Dnes je 12.5. – svátek slaví Pankrác

Hygiena v zemědělství

Zveřejněno: 15. 4. 2015

Hygiena je důležitá ve všech oblastech lidského působení, v zemědělství nevyjímaje. Pryč jsou doby, kdy zde na „hygienu“ stačila voda a mýdlo. Dnes tu jsou zapotřebí účinné a přitom zdravotně nezávadné hygienické a dezinfekční výrobky. Takové výrobky již více než 20 let nabízí firma Merida Hradec Králové, s.r.o.

Ilustrační foto(DALIBRI – wikipedia)

Proč se právě klade takový důraz na hygienu v zemědělství? Důvodů je hned několik. Předně se daleko více dbá na zdraví lidí, kteří v zemědělství pracují (dříve, jak mi vyprávěla moje babička, bylo důležitější zdraví kravičky, jež přinášela obživu rodině, než zdravotní stav člena rodiny). Důležité je samozřejmě zdraví chovaných zvířat či kvalita vyrobených potravin.

Některé z výrobků Merida používané v zemědělství

Dezinfekce MERIDASAN Profi

MERIDASAN Profi je koncentrovaný, tekutý dezinfekční prostředek určený k povrchové dezinfekci všech ploch, povrchů, vybavení a k dezinfekci vzduchu. Jeho použití je vhodné v prostorách s nejvyššími nároky na hygienu jako je například potravinářství, živočišná výroba, veterinární kliniky, farmaceutický průmysl, gastronomie, školství, úřady, hromadná doprava, call centra atd. Pravidelnou aplikací, zejména prostřednictvím elektrického generátoru aerosolu v ošetřovaných prostorách, se výrazně snižuje výskyt virů, bakterií, spór plísní a dalších alergenů. Tím se snižuje možnost přenosu nakažlivých nemocí a eliminují se alergické a ekzematické reakce. MERIDASAN Profi má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky s prodlouženou působností až 3 týdny. Kovové materiály zakonzervuje a chrání před korozí. Pružné materiály impregnuje a chrání před UVA zářením, prodlužuje užitné vlastnosti. Ošetřené povrchy nemění barvu ani vlastnosti. Přípravek neobsahuje chlór ani alkohol.

Tento prostředek je také dodáván ve spreji k okamžitému použití pro rychlou dezinfekci ploch, předmětů, povrchů a těžko přístupných míst postřikem.

Desinfekce MERIDASAN Profi
Desinfekce MERIDASAN Profi

Prostředek na silné znečištění Merida FATEX

Jedná se o vysoce účinný prostředek na odstranění silného znečištění a v zemědělství ho je možné použít jak v rostlinné, tak i v živočišné výrobě. Dokáže totiž účinně odstranit oleje a mazací tuky. Svoje místo si proto najde v dílnách, stájích, v jídelnách či v kuchyních. Vhodný je také na praní pracovních oděvů. Ředí se vodou v poměru 1 : 20 – 1 : 200 (z jednoho litru přípravku lze udělat 21 až 200 litrů pracovního roztoku).

Vlhčené utěrky na čištění a dezinfekci rukou a povrchů

Tyto utěrky jsou nezbytné všude tam, kde je důležité rychlé čištění s dezinfekcí. Čistí a dezinfikují nejen ruce, ale i úchyty, madla, zábradlí, WC sedátka, povrchy stolů atd. Vlhčené utěrky byly testovány v nezávislé laboratoři podle evropské normy (14476), jsou účinné proti viru H1N1 (prasečí chřipce) i proti viru H3N2. Zničí 99,99 % bakterií a působí jako standardní ruční sanitizér.

Prostředek kyselý na důkladné čištění povrchů Merida MAXID

Tento nízkopěnicí koncentrát je určený na všechny povrchy, které jsou odolné vůči vodě a kyselinám. Díky použití biotechnologií přípravek obsahuje živé kultury bakterií, které produkují enzymy a tím značně podporují proces čištění. Může být použit na ruční i strojové mytí a je velmi účinný i při krátkodobém působení. Velmi rychle odstraní silná znečištění z hrubých i jemných struktur kamenné podlahy. Vyznačuje se velmi dobrou smáčivostí a tím pronikne i do nejmenších pórů a rozpustí silnou špínu. Na umytém povrchu zanechává svěží a intenzivní vůni.

Dezinfekční prostředek Merida DESINFECTIN

Dalším skvělým pomocníkem je Merida DESINFECTIN, prostředek na mytí a dezinfekci technologických zařízení v potravinářském průmyslu. Je určený na dezinfekci a mytí zařízení v průmyslu mlékárenském, masném a při zpracování ovoce a zeleniny a ryb.

Prostředek na živočišná znečištění Merida ANTISMEL

Prostředek, který by měl vlastnit každý správný zemědělec, je zajisté Merida ANTISMEL. Ten účinně odstraňuje organická znečištění a nepříjemné pachy vznikající rozkladem organických látek. Může se používat v kuchyních, hotelech, řeznictvích, kantýnách, bazénech, saunách, sportovních zařízeních, výrobních závodech, čističkách odpadních vod, v provozovnách zpracování odpadu, na jatkách, v kafilériích, útulcích pro zvířata atd.

Tekuté mýdlo Merida Gastro – Hand 3l

A samozřejmě neméně důležitá či téměř nejdůležitější je hygiena rukou. Tu může zajistit tekuté mýdlo určené pro profesionální použití v místech, kde je v případě potřeby nutno zachovat vyšší hygienický standard, shodný se systémem HACCP. Preparát je bez zápachu a je bezbarvý. Díky unikátní receptuře nevysušuje kůži rukou i při velmi častém používání. Zachovává přírodní pH pokožky. Účinně eliminuje veškeré nepříjemné zápachy. Mýdlo je dermatologicky testováno.

V akci
V akci

Merida a celý její sortiment

Sortiment firmy Merida je však mnohem rozsáhlejší a lze ho rozdělit na 4 hlavní části (hygienické potřeby, doplňky do koupelen a WC, úklidovou techniku a profesionální úklidovou chemii).

1. Hygienické potřeby

Do nich patří pěnové i tekuté mýdlo, krémy na ruce, toaletní papír, papírové ručníky, hygienické sáčky, pytle na odpadky, náplně do osvěžovačů vzduchu.

2. Doplňky do koupelen a WC

Ty se skládají ze zásobníků na papírové ručníky a toaletní papír, dávkovačů mýdla, pěny či dezinfekce a osvěžovačů vzduchu. Nechybí sušič na ruce s minimální spotřebou energie Dyson Airblade.

3. Úklidová technika

Úklidové vozíky, hadry, houby, rukavice, mopy pro úklid na mokro i na sucho, prostředky na mytí oken. Čistící prostředky jsou kvalitní a vydrží dlouhou dobu. Například mopy Merida zvládnou až 700 pracích cyklů. Nabízené mopy lze používat nejen na mokro, ale i na vlhko a sucho. K mopům je také nabízeno rozličné příslušenství, které usnadní práci.

4. Profesionální úklidová chemie

U té se zastavíme více, neboť profesionální chemie je určena jak na pravidelný nebo generální úklid, tak i na ošetření a ochranu povrchů prodlužující jejich životnost. Profesionální úklidová chemie zahrnuje:

  • široký výběr mycích prostředků pro kompletní úklid,
  • polymery (vosky) na ošetřování povrchů
  • speciální linii přípravků pro gastronomii a hotely,
  • dezinfekce na povrchy,
  • dezinfekční utěrky, dávkovací zařízení a systémy na chemii,
  • hygienické plány pro hotely, školy a obchody.

Merida – zastoupení

Merida Hradec Králové, s.r.o. působí na českém trhu více jak 20 let. Za tuto dobu vybudovala dvě centrály, přičemž jedna se nachází v Hradci Králové a druhá je v Bratislavě. Dále má své pobočky v Brně, Ostravě, Praze, Plzni a v Českých Budějovicích. A právě díky tolika místům dokáže zajistit jak stávajícím, tak i budoucím zákazníkům velmi rychlé zásobování. Všechny provozovny jsou otevřeny od pondělí do pátku od 7.30 do 15.30.

Podrobnější informace o produktech získáte na www.merida.cz.

¹) Zpracováno z tiskových podkladů společnosti Merida Hradec Králové, s.r.o.
Autor: Helena Hejhálková¹)
Foto: FUCHS Oil Corporation (CZ), spol. s r. o.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek