Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Co přinesou Stavební veletrhy Brno 2017

Zveřejněno: 6. 4. 2017

Od 26. do 29. dubna se na brněnském výstavišti koná další ročník Stavebních veletrhů Brno, které jsou místem setkání odborníků ze všech oborů stavebnictví a technického zařízení budov. Na stáncích vystavovatelů budou představeny novinky, trendy a technologická zlepšení, jejich nabídku doplní aktuální odborné informace z doprovodného programu. Ten se bude věnovat mnoha zajímavým tématům aktuálním nejenom ve světě stavebnictví.

Inženýrský den ČKAIT a ČSSI

Zahajovací konference Stavebních veletrhů Brno, která je zároveň součástí Inženýrského dne ČKAIT a ČSSI, se bude věnovat problematice návratu života do historických center měst. Zároveň bude také setkáním představitelů inženýrských organizací zemí Visegradské čtyřky.

Program Inženýrského dne bude rozdělen do tří tematických bloků. V úvodním bloku konference vystoupí například zástupce ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva kultury, ministerstva průmyslu a obchodu, Národního památkového ústavu, Svazu měst a obcí a dalších odborných partnerů. Další dva tematické bloky se budou věnovat již úspěšně realizovaným projektům z řad velkých, středních i malých měst z České republiky i Slovenska. Ať už se jedná o Brno, Opavu, Trnavu, ale například i Havlíčkův Brod, Kadaň, Příbor nebo Slavonice.

BIM – méně chyb v návrhu, koordinaci a realizaci stavebních projektů

V rámci doprovodného programu se uskuteční i odborný seminář zaměřený na implementaci metodiky BIM, jehož organizátorem je ČKAIT. Cílem je přiblížit nejenom výrobním firmám, v jakých případech se vyplatí příprava knihovny BIM ve vlastní režii a kdy je vhodnější využití nabídky specializovaných firem. Stranou pozornosti nezůstane ani problematika počátečních investic uplatnění BIM v projektové praxi. Účastníci se také dozvědí, jaké jsou teoretické znalostní a praktické odborné požadavky na práci s BIM nebo vliv BIM na transparentnost výběrových řízení.

Další neméně zajímavá témata

Z dalších, neméně atraktivních témat doprovodného programu, nesmíme opomenout ani aktuální dotační tituly zaměřené na energeticky úsporné stavění a rekonstrukce. Asociace inovačního podnikání pak organizuje seminář Kybernetická revoluce – Průmysl 4.0. Můžeme zmínit, že na Stavebních veletrzích Brno oslaví úspěšných 25 let fungování Cech topenářů a instalatérů České republiky.

Inteligentní a bezpečná domácnost v praxi

Audiovizuální technika, špičkové domácí spotřebiče a stylový nábytek jako součást moderního, pohodlného a bezpečného domu s možností ovládání jednotlivých atributů prezentovanými řídícími systémy. To vše bude nejenom k vidění, ale především k vyzkoušení v reálných podmínkách na expozici v pavilonu F. Ta bude představovat vzorovou inteligentní domácnost, kde můžete tabletem nebo telefonem ovládat například domácí spotřebiče, osvětlení, tepelné čerpadlo nebo vjezdovou bránu. Projekt představí také elektromobil integrovaný do energetiky domu jako kompenzátor výkyvů spotřeby, nabíjený solárními panely spolu s hlavními bateriemi domu. Součástí bude také odborný doprovodný program pro architekty a projektanty a poradenské centrum pro zájemce z řad široké veřejnosti. Partnery projektu jsou společnosti ABB, Pražská energetika, Studio Jasyko a Veletrhy Brno.

Významné stavební a developerské společnosti jižní Moravy

Letošní Stavební veletrhy Brno připravily ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví v Jihomoravském kraji nový projekt, kdy se budou v rámci společné expozice prezentovat významné stavební a developerské společnosti z regionu jižní Moravy, které se aktivně etablují nejen na trhu ČR. Jedná se o společnosti Komfort a.s., KALÁB - stavební firma, s.r.o., Arch.Design a Stavos Brno, a.s.

Prezentace výrobců střech pod hlavičkou Krytiny-strechy.cz

Krytiny-strechy.cz nabízí zcela nový formát prezentace, který ještě v ČR nebyl. Přijďte a podívejte se na inovativní prezentaci střechařů na Stavebních veletrzích Brno. Na expozici Krytiny-Střechy.cz na veletrhu budou zástupci pálených tašek, plechových a plastových krytin jako např. Satjam, Pama, Regra Plast, výrobce šindelů IKO, střešní břidlice Topstein, český výrobce podstřešních folií Juta. Nebudou chybět ani přední dodavatelé nadkrokevních izolací Pama. Návštěvníci se budou moci zúčastnit soutěže o střešní krytiny.

Veletrh PTÁČEK při Stavebních veletrzích Brno

Souběžně se Stavebními veletrhy Brno bude probíhat v pavilonu V i Veletrh PTÁČEK společnosti PTÁČEK - velkoobchod, který bude zpřístupněn široké veřejnosti v pátek 28. a v sobotu 29. dubna. V rámci této akce představí společnost PTÁČEK - velkoobchod, a. s. svoji nabídku výrobků více než 130 dodavatelů z oboru topení – plyn – voda – sanita – inženýrské sítě.

Více informací naleznete na stránkách www.bvv.cz/svb.

Autor: Ing. Jana Tyrichová
Foto: Věra Machková, EUROGREEN CZ

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek