Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Forterra HD posouvá značku Zetor do vyšší kategorie

Zveřejněno: 19. 2. 2015

Tradiční český výrobce zemědělské techniky, společnost ZETOR TRACTORS a.s. rozšířila svoji řadu moderních traktorů o nový model s označením Forterra HD. Tento model posouvá Zetor do výkonové kategorie 150 koňských sil.

Mezi hlavní technické novinky traktoru Forterra HD patří širší rozvor kol, který se zvětšil oproti rozvoru u modelu Forterra HSX o 130 mm na 2 720 mm, a umožňuje tak ještě lepší stabilitu traktoru. Rozchod zadních kol je 1 820 mm a k celkově mohutnějšímu traktoru patří také větší přední i zadní kola. Uživatelský komfort zvýší také odpružená kabina a odpružená přední náprava s možností nastavení světlosti z kabiny traktoru. Nezávisle odpružená náprava, kterou je Forterra HD na přání vybavena, se konstrukčně skládá ze dvou samostatných nezávisle odpružených polonáprav. Obě kola jsou na polonápravách zavěšena a odpružena samostatně, vzájemně nezávisle. Lichoběžníkový mechanismus zavěšení PHN je patentovaný a technicky je velice blízký víceprvkovému automobilovému zavěšení kol. Technologie nezávislého odpružení obou kol poskytuje uživateli větší komfort.

Významnou modernizaci zaznamenal také motor traktoru, u kterého Zetor upravil hlavu válců se čtyřventilovou technikou. Motor s elektronicky řízeným regulátorem vstřikovacího čerpadla se rovněž vyznačuje vysokým stupněm převýšení točivého momentu 35 %, výbornou startovatelností i za teplotně nepříznivých podmínek a vysokou životností až 8 000 motohodin.

Dalšími technickými vylepšeními Zetoru Forterra HD jsou například přední hnaná náprava se 100% uzávěrkou, přídavný čtyřsekční rozvaděč hydrauliky s elektrohydraulickým ovládáním nebo přídavný dvousekční rozvaděč pro přední tříbodový závěs a přední vývody. V průběhu vývoje traktoru Forterra HD byly použity somatografické metody pro zlepšení ergonomie obsluhy a ovládání traktoru. Velká pozornost byla u Forterry HD věnována také výzkumu hluku a vibrací. To vedlo ke konstrukčním řešením, která dávají předpoklad dosažení hladiny hluku na hranici 76 dB.

Naším cílem je neustále zvyšovat užitnou hodnotu traktorů Zetor a model Forterra HD jako jeden z projektů, je toho příkladem. Nejde jen o většího bratra modelu Zetor Forterra HSX, ale o zcela samostatný model v naší nabídce. Zároveň jsme tímto modelem rozšířili nabídku z hlediska výkonu, neboť Forterra HD bude k dispozici i v kategorii 150 koňských sil,” říká David Kollhammer, ředitel Technického úseku ZETOR TRACTORS a.s.

Zetor Forterra HD na první pohled vyniká několika novými designovými prvky v rámci výklopné kapotáže i bezpečnostní kabiny. Mezi ně patří například oddělené hlavní světlomety, a to dálkové a tlumené s čirou optikou a také světlomety orební. Forterra HD zaujala i odborníky, důkazem toho jsou ocenění získaná na významných veletrzích Země živitelka (Zlatý klas) a Agrokomplex (Zlatý kosák). Značka Zetor zároveň získala pro rok 2014 významné ocenění Czech Superbrand 2014.

Více informací naleznete na webových stránkách www.zetor.cz/hd.

Autor: ZETOR TRACTORS a.s.
Foto: Archiv společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek