Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Vyzkoušejte nakladač Cat® 930M v demo programu Zeppelin CZ

Zveřejněno: 23. 12. 2016

Produktové portfolio výrobce Caterpillar obsahuje také řadů strojů, určených pro zemědělské či lesnické aplikace. Z nabídky oficiálního prodejce značky Cat® v České republice, společnosti Zeppelin CZ, vám tentokrát představíme kolový nakladač Cat® 930 z nové série M. Tento typ byl aktuálně zařazen do tzv. DEMO programu – tedy je možné si jej od společnosti Zeppelin CZ zapůjčit a vyzkoušet si, co nový nakladač umí a jak se hodí do konkrétního zemědělského provozu.

Silážování, manipulace s hnojem, nakládka valníků nebo údržba areálu – tady všude je nakladač Cat® 930M jako doma.

Řada M nastavuje nová měřítka v produktivitě

Už předchozí řada kolových nakladačů s označením K (924K, 930K, 938K) sbírala u zemědělců plusové body zejména díky nízké spotřebě paliva a širokému rozsahu použití. V nové řadě M najde obsluha stroje několik dalších vylepšení, které usnadňují provoz a zvyšují celkovou efektivitu stroje. Podobně jako u série K i tady je úspora paliva zaručena perfektním sladěním všech klíčových komponentů stroje – počínaje elektronicky řízeným hydrostatickým pohonem, motorem Cat® 7.1 ACERT s velkým točivým momentem při nízkých otáčkách, až po výkonnou hydrauliku. Stroj je osazený automaticky řízeným emisním modulem (přidávání roztoku AdBlue), který se spolu s filtrem pevných částic postaral o splnění emisních norem stupně 4 (EU).

Nastavení několika funkcí stroje najednou jedním stiskem tlačítka – takový je současný trend v Caterpillar. Ovládání je hračkou díky velkému barevnému displeji.
Nastavení několika funkcí stroje najednou jedním stiskem tlačítka – takový je současný trend v Caterpillar. Ovládání je hračkou díky velkému barevnému displeji.

Co dalšího mohou zemědělci na novém nakladači ocenit? Novinkou je možnost předvolit si některý z přednastavených režimů výkonu, a to prostřednictvím barevného LCD displeje (oproti sérii K je displej větší a s vyšším rozlišením). „Jednoduše, pomocí jednoho tlačítka, si strojník navolí optimální nastavení stroje pro danou aplikaci, což pomáhá snižovat přímé provozní náklady, ale snižuje se i celkové opotřebení stroje, čímž klesají i dodatečné náklady na servis,” zmiňuje jednu z výhod „zkušebního” nakladače Cat® 930M Pavel Škopek, předváděcí technik společnosti Zeppelin CZ. Právě on má ve společnosti na starosti DEMO program a má tedy dokonalý přehled o tom, jak se konkrétní stroje osvědčily v praxi a co mohou svým potenciálním majitelům nabídnout. „Nová 930M v konfiguraci AGRO je pro zemědělce ideální. Stroj může být nakonfigurován tak, že jeho výsypná výška je až pět metrů, což zemědělci ocení například při nakládce vysokých valníků. Z dalších výhod bych kromě nízké spotřeby vyzdvihnul i komfortní kabinu s bezkonkurenční úrovní vnitřního hluku,” (64 db A) – pozn. autora) dodává Pavel Škopek.

V případě zájmu o DEMO program k tomuto nakladači neváhejte a obraťte se na některého z lokálních prodejců společnosti Zeppelin CZ. Kontakty a další informace jsou dostupné na www.zeppelin.cz.

NOVINKA PRO 2017: Teleskopické manipulátory Cat® řady D

Cat® TH306D

Tento agilní teleskopický manipulátor s nízko emisním motorem (splňuje emisní směrnice EU stupeň IV) o výkonu 101 koní je ideálním pomocníkem v celé řadě zemědělských provozů. Díky svým vlastnostem se výborně hodí jak do živočišné, tak rostlinné výroby. Plynulý chod stroje zabezpečuje zcela nová dvourychlostní hydrostatická převodovka, díky které lze řídit otáčky motoru nezávisle na rychlosti pojezdu stroje. Manipulátor je vybaven několika užitečnými funkcemi pro lepší využitelnost stroje. Například zapínatelná funkce plazivého pojezdu se hodí při práci se sněhovou frézou nebo zametacím zařízením, kdy je při nízkých pojezdových rychlostech zajišťován současně vysoký hydraulický průtok. Nová jsou hydraulická čerpadla s proporcionálním ovládáním, kdy lze dle typu upnutého příslušenství z pohodlí kabiny nastavit požadované průtoky. Vylepšena byla dále funkce pro tlumení rázů při pojezdu, kterou lze nyní aktivovat i při jízdě.

Cat<sup>&reg;</sup> TH 306D při práci v teletníku.
Cat<sup>&reg;</sup> TH 306D při práci v teletníku.

Manipulátory Cat® řady D jsou dále vybaveny reverzním ventilátorem, jehož zpětný chod se zapíná automaticky v intervalech, které si obsluha sama určí. Manipulátor může být vybaven celou řadou volitelných prvků výbavy – zemědělci jistě ocení možnost nechat si stroj dovybavit přídavnou dvoucestnou hydraulikou na zádi stroje. Toto řešení přijde vhod, pokud je stroj využíván například k vlečení valníků s výsypkami. Na manipulátory Cat® řady D lze instalovat univerzální rychloupínač, takže pokud má jeho majitel v garáži příslušenství od jiných výrobců, může jej nadále využívat. Rychloupínač Cat® je kompatibilní s příslušenstvím od výrobců jako je například JCB nebo John Deere.

Také v kabině nových „déček” se toho oproti předcházející řadě dost změnilo. Vylepšena byla ergonomie ovládacích prvků – nový je joystick s ovládáním směru pojezdu ukazováčkem; nový je barevný dotykový displej, který zobrazuje diagnostiku a slouží k nastavení důležitých funkcí jako je volba jízdního režimu, nastavování hydraulických průtoků apod.

Kabina s přehledně uspořádanými ovládacími prvky a s několika odkládacími prostory je komfortní a při dlouhých
pracovních směnách netrpí posádka únavou.
Kabina s přehledně uspořádanými ovládacími prvky a s několika odkládacími prostory je komfortní a při dlouhých pracovních směnách netrpí posádka únavou.

Cat® TH3510D

Tento typ představuje výkonnější alternativu manipulátoru Cat® TH306D. Na trh je dodáván s třemi motory ve výkonovém rozpětí od 111 do 142 koní. Výkon je přenášen prostřednictvím šestistupňové převodovky s možností uzávěrky diferenciálu, která zlepšuje jízdní vlastnosti stroje na silnici, například při tažení vleků. I u tohoto typu jsou k dispozici řešení, popsané u modelu Cat® TH306D a bohatá doplňková výbava, díky které lze manipulátor jednoduše přizpůsobit požadavkům zákazníků.

O dalších výhodách této nové řady D se informujte u vašeho prodejce Cat®, společnosti Zeppelin CZ. Více informací včetně kontaktů najdete na www.zeppelin.cz.

Detail z kabiny Cat<sup>&reg;</sup> TH 306D: Multifunkční displej zobrazuje obraz ze zpětné kamery.
Detail z kabiny Cat<sup>&reg;</sup> TH 306D: Multifunkční displej zobrazuje obraz ze zpětné kamery.
Autor: Jan Rybář
Foto: Ing. Lukáš Merenda, Ph.D.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek