Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Holmer přichází s novou generací nosičů Terra Variant 585

Zveřejněno: 10. 4. 2017

Firma HOLMER Maschinenbau GmbH představila nový Terra Variant 585 na veletrhu EuroTier 2016 v Hannoveru. Jeho sériová výroba začne v polovině roku 2017, přičemž nahradí stávající Terra Variant 600 eco.

Nová generace 585 je vybavena šestiválcovým přímým motorem Mercedes Benz OM 473 s výkonem 585PS/430 kW. Nový motor využívá technologii selektivní katalytické redukce (AdBlue), přičemž splňuje emisní třídu Tier 4 final.

Důraz na šetrnost k půdě

Terra Variant 585 je k dispozici v několika variantách obutí. Mimo jiné také s novými CerexBib IF 1000/55 R 32 CFO firmy Michelin, které jsou schopny provozu při natlakování na méně než 2 bary, díky čemuž vytvoří v porovnání s běžnou pneumatikou o 20 % širší stopu a sníží udusávání půdy. To nadále umocňuje šetrný přístup k půdě, kterým je svými vysoko objemovými koly a možností přesazené jízdy Terra Variant vyhlášený. S ohledem na šetrnost k půdě došlo při konstruování nového modelu 585 i k výrazné redukci čisté hmotnosti stroje. Stabilita a dlouhá životnost přitom zůstaly nedotčeny. Pro představu: čistá hmotnost stroje Terra Variant 585 činí 17,9 tun. To je přibližně o 1 400 kg méně než u stávajícího modelu 600.

Osvědčená koncepce

Osvědčené části stroje Terra Variant byly samozřejmě použity i u stroje nové generace. Plně automatický hydraulicky kyvný tříbodový závěs kategorie IV nadále stroji Terra Variant 585 umožňuje přímé tažné postavení závěsných nářadí při přesazené jízdě. Tento způsob práce výrazně prodlužuje životnost stroje a nářadí.

Koncept intuitivního ovládání stroje SmartDrive je i v novém Terra Variant 585. Viditelných změn doznala kapota stroje, která nyní svým tvarem umožňuje lepší výhled. Lepší viditelnost je zajištěna také sériově vyráběným osvětlením, které sestává ze čtyř reflektorů pro řízení a 16 LED pracovních reflektorů, které noční práci opticky změní za denní. Asistenční systémy řidiče zůstávají i na novém stroji. Nový Terra Variant 585 je, stejně jako předchozí modely, možné použít pro různé nástavby.

Nástavba na aplikaci kejdy

Změn doznala také nástavba Zunhammer pro aplikaci kejdy, která je na Variantech hojně využívána.

Nová nástavba pro aplikaci kejdy je vybavena ještě výkonnější aplikační technikou s optimalizovaným a částečně zabudovaným uložením potrubí. Tok kejdy je zefektivněn, zrychlen je proces čerpání a sání a tím prodloužena doba životnosti čerpadla. Kromě osvědčeného rotačního čerpadla VX186-368QD Vogelsang je jako volitelná výbava k dispozici také výkonnější verze VX215-320 s kapacitou až 11 500 l/min.

U kejdovače se díky použití nejmodernějších materiálů současně povedlo i snížit hmotnost. Standardně vybavený Terra Variant 585 s nástavbou Zunhammer pro aplikaci kejdy váží 21,6 t a má bezkonkurenční poměr hmotnosti a výkonu 36,9 kg/PS.

Další nástavby

Vedle techniky na kejdu Zunhammer se zásobníkem existují čtyři další nástavby. Zásobník na hnojivo nebo osivo VTU, zásobník na řepu, zásobník na obilí a univerzální rozmetadlo Bergmann. Terra Variant lze použít také samostatně k obdělávání půdy.

Silný, dynamický výkonný

Nový Terra Variant 585 je nejsilnější nosný/tažný vůz na světě. Díky modernímu výkonnému motoru Mercedes Benz OM 473 LA s výkonem 585 PS/430 kW a snížené hmotnosti dosahuje úctyhodného poměru váha/výkon 30,6 kg/PS.

Naprosto nezaměnitelný dynamický design podtrhuje mužnost a sílu stroje. Myšleno bylo také na posádku. Zmenšení kapoty motoru, nasávací trubka posunutá do strany a integrovaný tlumič výfuku umožňují řidiči lepší výhled z kabiny ve všech směrech. Jízda je tím jak na poli, tak na silnici bezpečnější.

Autor: Jiří Hejhálek, ml.
Foto: Věra Machková, EUROGREEN CZ

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek