Dnes je 13.5. – svátek slaví Servác

Gumové pásy pro minirýpadla a smykem řízené nakladače používané v zemědělství

Zveřejněno: 25. 3. 2015

Rypadla či nakladače s pásovým podvozkem jsou oblíbené zejména díky větší průchodnosti terénem, lepší stabilitě a menšímu vlivu na zhutňování půdy. Podobně jako u pneumatik i zde existuje několik různých variant ovlivňující vlastnosti stroje. Některé typy pásů jsou díky rozložení hmotnosti na větší plochu šetrnější k terénu, jiné jsou odolnější vůči defektům, další poskytují větší trakci či jsou schopny změnit rozvor stroje.

Pásy s hlubokým a členitým dezénem poskytují lepší trakci

Gumové pásy jsou zdaleka nejvíce populární na kompaktních rypadlech. Kvůli lepší stabilitě a příznivějšímu vlivu na zhutňování půdy se často používají i na smykem řízených nakladačích. Skládají se z gumového těla vyztuženého po celém obvodu ocelovými lany. Lana mohou být buď napojovaná, anebo, což je lepší, může být pás vyztužen jedním průběžným do spirály namotaným lanem. Existují také varianty se zesíleným a vyztuženým bokem.

Detail pásu se zesílenou bočnicí
Detail pásu se zesílenou bočnicí

Druhy a jak správně vybírat

Při nákupu nového gumového pásu by měly být brány v úvahu tři základní parametry: šířka, rozteč (vzdálenost jednotlivých dílů) a dezén.

První z nich, tedy šířka, by měla být volena tak, aby co nejlépe vyhovovala stroji a bagr nebo nakladač zůstal dobře ovladatelný. Šířka pásu se udává v milimetrech, širší pásy nabízejí lepší průchodnost terénem, zatímco užší jsou obvykle méně nákladné.

Neméně ovlivňuje chování pásu také rozteč stop. Krátké rozteče, kdy je zapojen každý zub ozubeného hnacího kola stroje, zajišťují plynulejší jízdu. Dlouhé rozteče, se zapojením „ob zub" se vyznačují méně plynulou jízdou, ale jsou lacinější.

A dostáváme se konečně ke vzoru běhounu, který ovlivňuje trakci a šetrnost k terénu. Šetrný dezén, někdy označovaný také jako grass friendly (přátelský k trávě) se vyznačuje větším počtem a větší plochou kontaktních míst s pojízdnou plochou, čímž více rozkládá působící tlak. Jednotlivé výstupky jsou menší a zároveň umístěny blíže u sebe, takže půda zůstává téměř nenarušena a stroj za sebou nenechává znatelné stopy. Agresivní dezén představují různé klikaté tvary s ostrými hranami a výběžky. S tímto vzorkem může strojník očekávat lepší trakci na volných a mokrých půdách, ale také hlubší a znatelnější stopu.

Ať už máme vybraný pás jakýkoliv, je v každém případě dobré nakupovat od renomovaného prodejce, který nabízí záruku, dobrou poprodejní podporu a ví, jaké kvality jím prodávané pásy jsou. Určitě totiž není nejpříjemnější, koupit od pochybného dealera čínský pás, který, jak se následně ukáže, v sobě nemá ocelovou výztuhu, nebo je vyroben z nekvalitní gumy, která se začne ihned drolit.

Excentrické pásy umožňují zvětšit rozvor stroje
Excentrické pásy umožňují zvětšit rozvor stroje

Údržba gumových pásů

Gumové pásy není možné opravovat a jakmile dojde k jejich většímu poškození, je nutné je vyměnit, což není levná záležitost. Prováděním jednoduché kontroly pásů po každé pracovní směně nebo v pravidelných intervalech (např. jednou týdně, pokud se se strojem pracuje pouze příležitostně) může obsluha zamezit nadměrnému opotřebení skladby a předejít vážnému poškození.

Například při neopatrné jízdě po nerovném terénu se mohou pryžové pásy po stranách ohnout nebo se v nich vyskytnout praskliny či trhliny. Jízda na drsných površích, které obsahují mnoho cizích předmětů, může pásy zase pořezat. Pokud strojník toto opotřebení včas zpozoruje, může se problematickým místům vyhnout, anebo alespoň přizpůsobit styl jízdy například tím, že sníží rychlost a opatrněji manévruje.

Běžná výztuha vs spirálové nepřerušované vinutí
Běžná výztuha vs spirálové nepřerušované vinutí

Co udělat pro delší životnost pásů

  • Velkou důležitost má správné našponování pásu po celou dobu provozu. Postupujte dle příručky ke stroji nebo zjistěte více u dodavatele gumového pásu.
  • Pravidelně kontrolujte ostatní podvozkové díly (ozubená hnací kola, kladky, vodící kola). Opotřebení a závady na těchto součástech mohou výrazně snížit výkon a životnost pásu.
  • Vyhýbejte se používání stroje s gumovým pásem na povrchu s ostrými kameny nebo kovovými hranami.
  • Omezte na minimum rychlé prudké otáčecí manévry nebo otáčení na hraně.
  • Dbejte na to, aby se do podvozkových částí nedostávala cizí tělesa.
  • Nejezděte hranou pásu proti stěnám, obrubníkům nebo kamenům.
  • Pokud se na povrch gumového pásu dostane olej nebo jiné mazivo, pečlivě ho očistěte. Může výrazně snížit kvalitu pryže.
  • Jestliže stroj delší dobu skladujete, chraňte pásy před dlouhodobým působením slunečního záření, mrazu a deště.

Většina výrobců doporučuje měnit pásy po každých 1500 hodinách používání. V závislosti na provozních podmínkách a péči se však životnost může značně zmenšit, ale naopak také zvýšit. Ať Vám pásy vydrží co nejdéle.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Jiří Hejhálek

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek