Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Na jaře rychle a precizně s Farmetem!

Zveřejněno: 14. 4. 2017

Český výrobce zemědělské techniky Farmet a.s. nabízí několik řešení, jak se vypořádat s rychlým, vlhkým jarem a jak zvládnout precizní předseťovou přípravu. V sotrimentu firmy se nyní objevil nový stroj, Fantom PRO a kultivátor Verso.

Fantom PRO

Fantom PRO je představitelem kategorie modulárních a univerzálních strojů pro celoroční použití a zvládá práci v různých technologiích. Díky této přednosti s ním můžete pracovat rychle a kvalitně i na jaře ve velmi vlhkých podmínkách.

Modulární konstrukce 12,5 m širokého, poloneseného, pětiřadého podmítače a kypřiče umožňuje rychlou výměnu zadních válců a zadního přípojného příslušenství, čímž se stroj rychle přizpůsobí různým půdním podmínkám. Výměna válců a zadního příslušenství se provádí přes hydraulicky ovládaný rychloupínací systém na principu paralelogramu, přes který lze u různých válců měnit přítlak na půdu. Fantom PRO může také pracovat v režimu zcela bez válců, kdy se pohybuje po pracovních a transportních kolech. Přes ty se plynule pomocí hydrauliky nastavuje pracovní hloubka stroje až do 15 cm. Pracovní orgány s roztečí 190 mm mohou být vybaveny úzkým dlátem nebo radličkou pro celoplošné podříznutí. Jejich výměna je rychlá a snadná pomocí narážecího systému. Slupice jsou jištěny pružinou a umístěny v rámu s velkou průchodností a odolností proti ucpávání, světlost rámu je nadstandardních 655 mm. Fantom PRO je již v základu vybaven předním hydraulickým flexi-boardem, který se jednoduše ovládá přes vlastní hydraulický okruh a jehož práci oceníte při předseťové přípravě půdy. I přes velký pracovní záběr 12,5 m má stroj nízký tahový odpor díky optimalizovanému tvaru radlic a pracovní rychlost dosahuje až 12 km/h. Stroj splňuje podmínky o provozu na pozemních komunikacích. V průběhu letošního roku budou postupně představovány i menší pracovní záběry v poloneseném provedení s agregací do spodního závěsu traktoru.

Kultivátor Verso

Na jarní předseťovou přípravu se hodí také kultivátor Verso. Vyznačuje se výbornou průchodností posklizňových zbytků a velmi dobře pracuje v těžkých a vlhkých půdách. Stroj je v základním provedení bez válců a pohybuje se po integrovaných pojezdových kolech. Tato kola jsou umístěna v rámu s výškou 43 cm a pomocí nich se hydraulicky nastavuje pracovní hloubka stroje 0 až 10 cm. Po otočení na souvrati se stroj automaticky vrátí do původní nastavené hloubky. V rámu stroje jsou v pěti řadách pružně uchycena úzká dlátka. Ta jsou osazena odolnými plátky ze slinutých karbidů. Intenzivně a jemně zpracovávají půdu a při nárazu na překážku se dokáží vychýlit. Rozteč dlát činí 75 mm a vzdálenost řad je 57 cm. Prohnutý tvar slupice má výbornou schopnost zachovávat stejnou pracovní hloubku i v nejtěžších podmínkách. Před první řadou dlát je dostatečně masivní těžký pružný smyk flexi-board určený k rozhrnutí velkých hrud a k primárnímu urovnání povrchu. Je mechanicky spojený s lehčím zadním flexi-boardem, který se dá nastavit samostatně. Oba smyky jsou ovládány centrálně pomocí hydraulického okruhu. Stroj se nabízí v nesené variantě 4 až 6 m a v polonesené variantě 6 až 9 m.

Výběrem strojů značky Farmet neuděláte při jarních pracích chybu. Bližší informace a kontakty na obchodní zastoupení naleznete na stránkách www.farmet.cz.

Autor: Bc. Václav Mytyska
Foto: Věra Machková, EUROGREEN CZ

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek