Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Kompaktní nakladače Liebherr do živočišné výroby

Zveřejněno: 16. 5. 2014

Přední evropský výrobce nakladačů Liebherr přináší v tomto roce do ČR novinku pro nasazení v živočišné výrobě – kompaktní nakladače L 506 C a L 508 C, které spojují výkonnost s maximální bezpečností a zároveň nabízejí široké uplatnění.

Kloubové nakladače Liebherr L 506 C a L 508 C mají podjezdnou výšku menší než 2,5 m

Jedná se o malé kloubové nakladače, které vjedou i do těch nejtěsnějších stájí, protože mají podjezdnou výšku menší než 2,5 m a díky kloubovému řízení dokáží velmi hbitě zajet za roh nebo se otočit kolem sloupku.

Široké uplatnění

První dovezené stroje nacházejí své uplatnění především při vyhrnování stájí, nakládce krmiva nebo chlévské mrvy, přihrnování krmiva skotu a manipulacích s podestýlkou. Díky množství výbavy a pracovního nářadí, kterými lze stroje vybavit, jsou ideálním pomocníkem i pro drobné farmáře. Kromě široké škály lopat a paletizačních vidlí je možné nakladač osadit také kleštěmi na balíky, vidlemi s přidržovačem, čelním překopávačem kompostu nebo radlicí. Stroj je možné osadit hydraulickým pracovním okruhem nejenom na výložníku, ale také na jeho zádi. Speciálně pro farmáře nabízí nakladač vybavení tříbodovým závěsem, automatickým závěsem nebo standardním kulovým závěsem pro vozík.

Maximální stabilita a bezpečnost

Kompaktní nakladače jsou sériově vybavené kyvným kloubem, který zajišťuje nepřetržitý kontakt všech čtyř kol s podložkou i při přejezdu 20 cm obrubníku jedním kolem a dává tak stroji maximální stabilitu. Kloubové řízení je stabilní a bezpečné, protože se přední náprava vždy stáčí s lopatou a poskytuje jí tak plnohodnotnou oporu i při plném zatočení. Navíc při nutnosti přesného najetí s paletizačními vidlemi nebo v úzkých prostorech postačuje strojníkovi malinko zalomit nakladač a docílí tím i pohybu vidlí nebo lopaty, aniž by musel se strojem znovu najíždět.

Dlouhá životnost a pohodlnost při práci

Výložník kompaktních nakladačů má příhradovou konstrukci, která je osvědčená svou pevností a odolností, což přispívá k jeho dlouhé životnosti. Výložník pracuje s tzv. Z-kinematikou, která má výbornou vylamovací sílu a ta je obzvláště důležitá při nakládce uleželé chlévské mrvy nebo při vybírání siláže. Paralelní vedení zdvihu je nutností pro pohodlnou práci s paletizačními vidlemi.

Autor: Ing. Martin Gaľa
Foto: Liebherr

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek