Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Naše pole – zemědělská výstava Chrudim-Nabočany 2017

Zveřejněno: 9. 6. 2017

Zveme všechny naše klienty a obchodní partnery na zemědělskou výstavu Naše pole, která se uskuteční ve dnech 13.–14. června 2017 od devíti hodin v Nabočanech u Chrudimi. Jedná se o celostátní přehlídku pokusů odrůd zemědělských plodin, ochrany a výživy rostlin.

Výstava Naše pole je celostátní přehlídka odrůd zemědělských plodin, ochrany a výživy rostlin, ukázka zemědělské techniky a nabídka regionálních potravin z východních Čech. Akce vznikla z iniciativy šlechtitelů, množitelů odrůd v ČR i ze zahraničí s cílem představit každoročně odborné zemědělské veřejnosti na jednom místě a komplexně nové i tradiční odrůdy domácích i zahraničních šlechtitelů, představit účinky přípravků na ochranu rostlin a to vše v reálných polních podmínkách. Nedílnou součástí je výstava zemědělské techniky a její předvádění, tentokrát na téma „Možnosti snížení tlaku tažných prostředků na půdu”.

Přehlídka odrůd, ochrana a výživa plodin

Již 17. ročník této akce nabídne návštěvníkům přehlídku 550 odrůd a více než 160 variant ochrany a výživy plodin. Celkový počet pokusných políček se bude blížit číslu 700. V rámci výstavy jsou osety všechny základní zemědělské velkoobjemové i maloobjemové plodiny registrovaných odrůd, odrůd ve třetím roce registračních zkoušek a odrůd evropského katalogu vhodných pro pěstování v České republice. Zúčastní se jí téměř 100 vystavovatelů a během dvou dní ji plánuje navštívit 3 až 5 tisíc návštěvníků z řad zemědělské prvovýroby.

V rámci výstavy Naše pole má prezentační stánek Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský a intervenční fond a Podpůrný a garanční zemědělský a lesnický fond.

Odborný program pro návštěvníky a odborné poradenství zastřešují Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Výzkumný ústav zemědělské techniky, Výzkumný ústav pícninářský, Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin, Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství, Agritec výzkum šlechtění, Výzkumný ústav rastlinnej výroby Piešťany.

Partneři a sponzoři výstavy

Organizátorem přehlídky se stalo od roku 2010 vydavatelství Profi Press s.r.o., generálním partnerem Československá obchodní banka a.s. Na přípravě se významně podílí Oseva Agri Chrudim, a.s., na jejíž pozemcích se výstava koná. Dalšími partnery při přípravě výstavy jsou Cerea, a.s., Lovochemie, a.s., ŠS Úhřetice, Agrární komora ČR, farma Kopista, Odborné učiliště Chroustovice, Střední škola zemědělská a vyšší škola odborná Chrudim. Pojištění zastřešuje Česká pojišťovna a.s. Součástí celé akce jsou tradiční trhy regionálních potravin.

Celý program najdete na stránkách http://nasepole.cz. Přijeďte se podívat do Nabočan.

¹) Převzala a redakčně upravila z podkladů http://nasepole.cz
Autor: Lenka Šlitrová¹)
Foto: Archiv Naše pole

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek