Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

E-drill. Inovovaná kombinace pneumatického secího stroje i-drill PRO a rotačních bran Kverneland řady H

Zveřejněno: 6. 8. 2017

Kverneland uvádí na trh secí kombinaci složenou z rotačních bran Kverneland řady H a secího stroje Kverneland e-drill. Jde o aktualizovanou a inovovanou verzi dobře známé a osvědčené secí kombinace rotačních bran Kverneland NG H a secího stroje i-drill PRO.

Na zemědělce je v dnešní době kladena celá řada nároků. Pokud chtějí být úspěšní navzdory kolísání poptávky, zvyšujícím se nákladům, často nejisté legislativní situaci a nepředvídatelnému počasí, potřebují se opřít o dvě věci: pečlivé plánování a spolehlivou techniku. Klíčovým faktorem, který může zlepšit ekonomiku zemědělské výroby, je schopnost zajistit v jednom pracovním kroku přípravu seťového lože, utužení půdy a setí.

Příprava seťového lože a setí v jednom kroku

K dosažení té nejlepší možné přípravy půdy jsou využity rotační brány s rotory zasazenými do sinusoidy, které zajišťují urovnávaní půdy a rozdrobení velkých hrud. Dláždí tak cestu optimálnímu vedení hloubky u následného nářadí. Výsledkem je najemno rozdrobená půda, která je následně utužena integrovaným pěchovacím válcem tak, aby bylo dosaženo perfektního nastavení hloubky secích botek a optimálního kontaktu osiva s půdou. Semenům je tak zajištěna velmi dobrá dostupnost kapilární vody.

Rotační brány řady H

Kverneland zavádí novou řadu pevných rotačních bran. Je to aktualizovaná a dále rozvinutá verze stávající řady NG H 101, která byla zdokonalena na základě potřeb a požadavků zemědělců. Konstruktérům se podařilo snížit hmotnost o 65 kg u srovnatelného třímetrového modelu NG-H a zvýšit pevnost samonosné skříně při zachování zaměnitelnosti hlavních dílů a integrace se všemi secími stroji Kverneland.

Řada H má rovněž novou konstrukci skříně, která se již dobře osvědčila na sklopných rotačních branách Kverneland F30. Pomocí dvouplášťové skříně bylo možné zvýšit její pevnost a učinit ji samonosnou bez zvýšení hmotnosti a při zachování její tuhosti. Byly samozřejmě zachovány vlastnosti jako rozteč rotorů 25 cm, dvojité kuželové uložení a modulární držák nožů. Byl inovován čelní závěs tak, aby byl lehčí a nabízel závěs kategorie II a III, ale stále zachovával standardní rozměry, aby vyhovoval všem typům secích strojů. Důležitý moment vývoje nové řady H ve srovnání se stávajícím modelem NGH 101 je lepší poloha těžiště a s tím spojené nižší požadavky na zvedací výkon. U řady H jsou k dispozici pracovní záběry 3,0 m, 3,5 m a 4,0 m.

Kverneland e-drill s novým výsevným ústrojím ELDOS

Snadný přístup k dávkovacímu zařízení ELDOS umožňuje rychlou a jednoduše proveditelnou kalibraci. Nové dávkovací zařízení je stále elektricky poháněno. Při ovládání prostřednictvím elektroniky e-com je plně ISOBUS kompatibilní. Je možné využít systém ovládání GEOcontrol využívající signál GPS. Jeho použitím lze např. zamezit dvojímu setí na souvrati. Speciální čidla zajišťují funkčnost z kabiny traktoru. Oddělené vedení osiva umožnilo výrazně zjednodušit provádění kalibračního testu.

Vzdálené ovládání umožňuje provedení kalibrace dávkovacího zařízení řidičem. Není potřeba žádné nastavování ozubeného kola. Řidič jednoduše zadá požadovanou hodnotu do terminálu, stisknutím jednoho tlačítka spustí dávkovacího zařízení a je hotovo. Kalibrace je provedena automaticky.

Se strojem jsou dodávány čtyři rotory jako standard: pro drobná semena a velká semena nebo varianta na použití pro přihnojování. Další rotory jsou k dispozici volitelně na základě požadavku. Pokud řidič použil nedopatřením nevhodný rotor, bude na tuto chybu upozorněn - systém je vybaven funkcí samokontroly s rozpoznáváním rotorů. Výměna rotorů je rychlá a snadno proveditelná bez potřeby jakéhokoli nářadí. Aplikační dávky jsou možné v rozmezí od 1 do 400 kg/ha. Ventilátor (poháněný hydraulicky nebo mechanicky vývodovou hřídelí traktoru) je umístěn na pravé straně a je integrován do koncepce rámu. Tím je dosaženo zjednodušení připojení mechanického pohonu a zajištěn hladký chod stroje. Čtyři standardní rotory a kalibrační sada jsou stále po ruce a připraveny k použití. Přitom jsou však velmi dobře chráněny před prachem. Jsou umístěny v boxu v blízkosti dávkovacího zařízení.

Výsevní kotoučová botka CX-II

Důležitou součástí secí kombinace je výsevní kotoučová botka CX-II, která spojuje výhody předchozího typu secí botky CX s nejnovějšími poznatky výzkumu a s poznatky získanými od našich zákazníků. Nová secí botka CX-II je přesná a velmi snadno nastavitelná. Zaručuje hladký chod, oproti původní botce CX klade menší požadavek na tažnou sílu. Menší úhel řezu ocelového kotouče potřebuje k dosažení konstantní hloubky setí až do 6 cm menší přítlak secí botky.

Využitím kombinace ocelového a flexibilního plastového kotouče odpadá nutnost použití separátních stěrek, snižují se tak náklady na drahé opotřebitelné díly. Secí botka je navíc zcela bezúdržbová. Přítlačná kola zajišťují optimální kontakt semen s půdou. Nastavení hloubky je prováděno bez potřeby jakéhokoli nářadí. V případě urovnaného rovného terénu může být nastavení pevné. V případě hrudovitých a kamenitých půd je vhodné nastavení flexibilní pozice, umožňující hladký chod stroje. A konečně v extrémně zamokřených podmínkách lze přítlačné kolo zcela zvednout a odstavit.

Perfektní pro vaše podmínky

Secí stroje Kverneland e-drill compact a e-drill maxi jsou součástí zcela integrované soupravy rotačních bran a secího stroje Kverneland. Zásobník osiva je přímo namontován na tříbodový závěs rotačních bran a rozdělovač osiva je umístěn na nosník výsevných botek. Toto konstrukční řešení umožňuje zvýšení zásobníku až do objemu 2 000 litrů.

Autor: Antonín Krátký, DiS.
Foto: Archiv firmy Kverneland

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek