Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

DAPPER pro každou práci. Na poli, ve skladu, při posunu strojů či při výkopech

Zveřejněno: 19. 6. 2018

Nakladače DAPPER jsou univerzálními stroji pro všechny práce. Navíc se přizpůsobí nejrůznějším podmínkám a požadavkům, takže převedším v případech s celoročním využitím představují opravdu neocenitelné pomocníky.

Sekačka vybavená šesti sekacími noži zaručuje kvalitní provedení potřebných prací

V minulém vydání časopisu AGROJOURNAL jsme se připravovali na jaro a dnes vidíme, jak neskutečně rychlým způsobem nás umělo překvapit, na loukách se dokonce vyskytují květy, které se obvykle objevují v létě. V tomto čase se také intenzivně věnujeme prvnímu sečení. Nakladače DAPPER s výhodou celoročního využití po zimní údržbě nastavujeme na letní provoz, nožové sekačky v kombinaci s nakladačem DAPPER si, díky plovoucí poloze, hravě poradí i s nerovným terénem.

Skvělá stabilita

Se samostatným pohonem všech čtyř kol se nemusíme bát ani podmáčeného terénu nebo větších svahů s deklarovaným bočním náklonem 15 °. S uloženým čtyřválcovým motorem KUBOTA ve spodní části stroje se DAPPER může pyšnit výbornou stabilitou. Sekačka vybavená šesti sekacími noži zaručuje kvalitní provedení potřebných prací, což ocení převážně majitelé travních ploch, kteří nechtějí posečenou trávu sušit a skladovat. Pro tuto činnost jsou vhodnější bubnové sekačky.

Neomezené využití

Všestranný DAPPER rovněž hojně využíváme při činnostech spojených s manipulací větších strojů. Ve školicích centrech letectva se dokonce dají použít k odtahu a manipulaci s letadly, s pomocí tažného oje si poradí i s velkou zátěží. Při manipulaci a přibližování náhradních dílů u servisu techniky můžeme využít velkou zvedací sílu 1,2 tuny a výšku zdvihu nad 2,7 metrů. Kvůli mikro posuvu na teleskopickém rameni můžete být při své práci ještě přesnější.

K hloubení drenážních rýh nebo hloubení drážek pro instalaci elektrorozvodů či zavlažování můžeme použít DAPPER s drážkovací frézou s hloubkou drážek 0,9 metrů a šířkou 0,15 metrů. Rychlost frézování se odvíjí od terénu a hrubosti frézované zeminy, ve standardních podmínkách dosahujeme kolem 12 metrů výkopu za 10 minut práce.

Základní údaje o nakladači

Multifunkční nakladač a nosič nářadí DAPPER je univerzálním pomocníkem pro každou práci. Jeho hlavní výhodou je především kloubové řízení, které je oproti smykovému lépe ovladatelné v těžkém terénu. Kloubové řízení má oproti smykově řízeným strojům vyšší transportní rychlost, je provozně ohleduplnější jak k pneumatikám, tak k podkladovému povrchu (chodníky, trávníky). Vzhledem k podstatně nižší spotřebě má také výrazně ekonomičtější a ekologičtější provoz.

Stroj je vybaven zvedacím teleskopickým ramenem s univerzálním rychloupínačem určeným pro připojení přídavných zařízení, jako jsou např. lopata, lžíce, podkop, sněhová fréza či pluh, rotační sekačka apod., takže jej lze, jak již bylo zmíněno, využít celoročně. Výhodou je také skutečnost, že je možné používat přídavná zařízení od různých výrobců.

Pohonnou jednotkou je dieselový motor Kubota s výkonem 26,5 kW (36 koní). Stroj je vybaven samostatným hydrostatickým náhonem všech kol. Kabina je až překvapivě prostorná a robustní. Obklopena je bezpečnostním rámem (použití hlavně v zemědělství – stáje), nebo je zasklená a je ji možno dokonce vyhřívat nezávislým topením (vhodné zvláště v zimě).

Také na bezpečnost při práci a ergonomii se při konstrukci stroje pamatovalo. DAPPER je certifikovaný výrobek, jenž uspěl jak při náročném provozním testování, tak u technických zkoušek bezpečnostních parametrů, včetně bezpečnostních zkoušek proti pádu břemena na kabinu či převrácení stoje (FOPS/ROPS).

Autor: Erik Merenda
Foto: Erik Merenda

Tématické tagy

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek