Dnes je 19.5. – svátek slaví Ivo

Z Lauingenu do Neplachova

Zveřejněno: 10. 6. 2018

Ve dnech 8. až 9. března se uskutečnily Dny Deutz-Fahr. Pořádal je výhradní dovozce těchto strojů do ČR, společnost GARNEA a.s. a to přímo v sídle v Neplachově v jižních Čechách.

Deutz-Fahr řada 6 poskytuje široký rozsah modelů a typů výbav

Po roce od oslav 25. výročí společnosti GARNEA a.s. měli zemědělci a příznivci zemědělské techniky opět možnost se setkat v Neplachově. Kromě příjemného posezení a bohatého občerstvení si zájemci mohli vyzkoušet techniku na vlastní kůži, soutěžit o motohodiny zdarma a měřit či navyšovat výkon svých traktorů.

Šestková řada středem pozornosti

Obchodní a servisní zázemí společnosti bylo obklopeno tradičně zelenými traktory Deutz-Fahr, vyráběnými v německém Lauingenu. Největší zastoupení měly univerzální modely řady 6. Aby ne, když tato řada nabízí celkem 24 modelů pokrývající výkony od 126 do 226 koní. Středobodem dění ale byly novinky, a sice tři nové čtyřválcové traktory 6120, 6130 a 6140. Kromě nových motorů plnící emisní normu Stage IV jsou traktory charakteristické nově vyvinutou přední nápravou. Jak je u Deutz-Fahru zvykem, zákazník má na výběr ze široké škály možností výbavy včetně volby mezi převodovkami TTV a Powershift. Co traktory odlišuje od ostatních modelů řady 6 je také to, že disponují převodovkou vyvinutou výhradně koncernem SDF, nikoliv výrobcem ZF. Jak vše perfektně funguje, o tom se mohli návštěvníci přesvědčit při testovací jízdě.

Deutz-Fahr řady 7 a 9

Tam, kde výkonově končí řada 6, začíná řada 7, která nabízí výkon od 226 do 246 koní. Tu na dnech Deutz-Fahr prezentoval mimo jiné model 7250 TTV v limitované edici Warrior, o který byl patřičný zájem. Traktor disponuje unikátním adaptivním odpružením na přední nápravě, což zaručuje maximální stabilitu při těžkých tahových pracích. Inovativní elektronické adaptivní odpružení se systémem anti-dive a anti-rise zase zajišťuje stabilitu a bezpečnost při přepravě.

Královskou třídu představoval vystavený model 9340 TTV, kterému dodává výkon 7,8l motor Deutz TTCD. Motor je spojen s plynulou převodovkou od výrobce ZF. V kabině MaxiVision druhé generace nalezneme tradičně barevně odlišeny ovládací prvky, nový přístrojový panel a loketní opěrku. Kabina je odpružena, stejně jako přední náprava. Odpružení přední nápravy lze kompletně deaktivovat bez závislosti na pojezdové rychlosti.

Malé traktory

Návštěvníci nebyli ochuzeni ani o nejmenší modely traktorů Deutz-Fahr. K vidění byl typ 5105 DF. Tyto modely se vyznačují velkým úhlem natočení kol – až 60 stupňů, což se hodí při pohybu v těsných místech. Traktory jsou osazeny motory FARMotion, přední odpruženou nápravou či třístupňovou převodovkou Powershift, která nabídne rychlost 40 km/h při ekonomických otáčkách ECO. Vybírat lze z enormního počtu modelů, a to celkem ze 44 pokrývající výkonový rozsah od 75 koní do 113 koní.

Zbrusu nový lis mezi novinkami a veterány

V hale, kde si mohli návštěvníci oddechnout a občerstvit, se nacházely nejen nové modely Deutz-Fahr, ale také dva fantastičtí veteráni. Společnost jim dělal i nový lis s variabilní komorou na kulaté balíky – Varimaster 760 s technologií Progressive Density. Ta má na starosti nepřetržité zvyšování tlaku lisování se zvyšující se velikostí balíku, což zajišťuje nejen bezpečný start balení, ale také dokonalý tvar balíku. Řada Varimaster 700 zahrnuje kompletní sortiment lisů s variabilní komorou na kulaté balíky. V závislosti na modelu jsou lisy vhodné pro lisování všeho druhu materiálu (senáž, seno, sláma). Lisy Varimaster 760 a 765 jsou standardně kompatibilní s ISOBUS ovládáním. Varianta 765 se také nabízí s integrovanou satelitní baličkou.

Ostatní technika

Venkovní plochu zabíraly nejen traktory, ale také teleskopické manipulátory Agrovector a jedna šestivytřásadlová sklízecí mlátička s tříbubnovým mláticím systémem. Mezi další vystavené stroje patřila závěsná technika, jako jsou žací stroje, shrnovače, přepravníky či návěsy nejrůznějších výrobců, jež GARNEA a.s. regionálně zastupuje. Na všechny zvídavé dotazy ochotně odpovídali manažeři společnosti GARNEA a.s.

I když společnost GARNEA a.s. nebude letos na brněnském veletrhu, stále ji spatříme na jiných výstavních akcích po celé České republice. Celý rok se budou konat nejrůznější dny otevřených dveří provozoven. Akce, jako byly vydařené Dny Deutz-Fahr, poskytuje prostor a příležitost pro diskuzi a seznámení se s novinkami, a to pro všechny zákazníky a zájemce. Každopádně, 400 návštěvníků za dva dny svědčí o mnohém.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické obory

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek