Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Need Farming – systém vedení zemědělství

Zveřejněno: 21. 4. 2018

V únoru, u příležitosti otevření nové fabriky a uvedení nového postřikovače Condor Endurance 2, Agrifac představil NEED Farming – systém vedení zemědělství, který je založen na pozorování, měření a reagování na rozdíly v porostu, v půdě a na další potřeby každé rostlinky.

Need Farming – systém vedení zemědělství

Precizní zemědělství není dostatečně precizní. Abychom udělali další krok v zemědělství, potřebujeme péči zaměřenou na jednotlivé rostliny v porostu, tzn., že musíme řešit potřebu každé jednotlivé rostliny místo řešení potřeb celého pole. Výsledkem jsou vyšší výnosy za použití menšího množství prostředků na ochranu a výživu rostlin.

NEED Farming je kombinace vědomostí farmáře s technologií, která umožňuje vysokovýkonnou aplikaci se zaměřením na jednotlivé rostliny. Toto je možné jen díky zvýšené přesnosti aplikace, čímž se snižuje spotřeba chemických látek, hnojiv, vody a naopak se zvyšují výnosy díky využití potenciálu každé rostliny a šetří se životní prostředí.

NEED Farming technologie

V posledním období Agrifac pracoval na vývoji geniálně jednoduchých řešení pro postřik se zaměřením na jednotlivé rostliny v porostu. Jsme hrdí na to, že můžeme představit nejnovější Plusy: StrictHeightPlus, StrictSprayPlus, DynamicDosePlus, SmartDosePlus a AiCPlus.

StrictHeightPlus – systém kontroly výšky

Díky volně uloženým ramenům nedochází k žádným pohybům nebo vibracím přenášejícím se ze stroje na ramena, variabilní geometrii a širokospektrálním senzorům vytvářejí StrictHeightPlus nejpřesnější a nejpokročilejší systém kontroly výšky ramen na trhu. Zaručují přesnější výšku a kvalitu postřiku a delší životnost celého stroje.

StrictSprayPlus – každá kapka zasáhne to správné místo

StricSprayPlus má 3 charakteristiky, kterými aplikujeme všude správné množství:

  • Sekce na každé trysce pro snížení překrytí na minimum. Každá tryska může být zavřená čí otevřená individuálně.
  • Kompenzace zatáčení. Při postřiku v zatáčení, má každá tryska jinou rychlost a proto pomalejší trysky musí stříkat méně a rychlejší více. StricSprayPlus je první systém, který toto opravdu kompenzuje a umožňuje 100% pokrytí.
  • Kontrola dávky nezávisle na tlaku. StrictSprayPlus nepotřebuje měnit tlak pro změnu dávky a tím zaručí optimální postřik a velikost kapky i se standardní tryskou.

DynamicDosePlus – ošetření každé rostlinky individuálně

Struktura a profil půdy, rotace rostlin a další faktory – žádné pole není homogenní. Lokální mikroklima také přináší rozdíly v porostu. Nerespektování těchto rozdílů zbytečně zvyšuje vstupy a snižuje efekt vynaložených nákladů. DynamicDosePlus umožňuje dát každému jedinci v porostu přesně to, co potřebuje. Už žádné rozhodování na úrovni celého pole a aplikování stejné průměrné dávky všude. Místo toho se zaměřujeme na každou rostlinu individuálně a podle toho ji i ošetřujeme.

AiCPlus kamerový systém s umělou inteligencí

Inteligentní kamery AiCPlus s integrovanou umělou inteligencí jsou umístěny přímo na rampě. Systém analyzuje a vyhodnocuje porost přímo při práci a rozhoduje se na základě detekovaných informací. Požadovaná dávka je aplikována individuálně pomocí DynamicDosePlus.

SmartDosePlus – vstřikovací systém účinné látky před aplikací

SmartDosePlus zajistí správné množství a koncentraci látky, které je připraveno během postřiku podle potřeby. SmartDosePlus snižuje ještě více zbytkové množství vstřikováním účinné látky přímo do postřikového systému. Hlavní nádrž obsahuje pouze čistou vodu. Nový inteligentní design ventilů v postřikovém systému s geniálně jednoduchým ovládáním umožňuje vstřikování látky těsně před aplikací, což znamená žádné usazeniny nebo postřikové trojúhelníky. Smart DosePlus také umožňuje aplikovat dodatečnou látku vedle hlavní. Jako například při preventivním postřiku proti nemoci umí aplikovat i léčebnou látku na již postižené rostliny.

Chtěli byste zjistit více?

Máte ještě otázky? Chtěli byste vidět stroj ve vaší oblasti? Rádi to pro Vás zorganizujeme! Neváhejte nás kontaktovat a objednajte si zdarma katalog na www.agrifac.cz (kód níže).

Též nás můžete navštívit na veletrhu TECHAGRO 2018. Vystavujeme na volné ploše mezi pavilony B a C.

Autor: Ing. Ján Lajda
Foto: Agrifac

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek