Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Komatsu WA320-7. Všestranný pomocník (nejen) zemědělců

Zveřejněno: 23. 2. 2014

Zemědělský provoz libovolného rozsahu – malé družstvo i velkou farmu – dokonale zvládne obsloužit univerzální kolový nakladač Komatsu WA320-7. Je ideálním pomocníkem zemědělců ať už při nakládkách nebo jakýchkoliv jiných manipulacích s nejrůznějšími materiály. Navíc bezpečnostní prvky poskytují stroji i jeho obsluze naprostou ochranu při každodenní práci.

Nakladač Komatsu WA320-7 je vybaven efektivním a úsporným motorem o výkonu 127 kW

Kolový nakladač Komatsu WA320-7 je charakterizován špičkovou kombinací výkonu, komfortu a spolehlivosti. Stroje WA320-7 nyní disponují motory splňujícími normy EU Stupeň IIIB, ovládáním motoru „Komatsu SmartLoader Logic” a pokročilým hydrostatickým pohonem, čímž zajišťují vynikající záběrovou sílu a velmi nízkou spotřebu paliva. Stroj Komatsu WA320-7 je pozoruhodný také svou všestranností. Je ideální pro zemědělství, v lesnictví pro manipulaci s kulatinou, při úpravách terénu, v komunálních službách, ale také ve stavebnictví, při zemních pracích, při stavbě silnic nebo pro manipulaci s odpady. Vždy je tím správným řešením vyhovujícím nejrůznějším pracovním požadavkům. Na přání dodávaný čtyřbodový rychloupínací systém zvyšuje univerzálnost stroje, a tak zaručuje velmi intenzivní provoz.

Moderní technologie šetří palivo

Komatsu WA320-7 rovněž vytváří nové standardy efektivity pro kolové nakladače. Stroj je vybaven efektivním a úsporným motorem Komatsu SAA6D107E-2, který poskytuje výkon 127 kW/173 PS a splňuje požadavky emisních norem EU Stupeň IIIB/EPA Tier 4 Interim. Zcela automatický systém ovládání motoru Komatsu SmartLoader Logic získává data z různých senzorů ve stroji a zajišťuje optimální točivý moment motoru pro každou pracovní fázi, aniž by docházelo k ovlivňování běžného provozu. To omezuje moment během méně náročných operací a snižuje spotřebu paliva bez poklesu produktivity práce. Úsporu paliva pomáhají maximalizovat aktivní doporučení, která na monitoru zobrazuje ukazatel Eco. Šetření zajišťují elektronicky ovládaná hydraulická čerpadla s proměnným průtokem, která dodávají přesné množství oleje pro všechny pohyby stroje a zamezují tak neužitečnému dodávání oleje do systému. Elektronicky řízené nastavitelné čerpadlo a systém dvou hydrostatických motorů umožňují vysoce účinný a výkonný provoz. Při nižších otáčkách jsou zapojeny oba motory, aby poskytovaly nejvyšší kroutící moment. Plnění lopaty a hloubení jsou jednoduché, protože je k dispozici maximální tah při nulové rychlosti pojezdu. Při vysokých otáčkách spojka odpojí motor, aby došlo k eliminaci tahu a aby bylo dosaženo nižší spotřeby paliva.

Nejvyšší vyklápěcí výška

Kinematika typu PZ – paralelní kinematika typu Z – disponuje výhodou paralelního zdvihu pro manipulaci s paletami a velkými naklápěcími silami pro manipulaci s velkým pracovním zařízením. Kinematika typu PZ mění model WA320-7 na opravdu univerzální stroj, který je připraven na jakoukoli práci. S paralelním zdvihem univerzálního závěsu typu PZ se manipulace s paletou stává jednodušší. Vynikající výhled na přední pracovní příslušenství umožňuje snadnou manipulaci s paletami a přesné provádění úkonů při nakládání na nákladní vozidla. Vynikající vylamovací síla stroje WA320-7 proměňuje nakládání materiálu na dětskou hru, a to i pro nezkušenou obsluhu stroje. Zkušenější pracovníci tuto vlastnost ocení také, zejména při práci s materiály s velkou měrnou hmotností, jako jsou těžká zemina nebo štěrky.

Nakladač WA320-7 je vybaven dlouhým zvedacím ramenem, které poskytuje v této třídě strojů nejvyšší vyklápěcí výšku 2,84 m s přímým zatížením 11,3 t při sklápění (s univerzální lopatou 2,9 m3, měřeno po pracovní hranu lopaty). S tímto pracovním rozsahem se nakládání na vysoká místa nebo do nákladních vozidel stává jednodušším a rychlejším.

Nízká hlučnost v kabině

Kabina nakladače Komatsu WA380-7 je vybavena automatickou klimatizací umožňující snadné a přesné nastavení teploty vzduchu. Kabina je postavena na unikátních montážních prvcích ochranné konstrukce ROPS/FOPS. Motor s malou hlučností, ventilátor s hydraulickým pohonem, hydraulická čerpadla namontována na pryžových tlumících prvcích, těsnění a izolační materiály – to vše zaručuje tichý provoz s malými vibracemi a prachotěsné pracovní prostředí. Hladina hluku uvnitř kabiny je snížena na pouhých 69 dB(A).

Pod dohledem systému KOMTRAX™

Neustálý dohled nad strojem zajišťuje systém KOMTRAX™ nejnovější výsledek vývoje bezdrátových monitorovacích technologií Komatsu. Systém KOMTRAX™ umožňuje pohodlně řídit strojový park prostřednictvím webového prohlížeče bez ohledu na to, kde se právě majitel či provozovatel nachází. Díky tomuto systému lze zjistit, co nakladač právě dělá, kdy dokončil svoji práci, kde se nachází, jak ho lze efektivněji využít a kdy je třeba provádět údržbu. Každá obsluha tak může sama odhadnout, jaký druh údržby a dílů by stroj mohl potřebovat nebo začít se zjišťováním problémů ještě před příjezdem servisních techniků Komatsu.

Autor: Kolektiv firmy
Foto: Komatsu

Tématické tagy

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek