není tomu jinak ani v zemědělské výrobě. Nedílnou součástí každé zemědělské výroby je přeprava komodit, která tvoří nemalou část vlastních výrobních nákladů.

Ocelová Agro korba s hydraulickou bočnicí

Nosič je univerzálním pomocníkem

Specializované stroje jsou pak používány jen několik málo týdnů v roce a jejich pořizovací ceny jsou vysoké. Nákladní automobil upravený jako nosič výměnných nástaveb pak nabízí univerzální řešení přeprav v zemědělství. Na takto upravený nosič lze montovat nejen nástavby vyráběné v naší společnosti, ale také různé nástavby dalších výrobců (např. Rozmetadla − ZDT), fekální cisterny (AGROSTAR). Vozidla pak nachází uplatnění řadu měsíců a značně se tím urychluje návratnost nemalých počátečních investic.

Maximální využití

Pro vlastní přestavbu podvozku používáme zejména podvozky Tatra a v posledních čtyřech letech zejména jejich nový model PHOENIX. Tento plně pohonný podvozek nachází v oblasti zemědělské výroby maximální využití svých schopností s minimálními provozními náklady. V současnosti se rovněž nabízí jako řešení jejich podvozek určený specificky do zemědělství a homologovaný jako traktor. Toto řešení nabízí mnoha zemědělským podnikům celou řadu dalších výhod.

Přestavba podvozku

Základním prvkem celé přestavby je instalace speciálního mezirámu, který je opatřen zesíleným nástřikem DINITROL pro zvýšení odolnosti a prodloužení životnosti. Tento rám je konstruován pro každý typ podvozku tak, aby vyhověl požadavkům jak zákazníka, tak technickým požadavkům výrobce podvozku. Dále je automobil vybaven hydraulickým systémem sklápění a dalšími hydraulickými vývody pro další hydropohony v návaznosti na požadavky jednotlivých klientů. Rovněž může být domontována speciální pomocná převodovka, která umožňuje připojení dalších zemědělských nástaveb (např rozmetadla, atd.). Podvozek je rovněž dovybaven vzduchovým přizvedáváním, které v kombinaci s odstavnýma nohama, které standardně dodáváme k našim výměnným nástavbám, umožňuje jejich snadnou výměnu. Odstavená nástavba pak stojí na těchto nohách. Samozřejmostí je instalace všech ovládacích prvků do kabiny vozidla.

Naše výměnné nástavby

Zákazníkům nabízíme výměnné sklápěčové korby v mnoha variantách a z různých materiálů. Klienti dnes vyžadují vysokou přepravní kvalitu bez omezení, a proto nabízíme korby určené speciálně pro obilniny a speciálně pro siláž a senáž. Vzhledem k tomu, že přeprava těchto komodit je zásadně odlišná, jeví se kombinace dvou koreb jako optimálnější a přes vyšší počáteční investici i efektivnější.

Tatra traktor s celohliníkovou korbou
Tatra traktor s celohliníkovou korbou

Naše korby

Korby pro siláž–senáž vyžadují maximální objem a větší výsypný otvor, proto jsou vyráběny jako jednostranné (obvykle sklopné doleva). S úspěchem je využíváno kompletní hydraulické ovládání celé bočnice, a to jak její odjišťování, tak odklápění bočnice. Tyto korby můžou mít objem až 31m3 se speciálními nástavci.

Oblíbené jsou s hydraulikou

Korby pro obilí se vyrábějí nejčastěji jako dvoustranné (obvykle doleva a dozadu). Bočnice je možné ovládat jak mechanicky, ale v posledním roce vzrostla obliba hydraulicky ovládaných bočnic. Zadní čelo se otvírá obvykle automaticky od rámu vozidla. Samozřejmostí jsou odsypová okýnka vzadu, pochozí lávky a plachtování.

Obě provedení koreb jsme samozřejmě schopni dodat jak pro nákladní podvozky, tak jako dostavbu na přívěsy různých výrobců (zejména PANAV)a vytvořit tak efektivní velkoobjemové soupravy s nízkými provozními náklady.

Pro ty nejnáročnější

Pro nejnáročnější zákazníky vyrábíme korby z hliníku, kde dochází k významné úspoře ve vlastní hmotnosti korby až 30 % a tím pádem je možné přepravovat víc vlastního materiálu než na těžších korbách ocelových. Námi používaný hliník je speciálně vyroben pro užití při výrobě nástaveb na nákladní automobily, a proto lépe odolává vnějším vlivům jak povětrnostním, tak chemickému působení různých látek a komodit a tím se prodlužuje životnost a snižují se nároky na údržbu.

V současnosti se objevují zákazníci, kteří požadují další provedení korby. Jedná se o klasickou jednostrannou korbu sklopnou dozadu v provedení výměnná nástavba. Tato korba je určena k převozu méně objemných komodit s vyšší měrnou hmotností. Zejména zemina, štěrky, písky apod. Díky tomu je možné další využití nákladních automobilů v období, kdy není využit primárně v zemědělské výrobě. (Například zimní období)

Tříosý vlek s hliníkovou Agro korbou
Tříosý vlek s hliníkovou Agro korbou

O firmě Porgest

Společnost Porgest se vývojem a výrobou nástaveb na nákladní automobily zabývá již téměř 16 let. Po celou dobu se snažíme vycházet vstříc specifickým požadavkům našich zákazníků a hledat společně s nimi řešení, která by vyhověla všem požadavkům za co možná nejnižší náklady. Vyvíjíme a vyrábíme zejména sklápěčové korby v mnoha provedeních (jednostranné, dvoustranné a třístranné).

Rovněž se zabýváme vývojem a výrobou valníkových plošin a dalších speciálních nástaveb. Našimi zákazníky jsou stavební a těžařské společnosti a v neposlední řadě také společnosti zabývající se jak zemědělskou výrobou, tak přepravou zemědělských komodit.

Veškeré informace najdete na stránkách www.porgest.cz.

Autor: Jaromír Hykel
Foto: Věra Machková, EUROGREEN CZ

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek