Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kabina z budoucnosti přichází. Nechybí ani masážní funkce

Zveřejněno: 4. 7. 2017

Třináct německých firem pod označením Cab Concept Cluster (CCC) vyvinulo inteligentní kabinu Genius Cab. Kabina je určena pro nakladače a zemědělskou techniku včetně traktorů. Tím, jak čím dál více se uplatňují inteligentní a autonomní technologie do pracovních strojů, je potřeba zajistit adekvátní pracoviště pro obsluhy tak, aby bylo ovládání strojů co nejvíce přívětivé a bezpečné.

Vstříc nejmodernějším technologiím

Supermoderní kabina Genius Cab je vybavena nejnovějšími technologiemi, které známe i z automobilového průmyslu, některé funkce jsou tak nadčasové, že automobily i předčí. Charakteristikou kabiny jsou již zmiňované technologie, osvětlení a design. Při návrhu kabiny byl na tyto charakteristiky kladen velký důraz.

Prosklená kabina umožňuje špičkový výhled do všech stran. Možnost maximálního výhledu je podpořena vnitřním a vnějším osvětlením a řadou senzorů. Ultrazvukové senzory detekují nebezpečné situace a okolní překážky. Kamery nahrazují tradiční zpětná zrcátka, což se hodí zejména v noci. Promítaný širokoúhlý obraz z okolí je možné prohlížet na vnitřní 12palcové dotykové obrazovce. Tato obrazovka rovněž informuje o důležitých provozních datech, která lze pomocí dotyku upravovat. Srdcem kabiny je jen jedna centrální dotyková obrazovka, která je integrována pomocí joysticku v loketní opěrce na variabilně nastavitelném sedadle. Adaptivní uživatelské rozhraní shrnuje nejdůležitější parametry a zajišťuje bezpečnou a cílenou navigaci.

Kabina je také opatřena sítí CAN. Řídicí centrum, počítač, pracuje na komplexním modulárním systému Can-Matrix a zpracovává příchozí a odchozí signály. Pomocí inteligentní cloudové technologii se ukládají pracovní a provozní data, která se mohou prohlížet a spravovat třeba v kanceláři. Tato technologie se využije také v případě, když stroj využívá více operátorů. Každý řidič má své nastavení stroje (výška sedačky, natočení loketní opěrky, rozvržení funkcí ovladačů, intenzita osvětlení kabiny atd.), a tak uložení těchto údajů pomůže v případě dalšího usednutí do kabiny a jejich zpětného vyvolání. Zároveň je nemožné, aby do kabiny usedl úplně cizí, nekvalifikovaný pracovník, jednoduše bude mít všechny funkce zamčené. Technologie SAVVY® se postará o hlídání stroje a zabrání krádeži, zaznamená provozní časy a poruchy.

Bezpečnost je samozřejmostí

Každá kabina musí splňovat přísné požadavky na bezpečnost a ochránit obsluhu například při převrácení stroje nebo při destrukci padajícího břemena. Kabina je složena ze speciálních svařovaných hliníkových profilů, což vedlo ke snížení hmotnosti o 30 procent a odpovídá požadavkům EXO-ROPS/FOPS. Mezi výhody hliníkové konstrukce patří vynikající tvárnost, pevnost a odolnost vůči vodě a počasí. Samozřejmostí je i klimatizace a pokročilý filtrační systém. K ochraně proti slunečním paprskům slouží robustní elektronicky ovladatelná sluneční clona.

Osvětlení jako identita kabiny

Konstruktéři si nechali záležet i na celkovém osvětlení kabiny. Osvětlení je rozděleno do určitých segmentů, které se skládají z pružných LED světelných pásů, které jsou potaženy silikonovým materiálem, odolném proti nárazu. Moduly jsou zabudovány v konstrukci ROPS. Nezapomnělo se ani na vnitřní osvětlení prostoru. K dispozici jsou mimo jiné čtecí světla a osvětlení, které slouží pro informování obsluhy – to je použito například v klikách od dveří (osvětlení informuje, zda jsou dveře zamčené/odemčené) nebo pro osvětlení dešťového senzoru. Použité technologie osvětlení chrání například před oslňováním protijedoucího vozidla. Technologie došla tak daleko, že je možné tlumit světla i v případě, když se nacházíte v nakladači a zvedáte břemeno. Výložník, který zvedáte, dojde do směru svícení a vy jste v kabině díky odrazu světla oslněni, což je nepříjemné v případě použitého výkonného LED osvětlení. Proto je v tomto bodě osvětlení automaticky ztlumeno.

Pohodlí nadevše

V kabině se nachází kromě ovládacího prostoru také pohodlné sedadlo. Sedadlo je odpruženo a nabízí obsluze maximální komfort při dlouhých pracovních dnech. Ergonomicky tvarované sedadlo disponuje paměťovými funkcemi a tříbodovým bezpečnostním pásem. Dokonce disponuje masážními funkcemi a opět nechybí speciální osvětlení integrované přímo v sedačce, které vytváří příjemné prostředí v kabině.

Kabina již získala řadu ocenění a byla představena na veletrhu BAUMA. Dalšího představení se dočká na veletrhu AGRITECHNICA v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička, Agroportal24h.cz
Foto: Cab Concept Cluster

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek