Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Polní dny Bayer 2017 se vydařily

Zveřejněno: 10. 8. 2017

Sedmnácté Polní dny firmy Bayer letos opět proběhly ve spolupráci společnosti Bayer divize Crop Science s progresivními zemědělskými družstvy, a to ve dvou termínech: mezi 14.–15. červnem v obci Senice na Hané u Olomouce a následně v Libčanech u Hradce Králové 21.–22. června.

Široký rozhled

Polní dny jsou již tradičně pořádány v měsíci červnu, kdy končí hlavní postřiková sezóna a účinnost přípravků je zřejmá – mezi ošetřenými plochami a neošetřenou plochou je viditelný rozdíl. Na první pohled je patrné zaplevelení kontrolní, herbicidy neošetřené parcely kukuřice, cukrovky, obilnin a řepky. Tyto fungicidně neošetřené kontroly slouží rovněž jako názorná učebnice houbových chorob pšenic, ječmenů i řepky.

Bohatý odborný program

O úspěšnosti akce svědčí neutuchající zájem agronomů, farmářů i zástupců plodinových svazů, osivářů, ale také distributorů přípravků na ochranu rostlin, pracovníků ze sféry služeb zemědělství a státních orgánů souvisejících se zemědělstvím. Letošních Polních dnů Bayer se zúčastnilo několik stovek odborných hostů.

Všichni zhlédli naše inovativní varianty řešení zaplevelení, chorob nebo škůdců v pšenici ozimé, ječmeni jarním, řepce ozimé, kukuřici a cukrovce. Tedy plodin, které jsou v České republice nejpěstovanější a zaujímají zásadní výměru zemědělské půdy. Odborný výklad po skupinách prováděli naši regionální zástupci, případně si návštěvníci zvolili individuální prohlídku připravených variant pokusů,” uvádí hlavní organizátor Marian Havlíček ze společnosti Bayer. Hlavní novinkou na letošních polních dnech byla hybridní odrůda řepky ozimé InV1066 patřící do nové produktové řady InVigor.

K vysoké návštěvnosti také přispělo slunné počasí, které přimělo mnohé návštěvníky na akci setrvat déle a nad kávou obšírněji probrat novinky a zajímavosti z oboru, a to se zástupci společnosti Bayer nebo také s ostatními účastníky.

Výklad
Výklad

Pojetí polních dnů

Scénář akce je již zaběhlý. Na ploše 8 hektarů byly zastoupeny 4 plodinové bloky (1. ozimá pšenice, 2. ozimá řepka, 3. jarní ječmen, 4. cukrovka a kukuřice), na kterých si návštěvníci mohli ověřit použití a účinnost nejen našich novinek, ale i celého dalšího portfolia. Účastníci byli rozděleni do menších skupinek a naši terénní pracovníci společně s produktovými manažery je provedli po celé ploše. Nespornou výhodou pro naše zákazníky bylo názorné předvedení účinnosti jednotlivých přípravků a možnost konzultace nejvhodnějších postupů ošetření jednotlivých plodin. Tuto hlavní prezentaci pak doplnily doprovodné aktivity ve spolupráci s partnery. Letos návštěvníci mohli vidět výstavu historických i moderních traktorů nebo obdivovat um Radka Smejkala z Echo carving teamu, který zde vytvářel pomocí motorové pily úžasné dřevěné sochy.

Autor: Martin Březina
Foto: BAYER

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek