Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Chovatelská výstava i dětem

Zveřejněno: 7. 6. 2017

Národní výstava hospodářských zvířat, která se uskutečnila 11. až 14. května 2017 na brněnském výstavišti, trhala rekordy. Nejen, že ji navštívilo 37 tisíc návštěvníků, kteří měli možnost si prohlédnout přes 900 kusů hospodářských zvířat, ale také přivítala v rámci programu pro školy bezmála 1 300 žáků z mateřských a základních škol a studentů středních škol. Celkově se však na zemědělské soutěžní expozici zastavilo více než 9 000 návštěvníků!

Zemědělský svaz ČR resp. projekt Zemědělství žije! ve spolupráci s Výzkumným ústavem živočišné výroby, v.v.i. v Praze Uhříněvsi a Národním programem konzervace a využívání genetických zdrojů zvířat MZe ČR připravil pro školy komentovanou naučnou stezku, jejíž zastavení byla nejen u hospodářských zvířat, ale i u mechanizace, která v posledních letech nabírá stále většího významu i v péči o zvířata. Azyl pro toto stanoviště poskytla společnost LUKROM.

Komentovaných prohlídek pro školy se pod vedením Zemědělského svazu ujali studenti SŠ v Tišnově, kteří zavedli třídy mezi zvířata a ukázali jim nejen rozmanitost plemen, ale i přípravu zvířat na výstavu, či ukázky dojení. Děti se dozvěděly, jak se dnes chovají hospodářská zvířata, jaký z toho má člověk užitek a mnoho dalších zajímavých informací. Starším žákům se věnovaly i chovatelské svazy. Naučná stezka vedla mezi dojným skotem, kolem prasat, ovcí a koz, kde se zájemci na panelech mohli dozvědět, jaká národní plemena v České republice chováme. Stanoviště Národního centra představilo dětem i další plemena hospodářských zvířat, která jsou zařazena do programu na uchování našich původních plemen.

Zábava pro malé i velké

V cíli naučné stezky vyrostla pro děti zajímavá zemědělská expozice, kterou připravil Zemědělský svaz ČR ve spolupráci s ČMSCH a BVV Veletrhy Brno. Naučný koutek nabídl nejen mnoho vědomostních kvízů a soutěží v poznávání semínek, plodin a dalších zajímavostí z oboru, ale také zábavy. Starší žáci a studenti ocenili možnost zasoutěžit si v dojení modelů krav, pro menší byla přichystána neobyčejná výstava modelů zemědělské techniky, kterou vybudovala společnost Agrosumak a zejména pak semínkoviště, kde si děti mohly pohrát s modely strojů a dalšími hračkami. Rodiče při čekání na své ratolesti ocenili naučné filmy o chovu skotu a prasat a pěstování některých zemědělských plodin.

Dárky pro všechny

Celkem se na dětské zemědělské expozici zastavilo více než 9 000 návštěvníků. Ti malí rozhodně neodcházeli s prázdnou. Za soutěžní úkoly totiž děti získaly drobné dárky. Pro všechny malé návštěvníky připravila Českomoravská společnost chovatelů krásná trička se zemědělskými obrázky a nápisem I love Agriculture. Společnost TPK Pribina, Pragolaktos a Mlékárna Hlinsko věnovaly dětem mléčné výrobky např. mlíčka Kravík, či tradiční Pribináčky, VÚŽV přívěšky se zvířátky. Další drobné dárky připravily i chovatelské svazy a další společnosti, kterým patří velké poděkování.

Autor: Ing. Soňa Jelínková
Foto: Ing. Soňa Jelínková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek