Dnes je 12.5. – svátek slaví Pankrác

Máte příliš vysoké náklady na chov?

Zveřejněno: 13. 5. 2015

Chov hospodářských zvířat přináší mnohá rizika. Dosahování dobré efektivity živočišné výroby je závislé na mnoha faktorech, které často snahu zemědělců limitují. Při bližším zkoumání příčin problémů chovu zjistíme, že většinu z nich ovlivňuje kvalita budov. Rozeberme si proto hlavní příčiny potíží a jejich řešení.

Nová izolace Magmarelax®

Zemědělské objekty vykazují řadu defektů z hlediska efektivity vytápění a klimatizace. Především mívají nedostatečnou izolaci stropů i izolaci stěn. Je známo, že stropem objektu bez užitku uniká až třetina tepla. Příčinou bývá nevhodná izolace střech. Skelné rohože nejsou kompaktní a neizolují všechny detaily konstrukce střešního pláště. Papírová izolace i přes impregnaci působením vzdušné vlhkosti slehne a přestává izolovat. Řada objektů také proto nesplňuje přísné požadavky na protipožární parametry zemědělských objektů. Často nacházíme neudržovaný systém provětrání střešních plášťů (zanesené ventilační mřížky a komínky nebo neřešený systém provětrávání střešního pláště). V zimě to způsobuje kondenzaci vlhkosti na podhledech a konstrukcích a jejich degradaci až k havarijnímu stavu. Častá jsou nedostatečná opatření proti škůdcům (kuny, krysy), kteří také výrazně poškozují izolace stropů.

V některých nových nebo rekonstruovaných objektech je sice moderní technologie vytápění a klimatizace, ale nebyla provedena dodatečná opatření na zvýšení tepelně izolačních parametrů pláště. Provoz velmi drahé technologie je potom zbytečně nákladný a systém se rychleji opotřebuje.

Koroze a degradace konstrukcí vlivem kondenzace vlhkosti
Koroze a degradace konstrukcí vlivem kondenzace vlhkosti
Stará poškozená izolace
Stará poškozená izolace

Řešením je izolovat střechu

Pro úspory energií lze přijmout jednoduché opatření, jehož efekt je překvapivý. Zateplení stropu foukanou minerální izolací znamená úsporu na nákladech za topení. Vytápíme-li např. elektrickým proudem, v topné sezóně dosahuje úspora zhruba 15 %. Díky dobrému zateplení nedochází v letním období k přehřívání hal a při stejném provozu dochází ke snížené spotřebě energie na klimatizaci a vzduchotechniku. Znatelně se zlepší prostředí uvnitř hal. Například u drůbeže dochází ke snížení úhynu o plných 35 %! Ve špatných tepelných poměrech se totiž vlhkost sráží v podestýlce, což způsobuje velké zdravotní problémy chovu. Tepelná pohoda má výrazně pozitivní vliv na přírůstky hospodářských zvířat, další velká úspora je na krmení a na lécích.

Závěrečná kontrola výšky izolace
Závěrečná kontrola výšky izolace

Výhodným řešením je systém MAGMARELAX®

Jde o komplexní službu, v rámci které zhodnotíme stav izolace střechy objektu, haly, výkrmny nebo stáje a navrhneme optimální opatření k podstatné redukci letního přehřívání a zimních úniků tepla z objektu. Tento moderní systém obsahuje nejen poradenství, ale i projekt a dodávku minerální foukané izolace a vyřešení systému odvětrání. Foukaná izolace MAGMARELAX® je minerální izolace z přírodního materiálu, která se fouká hadicí z korby vozu do konstrukce střechy. Výborně plní nejen tepelně izolační funkci, ale představuje také velmi odolnou ochranu proti požáru. Samotná realizace trvá jen několik hodin a není třeba stavět lešení.

Proč zvolit služby IP IZOLACE POLNÁ, s.r.o.?

Jsme česká firma s historií od roku 1995 s pobočkou na Slovensku. Máme velké zkušenosti. Na našem kontě je přes 16 500 zateplených objektů. Zajistíme výhodné financování. Dokážeme ve spolupráci s bankou nastavit výhodnější podmínky financování, než jaké si vy dokážete dohodnout.

Izolační materiály mají certifikát kvality, proto můžeme nabídnout výhodu prodloužené záruky. Zařadíme vaši společnost do systému komplexní péče o zákazníka, díky kterému budete informováni o moderních trendech v zateplování.

Autor: Šárka Vaňková
Foto: Archiv redakce

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek