Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Výkonné stroje vyžadují výkonná světla

Zveřejněno: 27. 12. 2016

Svítidla pro pracovní stroje NORDIC LIGHTS se používají v nejtěžších a nejnáročnějších pracovních prostředích po celém světě. Viditelnost poskytovaná vysoce kvalitní optikou podporuje vaše stroje v udržení vysoké pracovní efektivity za snížené viditelnosti, zatímco svítidla samotná vyžadují minimální údržbu.

Úspěch světel NORDIC LIGHTS tkví v jejich dlouhé životnosti. LED i halogenová svítidla mohou být vybavena patentovaným uchycením k odtlumení nárazů a vibrací a před uvedením na trh procházejí rozsáhlým testováním.

Svítidla nacházejí uplatnění zejména na strojích a vozidlech využívaných v zemědělství, lesnictví, těžebním průmyslu, stavebnictví, při manipulaci a v dopravě. Finský výrobce NORDIC LIGHTS dodává řešení osvětlení mnoha předním světovým výrobcům těžké techniky, kontinuálně zlepšuje svou výkonnost při minimalizaci dopadů svých činností a produktů na životní prostředí. Osvětlení NORDIC LIGHTS je také každoročně prověřováno na vozidlech doprovodného novinářského týmu RALLY DAKAR.

Cílem NORDIC LIGHTS je nabídnout to správné řešení každému zákazníkovi. Významné množství svítidel vyrábí na míru. Lze použít kombinaci různých charakteristik osvětlení, držáků, tlumičů vibrací a kabelových připojení k optimalizaci svítidla pro různé aplikace a specifické podmínky. NORDIC LIGHTS používá nejmodernější simulační světelný software s cílem modelovat specifické pracovní prostředí a analyzovat vlastnosti světelných zdrojů v různých typech konstrukce světel. K tomuto účelu disponuje vlastní rozsáhlou světelnou laboratoří s nejmodernějším technologickým vybavením.

Charakteristiky osvětlení

Typ čočky svítidla určuje rozptýlení světelného paprsku v pracovním prostoru stroje. Při výběru pracovního světla a specifikace čočky je vždy nutné vědět, jak velký prostor má být osvětlen a v jaké vzdálenosti od stroje. Charakteristiky osvětlení NORDIC LIGHTS jsou klasifikovány jako:

  • High Beam – relativně úzké rozpětí světelného svazku, zaměřen přímo vpřed, osvit s dlouhým dosahem.
  • Low Beam – světelný svazek podstatně více rozptýlen do šířky, také zaměřen přímo vpřed, osvit s krátkým dosahem.
  • Flood – světelný svazek široce rozptýlen pro osvětlení bezprostřední blízkosti aplikace.
  • Wide Flood a Super Wide – světelný svazek rozptýlen do velké šířky pro osvětlení celého prostoru v blízkosti aplikace.

Rovněž lze nabídnout různé barvy světla pro specifická pracovní prostředí.

Absolutně dokonalý tlumicí systém QUAKE pro těžké provozy

Montážní systémy vyvinuté a patentované NORDIC LIGHTS® absorbující vibrace a nárazy chrání pracovní světla a prodlužují životnost žárovek. Úhly natočení tlumicích prvků v systému QUAKE jsou výsledkem pečlivých výpočtů a intenzivního testování s cílem nalézt dokonale navzájem synchronizované úhly pro vytvoření optimalizovaného kompletního tlumicího systému. Vzhledem ke konstrukčnímu uspořádání tlumicího systému nemohou nikdy nárazy a vibrace ve směru působící síly působit současně ve všech osách.

Pokud samotný tlumicí systém odolává vyššímu namáhání, pak je tomu samozřejmě také i u pracovního světla a u konstrukce, na kterou je systém včetně světla namontován. Použití tlumicího systému je příznivé a šetrné rovněž pro stroje, protože navíc snižuje nároky na údržbu a prostoje. Kromě toho vede k úsporám prostoru, protože je nižší než jiné tlumicí systémy.

Benefitem je prodloužená životnost nejen kompletního světla, ale také různých vnitřních komponentů, které vyžadují minimální údržbu i méně výměn náhradních dílů. Deformace zařízení vyvolané montáží pracovního světla jsou také redukovány, snižuje se tedy i zranitelnost stroje.

Všechna světla jsou rovněž testována na odolnost vůči prachu a vlhkosti, nízkým a vysokým teplotám a elektromagnetickou kompatibilitu.

Při testech na odolnost vůči vibracím a nárazům jsou svítidla podrobována intenzivním vibracím, působícím ve všech třech na sebe kolmých osách po dobu minimálně tří hodin v každé ose. Poté jsou světla vystavena nárazům se zrychlením až 60 g. Tyto testy simulují různé druhy vibrací, jakým může pracovní světlo namontované na zařízení v reálných podmínkách odolávat. Současně se ověřuje odolnost vůči dopadům různých předmětů i vůči kolizím v pracovním prostoru zařízení/stroje.

Výhradní zastoupení pro ČR a SR:
AXIMA, spol. s r. o., Vídeňská 125, 619 00 Brno.

Více informací naleznete na stránkách www.pracovni-svetla.cz.

Autor: Bc. Jaroslav Staněk
Foto: Ing. Lukáš Merenda, Ph.D.

Nové

Úbytek účinných látek znamená úbytek přípravků

Zveřejněno 23.9. Na mysli mám samozřejmě úbytek přípravků na ochranu rostlin (dále POR). Je s podivem, že se tak děje pouze v zemědělské oblasti. Nic podobného se neděje například v průmyslu farmaceutickém, ani kosmetickém. Přitom chemie v našich životech je… jít na článek

Je recyklování vyčištěných splaškových vod v závlahách potřebné a žádoucí?

Zveřejněno 19.9. V dnešní době se hodně řeší otázka recyklace odpadních vod. Jde o to zamezit poškozování vodních ekosystémů a zatěžování životního prostředí nežádoucími cizorodými látkami označovanými jako „prioritní polutanty“. Článek přináší přehled současného… jít na článek

Zajímavé exponáty z brněnských veletrhů

Zveřejněno 21.8. Největší veletrh ve střední Evropě vždy přinese pohled na nespočet techniky různých výrobců a značek. Pár zajímavých exponátů si přiblížíme v tomto článku, dalším se podrobněji budeme věnovat v samostatných reportážích v tomto vydání a v… jít na článek