Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Země živitelka 2016

Zveřejněno: 9. 8. 2016

Výstava Země živitelka je jedinou výstavou v republice, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Dlouholetou tradicí a každoročním počtem 100 000 návštěvníků patří mezi nejnavštěvovanější výstavy u nás (v roce 2015 celkem 102 400 návštěvníků). Letos se na českobudějovickém výstavišti koná ve dnech 25.–30. 8. 2016.

Pod významným mottem „Budoucnost českého zemědělství a českého venkova” nachází na výstavě velký prostor již řadu let téma rozvoje života na venkově. Prezentace Celostátní sítě pro venkov a jejích partnerů – místních akčních skupin, NS MAS, Spolku pro obnovu venkova ČR a dalších bude letos součástí rozšířené expozice MZe v pavilonu T1 (najdete v ní i OP Rybářství a nově Lesy ČR, s.p.).

Novinkou agrosalonu je Pavilon zemědělské techniky (pavilon Z), kde se bude prezentovat i letošní jubilant ZETOR (70 let). Přehlídka zemědělské techniky bude umístěna i kolem pavilonu a na venkovních plochách, především podél hlavní prohlídkové trasy. Vystavovatelé a návštěvníci jistě přivítají dokončení zpevnění ploch kolem pavilonu Z, takže prohlídka strojů zblízka bude zážitkem za každého počasí.

Kvalitní české potraviny

Prezentace kvalitních českých potravin zůstává i nadále jednou z hlavních priorit výstavy. Návštěvníci budou letos opět moci v multifunkčním pavilonu T ochutnat i zakoupit za zvýhodněné ceny potraviny s národní značkou kvality KLASA, potraviny vyrobené v českých regionech z českých surovin a oceněné v regionálních soutěžích jednotlivých krajů značkou kvality „Regionální potravina”, „Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR”, „Chutná hezky. Jihočesky” a značkou „Naše Bio”. Poprvé budou mít možnost seznámit se s logem České cechovní normy a s produkty, které již mohou logo používat. Od roku 2014 se novou tradicí výstavy stala soutěž Potravinářské komory ČR a České technologické platformy pro potraviny „Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek”.

Prezentace a ochutnávky potravin budou doplněny kuchařskými show, recepty a hudebními programy se soutěžemi. Jejich cílem je prosadit na našem trhu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny vyráběné v českých regionech a ovlivnit tak spotřebitele k jejich vyhledávání a nákupu. Ve společné expozici Potravinářské a Agrární komory ČR bude představený také projekt „Kvalita z Evropy – chutě s příběhem”, jehož cílem je seznámit veřejnost se značkami evropského systému ochrany názvu potravin a zemědělských produktů.

Mezinárodní výstava družstevnictví a Ekostyl

Součástí mezinárodního agrosalonu Země živitelka jsou opět dvě samostatné výstavy:

Mezinárodní výstava družstevnictví přináší aktuální informaci o výrobním a spotřebním družstevnictví, podnikání zemědělských nebo odbytových družstev a prezentace úspěšných družstevních podniků s širokým sortimentem kvalitních výrobků. Tvorba a ochrana životního prostředí pod názvem Ekostyl vytváří v rámci výstaviště jedinečné prostředí pro prezentaci firem zabývajících se alternativními zdroji energie, ekologickými technologiemi, stavbami a ekologicky šetrnými výrobky.

Zemědělská technika a další expozice

Tradičně budou na Zemi živitelce ke zhlédnutí expozice ovocnářů, zelinářů, zahrádkářů, včelařů a chovatelů.

Za návštěvu rozhodně stojí pavilon myslivosti R1 s kolekcí nejsilnějších trofejí ČR, prezentacemi odborných řemesel, zvěřiny, kynologie a sokolnictví. Připravena je bohatá nabídka mysliveckých a loveckých potřeb, oblečení, obuvi a optiky. Také pavilon rybářství R3 s řadou zajímavých novinek potěší odbornou i laickou veřejnost.

Těšit se můžete na prezentace hospodářských zvířat, plemenných krav, koní, beranů, ovcí a národních plemen drůbeže v pavilonech a na předvadišti v severní části areálu. Letos je program obohacený o divácky atraktivní Ovčácký den a dvě přehlídky vynikajících masných plemen: 3. Angus show a 2. Limousine show, spojené s propagací hovězího masa a skvělými kulinářskými zážitky.

Národní dožínky

Výstava je tradičně rozdělena do jednotlivých oborových dnů. V sobotu 27. srpna proběhnou Národní dožínky za účasti významných hostů. V rámci jednotlivých oborových dnů je připravena celá řada seminářů, konferencí, přednášek a diskusních fór na aktuální témata jako součást odborného doprovodného programu.

Na jejich přípravě se podílely také Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Agrární komora ČR, Družstevní asociace a další. Pořadatelé většiny těchto seminářů fungují po celou dobu výstavy i jako odborná bezplatná poradenství v rámci svých expozic, které pak návštěvníci podle svých zájmů a potřeb mohou využít.

Zlatý klas

Součástí odborného doprovodného programu je i soutěž s dlouholetou tradicí „Zlatý klas” o nejlepší vystavené exponáty z rostlinné a živočišné výroby, mechanizace, potřeb a služeb zemědělství, potravinářského a zpracovatelského průmyslu.

Při zahájení výstavy proběhne v Pivovarské zahradě předání řady ocenění, mezi nimi především certifikátu národní značky kvality KLASA, kterou spravuje SZIF, nebo Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR.

Kromě odborného programu je pro návštěvníky připraven po celou dobu výstavy bohatý kulturní program.

V Pivovarské zahradě budou vyhrávat především dechové kapely a připravené jsou zábavné hudební pořady se soutěžemi o ceny. Na finále 3. ročníku Českého poháru v hodu oboustrannou sekerou Česká sekera 2016 zveme na venkovní plochu 117 v blízkosti Rybářské bašty a nejmenší návštěvníci se mohou těšit na soutěž ušatých závodníků Králičí hop.

Otevírací doba

Mezinárodní agrosalon Země živitelka můžete navštívit od 25. 8. do 30. 8. 2016, každý den od 9 do 18 hodin, poslední den do 17 hodin.

Návštěvníky upozorňujeme na možnost parkování před areálem a na parkovištích v areálu výstaviště.

Podrobný doprovodný program výstavy Země živitelka najdete na stránkách www.vcb.cz.

Autor: Jarmila Nadberežná
Foto: Archiv firmy, Mgr. Helena Hejhálková

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek