Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Naše pole – zemědělská výstava Chrudim-Nabočany 2017

Zveřejněno: 4. 8. 2017

Ve dnech 13. a 14. června 2017 proběhla v Nabočanech u Chrudimi zemědělská výstava „Naše pole“. Jednalo se o celostátní přehlídku pokusů odrůd zemědělských plodin, ochrany a výživy rostlin, která se konala pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a s podporou Pardubického kraje.

Na co se mohli návštěvníci těšit

  • Přehlídka odrůd polních plodin.
  • Přehlídka pokusů zaměřených na ochranu a výživu plodin.
  • Poradenské centrum VÚRV.
  • Výstava zemědělské techniky.
  • Nabídka regionálních potravin z východních Čech.

Statistické údaje:

  • Přijelo více než 90 vystavovatelů,
  • 31 vystavovatelů z řad majitelů resp. zástupců odrůd,
  • 19 firem zaměřených na ochranu a výživu plodin.

Založeno bylo:

  • 215 ozimých a 54 jarních obilnin,
  • 49 parcel pícnin,
  • 55 odrůd luskovin,
  • 31 odrůd cukrovky a krmné řepy,
  • 4 hybridy kukuřice,
  • 6 odrůd hořčice,
  • 4 odrůdy slunečnice.

Zasety byly i trávy a travní směsi, len, hořčice sarebská, jarní řepka, česnek a další plodiny. K vidění byla také řada alternativních plodin jako hrachor setý, pískavice řecké seno, cizrna beraní, světlice barvířská, komonice bílá, lnička setá, katrán habešský, sléz krmný a lesknice kanárská. Návštěvníci mohli porovnat více než 90 variant ochrany plodin na ozimé pšenici, jarním ječmeni ozimém ječmeni a kukuřici. A také 75 variant výživy plodin na ozimé pšenici, ozimém tritikale, ozimém ječmeni, bramborách, cukrovce, kukuřici a slunečnici.

Demonstrační parcely podle metodiky ÚKZUZ s odrůdami pšenice, ječmene, tritikale, žita, brambor a plodin pro greening. Celkový počet pokusných variant: 661 (odrůdy + parcely pro ÚKZÚZ + pokusy s ochranou a výživou rostlin).

Známá fakta

Tato akce navázala v roce 2001 na dlouholetou tradici polních dnů v Chrudimi pořádanou firmou Oseva Agri Chrudim, a.s. Letos se konal již sedmnáctý ročník přehlídky odrůd polních plodin. Akce byla pořádána jako dvoudenní a kromě majitelů a zástupců odrůd polních plodin zde vystavovaly i firmy obchodující s přípravky na ochranu i výživu rostlin a zemědělskou technikou. Po oba dva dny výstavy bylo návštěvníkům k dispozici poradenské centrum VÚRV. Na stánku SZIF byly poskytovány informace o dotačních titulech včetně poradenství pro podávání žádostí o dotace. Předvádění techniky bylo letos zaměřeno na technologické postupy eliminující zhutnění půdy a možnosti snížení tlaku tažných prostředků na půdu.

Organizátorem výstavy je od roku 2010 vydavatelství Profi Press, s.r.o. Generálním partnerem výstavy je ČSOB. Na přípravě akce se také podílí Oseva Agri Chrudim, a.s., Cerea, a.s., Lovochemie, a.s., ŠS Úhřetice, farma Karel Kopista, SESVANDERHAVE International B. V., Agrární Komora ČR, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Odborné učiliště Chroustovice, Střední škola zemědělská a vyšší škola odborná Chrudim a výstavu pojistila Česká pojišťovna. Součástí výstavy byly také trhy zaměřené na regionální potraviny z východních Čech.

Autor: Lenka Šlitrová
Foto: Lenka Šlitrová

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek